Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Pakkoruotsi pois edistyksellisyyden tieltä

Tarjosin sanomalehti Kalevaan touko-kesäkuun vaihteessa ajankohtaista mielipidekirjoitustani pakkoruotsista. Koska Kaleva ei ole lähtenyt sitä julkaisemaan, niin julkaisen sen hieman muuteltuna tässä:

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on päätynyt tuoreessa henkilöstö- ja koulutustiedustelussaan siihen lopputulokseen, että Suomen nykyinen kielikoulutus pitää laittaa täysremonttiin. EK:n mielestä pakkoruotsi pitää poistaa kouluista, sillä pelkkä englanti ja huono ruotsi eivät takaa suomalaisten menestymistä globaalissa maailmassa. Sen sijaan opetuksen järjestäjien pitäisi tarjota nykyistä laajempi valikoima kieliä valittavaksi. EK:n teettämän tiedustelun mukaan venäjän osaajien tarve kasvaa työpaikoilla kaikkein nopeimmin.

Englannin asema maailman johtavana kauppakielenä vahvistuu koko ajan. Kun esimerkiksi viisi vuotta sitten 80 prosenttia EK:n jäsenyrityksistä piti englannin kieltä tärkeänä rekrytointikriteerinä, niin nykyisin tätä mieltä on jo 88 prosenttia. Vuonna 2005 työnantajista 65 prosenttia piti ruotsin osaamista tärkeänä rekrytointikriteerinä, nyt tätä mieltä on enää puolet. Ruotsi on kuitenkin edelleen toisena kielitaitovaatimuksissa johtuen muun muassa siitä, että Ruotsi kuuluu Suomen suurimpien vientimaiden joukkoon.

Joka toinen EK:n jäsenyrityksissä työskentelevistä 370 000 työntekijöistä tuskin aidosti tarvitsee ruotsin kielen taitoa. Kaupankäynti Ruotsin kanssa onnistuu tarvittaessa varmasti myös muilla kielillä. Jokaista suomalaisnuorta ei tarvitse tämän takia pakottaa opiskelemaan ruotsia. Jos kaupankäynti Ruotsin kanssa ei onnistuisi esimerkiksi englannin kielellä, niin silloin Ruotsin kyky käydä kauppaa muiden maiden kanssa olisi aika heikolla mallilla.

Ruotsin kielen osaamista on myös totuttu pitämään Suomessa arvokkaana asiana, vaikka ruotsia ei tarvitsisi puhua ollenkaan reaalielämässä. Tässä on kyse vanhentuneista kulttuurisista tottumuksista. Ruotsalaisia meistä ei tullut, venäläisiksi emme halunneet. Jostain syystä ruotsin kielen ja ruotsinkielisten etuoikeudet ovat jääneet kuitenkin voimakkaasti kummittelemaan. Valtiovalta ei ole löytänyt edistyksellisyyden tahtotilaa, vaan se on jämähtänyt menneeseen. Tälläkin hetkellä suomalaisista puolueista ainoastaan Perussuomalaiset kannattaa aktiivisesti pakkoruotsista luopumista.

Mielestäni keinotekoisesti ylläpidetystä kaksikielisyydestä on luovuttava. Suomi on muutettava virallisesti yksikieliseksi valtioksi, jossa virallinen kieli on suomi. Samalla kouluissa tulee luopua pakkoruotsista, ja pakottamisen sijaan kielten opiskelussa on suosittava valinnanvapautta. Pakollinen ruotsin kielen opiskelu yläkoulusta aina korkeakouluihin asti heikentää suomalaisten yleistä kielitaitoa. Usean kielen samanaikainen oppiminen on joillekin vaikeaa, joten olisi parempi, että ne, joille ei ole suotu hyvää kielipäätä, voisivat keskittyä yleismaailmallisena kielenä toimivan englannin opiskeluun. Ruotsi on marginaalikieli Euroopan mittakaavassa. Tärkeämpiä kieliä Euroopassa ovat muun muassa saksa ja ranska. Suomen väestöstä äidinkieleltään suomenkielisiä on yli 90%, kun taas ruotsinkielisiä on vain noin 5%.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Pois pakkoruotsi! (nimimerkki)

Ahvenanmaan kansainvälisen aseman takia jonkinasteinen
virallinen kaksikielisyys varmasti tulee olemaan valtion rasitteena.
Tulisi kuitenkin miettiä avoimesti, miten virallinen kaksikielisyys voitaisiin kohtuullistaa sellaiseksi, että esim. Tampereella tai Lappeenrannassa ei tarvitse osata ruotsia -
tai järjestää ruotsinkielistä opetusta kolmelle oppilaalle Jyväskylässä.
Peruskoulun pakkosuomen ansiosta ja suomenkielisten (95 % kansasta) rohkaisulla ruotsinkieliset (5 % kansasta) ovat 40 viime vuoden aikana oppineet suomen kielen,
joten yksi virallinen kieli kyllä riittää manner-Suomessa-
riittäähän yksi virallinen kieli Ahvenanmaallakin.

Jaakko Antero (nimimerkki)

"Pakollinen ruotsin kielen opiskelu yläkoulusta aina korkeakouluihin asti heikentää suomalaisten yleistä kielitaitoa."

Ihmekö ettei Kaleva julkaissut tätä, on nimittäin täyttä puppua.

Tieteellisissä tutkimuksissa on todettu ettei yhden kielen opiskelu heikennä toisen kielen opiskelua, päinvastoin. Kielet, ja useiden kielten puhuminen, tukevat toisiaan monella tavalla. Ongelma on suomenkielisten asenteissa ja laiskuudessa, ja opetuksen myöhäisyydessä. Muutenhan esim. suomenruotsalaisten englanninkieli pitäisi yhtä lailla olla huonolla mallilla koska hekin joutuvat opiskelemaan pakko-suomea. Useimmiten suomenruotsalaiset nuoret kuitenkin puhuvat kelpoa englantia, joten?

Ovatko syntyjään suomenkieliset sitten muista kansoista jotenkin poikkeavia, vähemmän intelligenttejä ettei kielten opiskelu onnistu? Ei, asenteista ja saamattomuudesta edelleenkin on kyse, halutaan päästä helpolla. Mutta voin vannoa että jos ruotsinkielen pakollisuus poistetaan, määrärahat häviävät saman tien eikä niitä mihinkään englanninkielenopetukseen ohjata. On todella naivia ajatella että pakkoruotsin poistaminen parantaisi nuorten englanninkielentaitoa.

Asia ratkaistaan siis näin:

Ruotsi pidetään ensi-sijaisena toisena pakollisena kielenä, mutta sen voi halutessaan korvata venäjän kielellä. Jokainen saa valita kumman haluaa mutta on pakollinen ja opiskelu aloitetaan jo ala-asteen ensimmäisellä luokalla!

xerxes (nimimerkki)

Erinomainen kirjoitus! Pakkoruotsi voidaan poistaa!

Onevote (nimimerkki)

Olen täysin samaa mieltä.

Ensisijaisesti EU:ssa käytetyt kielet tulee olla valinnaisina paletissa. Ja kaupan takia venäjä ja ehkäpä kiinakin.

Tämä on tie tasa-arvoiseen Suomeen antamatta ohiajo-oikeutta jollekin vähemmistölle.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ruotsinkielestä on ollut minulle niin valtavasti etua toimissani EU-tehtävissä, että toivon kokemusteni perusteella mahdollisimman monen kansainvälisiin toimiin aikovan tämän kielen osaavan.

Usein on pakko ryhmääntyä ja kovin usein skandien kanssa.

Silloin toimiminen (S, Nw, Dk, Ice) on erittäin paljon tehokkaampaa, kun voidaan puhua ilman "kiinnijäämisen" vaaraa på svenska anywhere.

Olen kielen oppinut "pakkoruotsina", enkä hommasta isosti pitänyt, mutta nyt tuota pakkoa kiitän aika usein.

Jukka-Pekka Vasara

Juuri näin, pois pakkoruotsi! Jotenkin säälittäviä nämä svekomaanien vakiperusteet: ihanq mää niinqu oon oigeesti puhunu ruåtsia Dk nw ympyröissä mahtavaa kusin sitten kuitenkin siivouskomeroon kun vessa ei ollutkaan vänster vaan höijer ja niiku åboakademi on niiq tutkinut että kaikki on turaanille ees hiukka helpompaa kun osaa vähän muumin ruåtsia paraisillakaan ei tuu turpaan nakkarilla kun osaa sanoa makkarapotatis.

Lipilipi kapo (nimimerkki)

6# Kas kas, Anttipas "lipaisikin" niin että tuntuu!

Ai ai, kyllä tuommoinen uhrautuvuus varmaan palkitaan.

Jatka samaa rataa niin kyllä sullekkin jokunen mitali annetaan.

iiris (nimimerkki)

#6
Antti Liikkanen, vaikutut kyllä todella vanhanaikaiselta 1900-luvun mieheltä. Nuori polvi puhuu kyllä tänä päivänä ns.skandinaavien kanssa englantia.

Keskustan nuorennusleikkaus antaa toivoa pakkoruotsin pikaisesta poistamisesta.

Tomppa (nimimerkki)

#3 "Tieteellisissä tutkimuksissa on todettu ettei yhden kielen opiskelu heikennä toisen kielen opiskelua, päinvastoin"

Missäs tieteellisessä tutkimuksessa on todettu että juuri ruotsin kieli on avain onneen. Missä tutkimuksessa on todettu ettei kieltenopiskeluun varattu aika ole rajallinen perusopetuksessa ja lukioissa. Vapaa-ajallaan voi jokainen sitten opiskela näitä useimmille merkityksettömiä kieliäkin.

Tomppa (nimimerkki)

A.Liikkanen: "Ruotsinkielestä on ollut minulle niin valtavasti etua toimissani EU-tehtävissä"

Miksi voisit edes lähtökohtaisesti olettaa että omien hyötynäkökohtiesi perusteella ruotsinkielestä on hyötyä Tohmajärven Siwan kassalle?

qwerty (nimimerkki)

#6
Juu, ruotsin kielestä on ollut minullekin hyötyä:
Olin läpiajomatkalla Ruotsissa ja piti päästä huoltoaseman maksulliseen vessaan asioimaan. No, siellä tiskin päässä olikin pärstästä päätellen maahanmuuttaja, joka ei sitten ymmärtänyt asiaa lontooksi. 6 vuoden peruskouluruotsin + virkamiesruotsin opiskelu osoittautui todella korvaamattomaksi!1! Missä olisinkaan ilman pakkoruotsia!??1!?+! Näin ollen, suosittelen kaikille pakkoruotsia!

Härreguud

qwerty (nimimerkki)

Tarkoitin tietysti
6 vuotta peruskoulu - ja lukioruotsia

Aku Ankka

Täyttä asiaa, Olli, ja totta joka sana! KIITOS!

Tumpelo (nimimerkki)

#12 Minullakin vähän saman suuntainen kokemus. Peruskoulusta päästyäni menin kauppikseen ja oli HYVIN LÄHELLÄ etten joutunut ruotsin kielellä sanomaan monennessako kerroksessa asun. Onneksi riitti vastaus "en osaa" ja sain todistukseen numeron 3 ihailtavasta läsnäolo prosentista (lähes joka tunnilla paikalla). On se hieno kieli ja hyvä osata. Mun mielestä voitais hyvin satsata vähän tulevaisuuteen ja lisätä sitä nuorten ruotsin opiskelua vaikka pidentämällä koulupäiviä.

kieletönpää (nimimerkki)

Myös minut on pakotettu opiskelemaan ruotsia, vaikka en ole koskaan sitä elämässäni tarvinnut. Monen muun kielen osaamiselle olisi kyllä ollut tarvetta (ranska, espanja...). Tiesin jo opiskeluaikana, että tulisin hyvin todennäköisesti tarvitsemaan näitä kieliä myöhemmin, mutta eipä ollut resursseja niitä opiskella, kun piti suht' huonolla kielipäällä yrittää selviytyä pakkoruotsista.

T L

Pakkoruosti on fasistinen syöpä.

huusianna (nimimerkki)

#3 jaakko antero

"Tieteellisissä tutkimuksissa on todettu ettei yhden kielen opiskelu heikennä toisen kielen opiskelua, päinvastoin."

- Sinä se puppua kirjoitat. Etkö kaksikielisyydeltäsi ymmärrä lukemaasi? Blogisti Olli I. sanoi:

”Pakollinen ruotsin kielen opiskelu yläkoulusta aina korkeakouluihin asti heikentää suomalaisten yleistä kielitaitoa.”

- Ei kyseessä ole opiskelun (oppimisen) heikentyminen, kyseessä on kielitaidon heikentyminen. Siinä on suuri ero. Oppiminen voi jopa parantantua kuten sanoit, mutta kyseessä onkin kielitaidon heikentyminen koska ei ole aikaa sille oppimiselle. Kun opiskellaan turhaa kieltä eikä tarpeelista niin se haittaa yleistä kielitaidon kehitystä.

"Kielet, ja useiden kielten puhuminen, tukevat toisiaan monella tavalla. Ongelma on suomenkielisten asenteissa ja laiskuudessa, ja opetuksen myöhäisyydessä."

- Mainitsemaasi ongelmaa ei ole. Ongelma on pakkoruotsi ja sen turhuus. Tarpeetonta kieltä ei opi kun sitä ei käytetä/kuule. Suomalaiset eivät ole laiskoja, kaikki meidän naapurimaat sen sijaan ovat.

"Muutenhan esim. suomenruotsalaisten englanninkieli pitäisi yhtä lailla olla huonolla mallilla koska hekin joutuvat opiskelemaan pakko-suomea. Useimmiten suomenruotsalaiset nuoret kuitenkin puhuvat kelpoa englantia, joten?"

-Todistat yllä olevani väitteen oikeaksi ja jäät vielä epäilemään väitettäsi omalla kysymykselläsi. Ongelma on pakkoruotsi ja sen turhuus. Tarpeetonta kieltä ei opi kun sitä ei käytetä/kuule. Englanti on tarpeellinen kieli eikä sen opiskelu ole ongelma. Sen lisäksi asumme suomenkielisessä maassa jossa ei voi tulla toimeen ilman suomenkielentaitoa. Kaksikielisyys on vain klisee ja lakiin perustuva toive tms. häiriö.

- Ruotsi on vieraskieli suomalaiselle, mutta ruotsinkieliselle suomi ei ole vieraskieli. Suomenruotslaisuuteen kuuluu suomenkieli eli kaksikielisyys. Suomenkielisyys on yksikielinen.

- Ruotsinkieliset puhuvat Suomessa niin paljon suomea koska se on rikkaus heille. Suomen kieli on rikkaus nimenomaan ruotsinkieliselle.

- Ruotsinkielinen oppii suomen kielen lähes äidinkielen veroisesti, hän oppii sen melkein itsestään koulussa hieman avittaen eikä hän tule toimeen ilman suomen kieltä. Suomen kieliselle EI ole MITÄÄN vastaavia etuja ruotsin kielestä. Suomenkielinen ei opi ruotsia äidinkielen veroisesti, hän ei opi sitä ympäristöstään itsestään, eikä hän edes tarvitse ruotsia Suomessa. Ruotsin kieli ei ole mikään rikkaus. Se on rasite. M.m. pakkoruotsi kustannetaan suomalaisten lasten ranskan, saksan, venäjän, espanjan ym. tarpeellisten kielien taidoista, jotka jäävät opiskelematta!

"Ovatko syntyjään suomenkieliset sitten muista kansoista jotenkin poikkeavia, vähemmän intelligenttejä ettei kielten opiskelu onnistu? Ei, asenteista ja saamattomuudesta edelleenkin on kyse, halutaan päästä helpolla."

- Ei suomenkieliset ole poikkeavia muuten kuin positiivisessa mielessä. Suomekieliset eivät ole laiskoja mutta ruotsalalaiset ja ruotsinkieliset ovat. Ruotsinkielisille on luotu kiintiöt monen moiseen laitokseen johon heillä on helppo pääsy.

"Mutta voin vannoa että jos ruotsinkielen pakollisuus poistetaan, määrärahat häviävät saman tien eikä niitä mihinkään englanninkielenopetukseen ohjata. On todella naivia ajatella että pakkoruotsin poistaminen parantaisi nuorten englanninkielentaitoa."

- Oletko sinä päättämässä määrärahoista ja uhkaat niiden poistamisella? Pakkoruotsin poistaminen parantaisi kaikkien kielien osaamista, ei pelkästään englannin taitoa.

"Asia ratkaistaan siis näin:
Ruotsi pidetään ensi-sijaisena toisena pakollisena kielenä, mutta sen voi halutessaan korvata venäjän kielellä. Jokainen saa valita kumman haluaa mutta on pakollinen ja opiskelu aloitetaan jo ala-asteen ensimmäisellä luokalla! "

- Tämä on yksi huonoimmista ratkaisuista. Sillä sementoidaan pakkokieli ja ruotsinkieliset tietävät että se olisi käytännössä ruotsi, koska vain itä-Suomessa ollaan niin rohkeita ja valitaan kyrillisiä aakkosia vilisevä venäjän kieli.

huusianna (nimimerkki)

#6 Antti Liikanen

"Ruotsinkielestä on ollut minulle niin valtavasti etua toimissani EU-tehtävissä, että toivon kokemusteni perusteella mahdollisimman monen kansainvälisiin toimiin aikovan tämän kielen osaavan.

Usein on pakko ryhmääntyä ja kovin usein skandien kanssa."

- Sinä joudut ryhmääntymään skandien kanssa koska et osaa ranskaa, saksaa, espanjaa? Riittääkö kielitaitosi näillä kyseisillä kielillä vain small talkkiin?

"Silloin toimiminen (S, Nw, Dk, Ice) on erittäin paljon tehokkaampaa, kun voidaan puhua ilman ”kiinnijäämisen” vaaraa på svenska anywhere."

- Suomi olisi vielä tehokkaampaa, mutta eikö voisi puhua esim. ranskaa niin hiljaa etteivät väärät henkilöt kuulisi. Tämä tietysti vaatisi ryhmääntymistä ranskaa osaavan kanssa, jota muuten osataan EUssa erittäin paljon enemmän kuin ruotsia. Suurin osa sakslaisia opiskelee ranskaa. Monet espajalaiset ja italailaiset osaavat ranskaa. Belgiassa/Brusselissä puhutaan ranskaa.

"Olen kielen oppinut ”pakkoruotsina”, enkä hommasta isosti pitänyt, mutta nyt tuota pakkoa kiitän aika usein."

- Paljonko kiittäisit jos osaisit ranskaa, saksaa tai espanjaa Eussa asioidessasi? Osaatko edes kuvitella että mistä olet jäänyt paitsi mikäli et osaa näitä kieliä?

Vaalikarjaa (nimimerkki)

#2 "Ahvenanmaan kansainvälisen aseman takia jonkinasteinen
virallinen kaksikielisyys varmasti tulee olemaan valtion rasitteena."

Niin. Jatkossa voitaisiin pitää kaksikielisyys siten että Ahneidenmaa on ruotsinkielinen ja manner-Suomi suomenkielinen. Ai niin, niinhän se jo oikeasti onkin. Käytännössä. Laki raahaa vielä jäljessä.

Vapaa kielivalinta (nimimerkki)

Kokoomuksen puoluekokous on hyväksynyt aloitteen ns. pakkoruotsin poistamisesta.

Kokoomuksen puoluekokous Jyväskylässä äänesti Riihimäen Kansallisten Kokoomusnuorten aloitteesta "Pakkoruotsin tilalle vapaasti valittava toinen kieli".

Aloiiteessa velvoitettiin kokoomusta toimimaan niin, että "peruskoulun ja toisen asteen kaksi pakollista kieltä voisi itse valita eri vaihtoehtojen joukosta ja toisen kotimaisen pakollisuus poistetaan".

Puoluehallitus oli esittänyt aloitteen hylkäämistä.

Äänestyksessä puoluehallitus sai 281 ääntä ja aloitteen puolella ollut vastaesitys 284 ääntä. Yllättävä tulos sai aikaan suuria suosionosoituksia

T L

Ahvenanmaan rasistinen autonomia tulee lakkauttaa lopullisesti ja Suomi virallisesti yksikieliseksi.

realisti (nimimerkki)

21. Kokoomuksen puoluekokouksen hyväksymä aloite pakkoruotsin poistamisesta on toki hyvä askel eteenpäin. En kuitenkaan usko, että aloite tulee toteutumaan käytännössä niin pitkään aikaan kuin puolueen johdossa ja ministereinä istuu pakkoruotsittajia. Puolueen kerma eli Katainen, Stubb, Tujunen, Virkkunen jne. ei tule väistymään vielä piiiiiiitkään aikaan. Esim. koomuslaisen opetusministeri Henna Virkkusen mielestä pakkoruotsin opiskelu pitäisi aloittaa jo viidennellä luokalla.

sekoomus (nimimerkki)

#21 Helsingin Sanomat 13.6:
"Katainen ei suostu poistamaan pakkoruotsia"

"Kokoomuksen puoluejohdon mielestä puolue ei ole pyrkimässä eroon toisen kotimaisen kielen pakollisuudesta peruskoulussa, vaikka puoluekokous meni tekemään kyseisen päätöksen sunnuntaina."

"Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen tulkinnan mukaan kokous hyväksyi toisessa käsittelemässään aloitteessa ruotsin kielen aseman Suomen perustuslaissa, joten ”siltä osin kun on ristiriitaa, ei ole pakkoa muuttaa olotilaa”."

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Katainen%20e...

Kyllä on ihanaa, kun demokratia toimii. Kokoomus pakkoruotsittaa siis edelleen.

professori Myllynen (nimimerkki)

Suomeen tarvitaan uusi ryvettymätön keskustaoikeistolainen puolue, jolla on suomalaiset perusarvot ja kannat kohdallaan. Perussuomalaiset alkaa olla todellinen vaihtoehto kokoomukselle ja keskustalle.

suomalainen (nimimerkki)

Jussi Halla-aholta hyviä ideoita kielipolitiikkaan:
http://www.halla-aho.com/scripta/kielipoliittisia_...

Toimituksen poiminnat