Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Paha, paha aseharrastus

Koska vanhojen puolueiden poliitikot ovat alkaneet tehdä politiikkaa Norjan tragedialla muun muassa hyökkäämällä aseharrastusta ja -harrastajia vastaan, julkaisen ohessa Forum24-lehdessä 7.7.2011 julkaistun kolumnini:

 

Paha, paha aseharrastus

Suomessa astui voimaan 13.6.2011 uusi aselaki. Lakiesitys tyrmättiin poikkeuksetta kaikkien asiantuntijoiden ja aseharrastusjärjestöjen toimesta, sillä sen katsottiin olevan hätäisesti laadittu, pahasti keskeneräinen ja täten epäonnistunut. Virkamiehet ja valtapuolueet eivät kuitenkaan tästä piitanneet, vaan runnoivat lain läpi intressipiirejä kuulematta.

Alkujaan kipinä aselain uudistamiselle syntyi Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten jälkeen. Ongelma on kuitenkin se, että uudella lailla ei todennäköisesti olisi pystytty estämään kyseisiä tragedioita. Se, että kaksi mielenterveysongelmista kärsivää henkilöä käyttivät asetta väärin, ei olisi saanut olla mikään peruste romuttaa hyvin toimivaa aselakia. Entä miksi sitten puukkojen, veitsien ja kirveiden saantia ei haluttu hankaloittaa, koska myös niillä saa halutessaan paljon tuhoa aikaan.

Uuden aselain myötä muun muassa käsiaselupien ikäraja nousi 20 vuoteen. 20 vuotta täyttäneen henkilön tulee ennen luvan saamista esittää poliisille todistus siitä, että hän on harrastanut ampumista aktiivisesti vähintään kaksi vuotta. Lisäksi poliisin tiedonsaantioikeutta aseluvan hakijan terveydentilan osalta lisättiin. Tämä saattaa tuhota lääkärin ja potilaan välisen luottamussuhteen sekä lisätä mielenterveysongelmia. Aseharrastajat eivät välttämättä enää uskalla kertoa mielenterveysongelmistaan lääkäreille aselupien menettämisen pelossa.

Uusi laki määrää poliisin suorittamaan luvanhakijoille soveltuvuustestit. Lisäksi ampumaseuroista on löydyttävä jatkossa lain edellyttämät kouluttajat. Näitä kouluttajia puolestaan kouluttaa poliisi. Uudessa hallitusohjelmassa linjataan, että poliisin määrärahoja tullaan leikkaamaan seuraavan vaalikauden aikana yhteensä 10 miljoonalla eurolla. Kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä lisätä poliisin jo ennestään suurta työtaakkaa ja samalla vähentää toiminnan määrärahoja.

Kyseisellä lailla ei puututa todellisiin ongelmiin, vaan ainoastaan hankaloitetaan rehellisten kansalaisten aseharrastusta. Sillä ei esimerkiksi kitketä pois laittomia aseita tai vähennetä mielenterveysongelmista kärsivien määrää. Lisäksi laki kuormittaa kohtuuttomasti poliisin resursseja.

Mikä sitten olisi parempi vaihtoehto uudelle, byrokraattiselle aselaille? Yksi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi asekohtaisesta lupajärjestelmästä luopuminen ja siirtyminen henkilön soveltuvuutta arvioivaan "aseajokorttijärjestelmään". Samalla voitaisiin luopua asekohtaisesta tarveharkinnasta sekä tiettyjen asekategorioiden, kuten tasku- ja "muiden" aseiden kontrollista. Mikään ase ei tee vaarattomasta ihmisestä sen vaarallisempaa. Vaarallisen ihmisen käsissä taas mikä hyvänsä ase on vaarallinen.

Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu
www.olliimmonen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Mikko Niskasaari

Lainkuuliaisten ammunnan harrastajien - meitä on 670 000 - syyllistäminen kaikesta mahdollisesta, on usein jo vihanlietsontaan. Ampujien demonisointia.

Erityisesti Vihreä liitto rp:n harjoittama vihapuhe tuottaa vaarallisia tuloksia. Tässä yksi esimerkki fanaattisesta ja väkivaltaisesta asevastustajasta:
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/93

Tuomo Kankkunen

"Lainkuuliaisten ammunnan harrastajien - meitä on 670 000 ..."

http://www.ampumaurheiluliitto.fi/esittely/

Katso: "Tunnuslukuja"

Mikko Niskasaari

Katso HE 106/2009 perustelut: "aseenomistajia on Suomessa 670 000".

Ampumaurheiluliitto - mm. minun liittoni - on yksi, mutta vain yksi monista.
Mikä ei tietenkään Kankkuseen vaikuta, koska uskovaiselle tosiasiat ovat vain tiellä.

Tuomo Kankkunen

"Lainkuuliaisten ammunnan harrastajien - meitä on 670 000 ..."

http://www.ampumaurheiluliitto.fi/esittely/

Katso: "Tunnuslukuja"

Tuomo Kankkunen

Kertoisitko mitä tavallinen ihminen tekee tulivoimaisella itselataavalla käsiaseella ?

Mihin sitä tarvitaan ?

Ampumaurheilun todelliset harrastajat ja viranomaiset ovat oma lukunsa.

Uusi laki määrittelee järjellisellä ja luottettavammalla tavalla uudet harrastajat.

Näitä harrastusaseita säilytään lukkojen takana harrastuspaikoilla.

Mikko Niskasaari

Tuomo Kankkunen:
"Kertoisitko mitä tavallinen ihminen tekee tulivoimaisella itselataavalla käsiaseella ?
Mihin sitä tarvitaan ?"

Kuten Kankkuselle on US:ssa noin sata kertaa kerrottu, sitä tarvitaan urheiluammuntaan, reserviläisammuntaan ja luolametsästykseen.
Vastaukset eivät vain Kankkuselle kelpaa, koska ne eivät tue hänen vihakirjoitteluaan.

Kankkunen:
"Ampumaurheilun todelliset harrastajat ja viranomaiset ovat oma lukunsa."

He kaikki ampuvat puoliautomaateilla, pistoolilajeissa.

Kankkunen:
"Uusi laki määrittelee järjellisellä ja luottettavammalla tavalla uudet harrastajat."

Miksi sitten Kankkunen haluaisi jälleen muuttaa lakia?

Kankkunen:
"Näitä harrastusaseita säilytään lukkojen takana harrastuspaikoilla."

Kankkusella on pakkomielle: Suomen täytyy toistaa Ruotsin armeijan virhe ja varastoida ampuma-aseet korpibunkkereihin. Se on kaikkein tyhmintä, mitä asevastuastajat ovat esittäneet - mikä takaakin sen, että kankkuset toistavat mantraansa. Uskovaiselle tosiasiat ovat vain tiellä.

Tuomo Kankkunen

Joka tapauksessa aselain tiukentamista aletaan selvittää.

Kodeissa ei tulivoimaisia käsiaseita tarvita.

Eivätkä pistooliampumaradat "missään korpibunkkereissa ole"

Järjestäytyneitä harrastajia on muutamia kymmeniä tuhansia.

http://www.ampumaurheiluliitto.fi/esittely/

Aselaki tulee edelleen tiukentumaan.

Pentti Juhani Järvinen

Aiemmin, siis Paasikivestä Kekkoseen, jopa Koiviston aikana, käsiase oli kyllä Suomessa tarpeen, jos todella halusi puolustaa kotirauhaa, mm. presidenttien maineita hoitavilta puoluetstoilta, Supolta ja jopa KGB:ltä ja mm. CIA:lta, kun nuo maineet saattoivat olla niidenkin interessissä. Koiviston ja seuraajien alla se olisi saattanut olla hyödyksi demareiden vastaavasti ulkona pitämiseksi. Oma ratkaisuni oli häipyä maasta.

Maissa, joissa ns. kansalaisoikeudet tunnetaan ja myönnetään todellisina, kansalaisten oikeus kantaa asetta on osa niistä. Ei se ole tehnyt esim. Sveitsistä muita väkivaltaisempaa paikkaa, päinvastoin. Suomi eli pitkään ja elää yhä sen verran karmeissa poliittisissa valheissa, kuten Kreikan yms rahat viimeksi osoittivat, että poliittisilla johtajilla on syytä pelätä aivan tavallisia täysjärkisiä kansalaisia, mistä typerä laki on todiste.

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

No esimerkiksi jokainen sotilaspoliisin koulutuksen armeijassa saanut tarvitsisi sitä reserviläistaitojen ylläpitämiseen.

tourette '

Sietäisi olla valmiiksi luonnosteltu, asiantuntijoiden kanssa laadittu lakiehdotus kädessä kun ennenaikaisista vaaleista lähdetään paaluttamaan uutta suuntaa.

tourette '

Kankkunen, väittelyn perussääntöjen mukaan todistustaakka on sinulla. Siis:

Miksi mielestäsi "tavallisilla ihmisillä" _ei_ saisi olla tulivoimaisia itselataavia käsiaseita?

Anni Loren

"Miksi mielestäsi "tavallisilla ihmisillä" _ei_ saisi olla tulivoimaisia itselataavia käsiaseita?"

Mutta, mihin ihmeeseen he niitä tarvitsevat, kuinka moni eiralainen aseharrastaja harrastaa mainittua luolametsästystä? Veljeni, joka on ollut aktiivinen metsästäjä teini-iästä saakka ei ikinä kanna metsällä itselataavia käsiaseita.Olemme aiheesta useamman kerran keskustelleet ja hän aina ihmettelee tätä metsästysperustelua. Ihan turhaa pyrkiä lisäämään aseiden saatavuutta.
Vai onko kenties näin ja jos on suosittelen muun sisällön hankkimista elämään:

http://www.youtube.com/watch?v=GNFzqjIOOEU

tourette '

Koitahan nyt Loren-Kankkunen vaan vastata selkeään kysymykseen. Ei mitään muttia.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Hyvä kirjoitus Ollilta!
Samoja asioita olen minäkin yrittänyt tuoda esiin paikallislehdissä ja Uuden Suomen plogissa.

www.karikulmala.fi

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos nyt PS-ohmiset ovat niin asekannon puolella niin eikö ne vois vähän metsästellä riistaa, palotella ja tuoda ruokajonoon tai jotain muuta hyödyllistä?

Jouni Nieminen

Ei kai niitä käsiaseita tarvitse ollenkaan,itse olen joskus pyydystänyt minkkejä ja supeja loukulla,enkä ole tuliasetta tarvinnut.

Tosin loukkuun jääneen eläimen lopettaminen atraimella tai terävällä metallitangolla on selvästi eläimelle tuskallista,mutta kun käsiasetta on niin vaikea saada ,niin kärsiköön eläin sitten tuskia.

Toimituksen poiminnat