Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Oulussa selvitetty maahanmuuton kustannuksia

Jätin Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa 15.3.2010 valtuustoaloitteen, jossa pyysin kaupunginhallitusta antamaan selvityksen maahanmuuton aiheuttamista kokonaiskustannuksista Oulun kaupungille. Kaupunginhallitus antoi kokouksessaan 6.9.2010 selvityksen valtuustoaloitteeseeni. Siitä käy muun muassa ilmi, että valtion maksamat korvaukset Oulun kaupungille maahanmuuton kustannusten kattamiseksi eivät riitä. Valtion maksamien korvausten jälkeen oululaisille jäi maksettavaksi vuonna 2009 noin 1,5 miljoonaa euroa.

Menot jakautuvat Oulussa seuraavasti:
- sosiaali- ja terveystoimi 3 950 367 € (tulot 3 851 136 €)
- opetustoimi 1 769 630 € (tulot 707 124 €)
- hankkeet 285 473 € (tulot 199 270 €)
- kansanvälinen toimintakeskus 159 323 €
- nuorisotoimi 58 578 €

Pitää ottaa huomioon, että edellä mainitut Oulun kaupungin saamat ”tulot” ovat myös lähtöisin suurelta osin veronmaksajien kukkarosta. Rahat vain kiertävät tässä tapauksessa osittain valtion kassan kautta.

Pyysin valtuustoaloitteessani lisäksi selvitystä siitä, kuinka suuri osa Ouluun muuttaneista ulkomaalaisista on todellisia pakolaisia tai työperäisiä maahanmuuttajia ja kuinka suuri osa vastikkeettomasti Suomen hyvää sosiaaliturvaa hyödyntäviä maahanmuuttajia. Tähän kysymykseen kaupunginhallituksen selvitys ei anna vastausta. Se kuitenkin tiedetään, että Oulussa asui vuosien 2009-2010 vaihteessa kaiken kaikkiaan noin 3 100 ulkomaan kansalaista.

Suomen nykyisen hallituksen maahanmuuttoministeri Astrid Thors (rkp.) on lukuisista pyynnöistä huolimatta kieltäytynyt lähtemästä selvittämään maahanmuuton aiheuttamia kustannuksia Suomen valtiolle. Astrid voisi nyt hieman ryhdistäytyä ja ottaa mallia esimerkiksi siitä, kuinka Oulun kaupungissa on kääritty hihat ja ryhdytty toimiin asian selvittämiseksi. Mikäli Astrid ei uskalla lähteä kustannuksia selvittämään, asiaa voidaan tietysti yrittää purkaa pieni pala kerrallaan. Ehdotankin, että aktiiviset valtuutetut omissa kunnissaan tekisivät valtuustoaloitteen, jossa pyytävät kunnalta selvitystä, kuinka paljon maahanmuutto aiheuttaa siellä kustannuksia.

KHT-tilintarkastaja Pauli Vahtera toteaa omassa laskelmassaan seuraavaa:

"On vaikea selvittää maahanmuuton välillisiä kustannuksia. Maahanmuuttajat tarvitsevat terveydenhoito-, sosiaali- ja asumispalveluja, koulutus- ja kotoutuspalveluja, oikeusapua, vapaa-ajan urheilu- ja kulttuuripalveluja. Tuhannet suomalaiset elävät maahanmuuton kautta saaduista työpaikoista vastaanottokeskuksissa, oikeusaputoimistoissa, kotoutus- ja koulutushankkeissa. Nämä menot mielletään usein nollaksi, koska henkilöt muutoin ehkä olisivat työttöminä. Vastaanottokeskuksia perustaneet kunnat katsovat toiminnan voitolliseksi, kun se työllistää kuntalaisia ja kun valtio maksaa kaikki menot. Yhtä hyvin palkkakustannukset voitaisiin laskea yhteiskunnan menoiksi, jos ajatellaan että ne ovat poissa muista palveluista kuten vanhusten hoidosta ja lasten koulutuksesta.”

”Valtion ja kuntien nettomenot ovat 79 miljardia euroa. Humanitäärisen maahanmuuton väkilukuun 1,2 % suhteutetut menot olisivat miljardi euroa. Maahanmuuttajien palveluun käytetään enemmän varoja kuin keskimääräisen suomalaisen, joten luku on alakanttiin.”

Ja kun tähän lisätään vielä päälle Suomen kehitysapumenot eli lähes miljardi euroa niin…

Esitimme Nuivassa vaalimanifestissa, että Suomeen tulisi perustaa poliittisesti riippumaton taho selvittämään, mitä humanitaarinen maahanmuutto on tosiasiallisesti tullut maksamaan suomalaisille viimeisten 20 vuoden aikana. Kyseisen tahon tehtävänä olisi myös selvittää maahanmuuttoasioista vastaavien virkamiesten ja poliitikkojen toimintaa samalta ajanjaksolta. Mikäli taustalta paljastuu taloudellisen edun tavoittelua, virka-aseman väärinkäyttöä, virkavelvollisuuksien rikkomista tahi lain kirjaimen tai hengen vastaisia kirjoittamattomia sääntöjä tai ohjeistuksia, asianosaiset henkilöt on saatettava oikeudelliseen vastuuseen.

Uutisointia: Oulu-lehti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Jukka Turunen (nimimerkki)

Mahtava juttu, Olli!

On hienoa että kaupunginvaltuutettu on aito kansan palvelija, eli äänestäjien edunvalvoja. Ja on mahtavaa, että valtuustossa on nyt oikeita äänestäjien edustajia, jotka vahtivat ettei veronmaksajien rahoja heitetä kankkulan kaivoon monikulttuurisuuden nimissä.

Hyvää matkaa eduskuntaan!

kilpa yrittäjäksi (nimimerkki)

Hieno homma että joku edes älyää puuttua niihin olennaisiin asioihin. Niihin lukuihin. Kumma juttu kun kaikki muut asiat osataan laskea moneen kertaan ja niin mahdottoman tarkaan mutta tätäkö ei muka olla laskettu.

Mätää ja korruptiotako?

"Mikäli taustalta paljastuu taloudellisen edun tavoittelua, virka-aseman väärinkäyttöä, virkavelvollisuuksien rikkomista tahi lain kirjaimen tai hengen vastaisia kirjoittamattomia sääntöjä tai ohjeistuksia, asianosaiset henkilöt on saatettava oikeudelliseen vastuuseen."

Taloudellinen vastuu kuulostaisi reilulta ja oikeudenmukaiselta mutta ongelma on siinä ettei semmoista vastuugiljotiinia ole oikeasti edes teoriassa suunniteltu käytettäväksi ketään muuta vastaan kuin yrittäjiksi uskaltautuneita.

Nämä "virka-aseman väärinkäyttäjät ja muut virkavelvollisuuksien rikkomista" -syytetyt kuuluu lukuisien lakienkin mukaan päästää korkeintaan täydelle eläkkeelle. No jaa, ehkä huomautuskin saattaa napsahtaa jos oikein ikävästi käy mutta thats it.

Elias (nimimerkki)

Hienoa työtä!

Hienoa työtä myös kaupunginhallitukselta, joka on tehnyt hyvää työtä, siltä ainakin näin ulkoapäin vaikuttaa.

Mika.H (nimimerkki)

tuossa oli nyt menoja rapiat 6 miljoonaa. ulkomaalaisia oli hieman yli 300...

lisäksi sitten pelkästään valtion maksamat kulungit päälle...

noh, mutta kuntapäättäjille tiedoksi. keskimääräisesti sosiaalipohjainen ulkomaalainen maksaapi kunnalle baltiarallaa 20 000 euroa vuodessa...

siitä sitten avustuksia anomaan.

Pietu (nimimerkki)

Ei jaksa!
Vaihtakaa jo levyä, please!

Jk (nimimerkki)

20,000 per naama on paljon, toivottavasti tuossa oli kaikki, mutta epäilen kuinka esim. harkinnanvarainen sosiaaliturva on tuossa mukana.

Helsingin päässä tuo lienee 25-30,000 johtuen vuokratasosta. Kova hinta on.
Päivärahalle tippunut suomalainen maksaa vaikka esimerkiksi näin:

oletetaan yksinasuva

vuokra 500€
kela pv 550€-20% veroa
sumistuki? 200€

eli karkeesti n. 1100€/kk*12= 13,200€ eli huomattavasti halvempi kuin maahanmuuttaja.

Marko Kervinen (nimimerkki)

Noihin voi lisätä muut etuudet jota ei kirjata.

Esimerkiksi jonon ohi päiväkodissa, Sosiaalitoimiston kustantamat autot maahanmuuttajille.

Puolueeton (nimimerkki)

Pietu #5: "Ei jaksa! Vaihtakaa jo levyä, please!"

Rakentavaa asiapitoista kritiikkiä, joka ei liity kenenkään henkilöön, on aina ilo lukea.

Olavi Mäenpää (nimimerkki)

Muuten hyvä, mutta olette 15-vuotta myöhässä. Missä piileksivät "nuivat" silloin, kun maahanmuuttajien vyöry alkoi maahamme rantautua. Silloin olisi ollut mahdollisuus tulevat ongelmat ehkäistä. Valitettavasti olin Aittoniemen Sutin kanssa Suomen ainoat, jotka kertoivat mikä meitä odottaa, jos mamuvyöryyn ei heti kovalla kädellä puututa.

Perussuomalaisetkin, Soinin johdolla, leimasivat puheemme rasistien höpinäksi! Soini jopa julkitoi islamilaisuuden ainoastaan rikastuttavan maamme kulttuuria.

Minulta Immonen kyllä löytyy erilaisia tilastoja mamukustannuksista jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Silloin erityisesti persut viittoilivat niille kintaalla!

Taavi (nimimerkki)

Kirjoituksesi mukaan Oulussa asui vuosien 2009-2010 vaihteessa kaiken kaikkiaan noin 3 100 ulkomaan kansalaista. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, noista 3100:sta noin pari tuhatta on niitä oikeita työperäisiä eli yliopiston tutkijoita ja Nokian inssejä. Mikäli näin on, humanitääriset maksavat bauttirallaa 60000€/nuppi. Jostakin muistuu mieleeni luku 57000€ eli kuulostaa tutulta. Mutta ei hätää, tarvitsemmehan kipeästi työvoimapulanpaikkausreserviä ja 60000€/vuosi/reserviläinen on aivain mitätön summa, vai mitä?

lukija (nimimerkki)

Kalevan paperiversiossa näytti olevan uutinen tästä.

Jukka Turunen (nimimerkki)

Olavi Mäenpää kommentoi: 7.9.2010 1.42 ”Muuten hyvä, mutta olette 15-vuotta myöhässä. Missä piileksivät ”nuivat” silloin, kun maahanmuuttajien vyöry alkoi maahamme rantautua.”

Olli Immonen taisi olla viisitoista vuotta sitten vielä oppilaana ala-asteella.

lampinen (nimimerkki)

Olavi #9

Historian voivottelu ei auta enää nykytilanteessa. Ihmiset pystyvät muuttamaan mielipiteitään ja avaamaan silmiään. Myös Soini.

Veli. (nimimerkki)

9. Olavi Mäenpää: mistä löytyy noi sinun tilastot mamukustannuksista 2000-luvun alkupuolelta? Laita nettiin jos ei jo oo, vai miksi pimität tärkeää tietoa?

Qman (nimimerkki)

Mäenpää (Jag inte huvud) jätä homma kun et kerran ole saanut mitään aikaan jos kerran ongelman olet tiennyt 15 vuotta sitten luulis että jotenkin olisit onnistunut???

tosi demari (nimimerkki)

# 13. Tekosyy :)

Mitä muuten ola ja pietuS tekivät silloin?

Jukka-Pekka Vasara

Mamutus on isonluokan bisnes jossa haaskattua veronmaksajan rahaa ei todellakaan lasketa eikä suomalaisille toimijoille jaetusta rahasta hiiskuta..

Ei ihme että vasemmistoa vituttaa: kokoomuslaiset ja kepulit pääsevät varastamaan suoraan päältä ja niille jää vain hilkkuja.

Toimituksen poiminnat