Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Uudesta kansalaisuuslaista järjestettävä sitova kansanäänestys

Sisäasiainministeriössä valmistellaan parhaillaan merkittäviä muutoksia voimassa olevaan kansalaisuuslakiin. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2009. Uusi kansalaisuuslaki tulee voimaan vuonna 2010.

Lain yksi tarkoitus on lyhentää kansalaisuuden saamiseen vaadittavaa Suomessa asumisen vähimmäisaikaa kuudesta vuodesta neljään tai viiteen vuoteen. Samalla aiotaan laskea kansalaisuuteen vaadittavaa kielitaitovaatimusta erityisesti luku- ja kirjoitustaidottomien ulkomaalaisten kohdalla. Nykyisin kansalaisuuden saaminen edellyttää yleensä vain tyydyttävää kotimaisen kielen taitoa. Tätä vaatimusta aiotaan laskea. Suunnitellut muutokset ovat luonteeltaan sellaisia, että ne heikentävät automaattisesti maahanmuuttajien sopeutumista ja kiinnittymistä suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

Lisäksi Sisäasiainministeriö aikoo selvittää ”muut kansalaisuuslain keskeiset muutostarpeet”. Näitä muutostarpeita ei ole mitenkään eritelty, yksilöity ja tiedotettu julkisuudessa. Missään ei ole esitetty perusteita sille, miten kansalaisuuslain muutos ajaisi Suomen ja Suomen kansalaisten etuja tai miksi se olisi ylipäätään tarpeellinen.

Asioiden käsittelytapa ei vastaa kansalaisten käsitystä avoimuudesta ja osallistavasta demokratiasta. Tällainen salamyhkäisyys aiheuttaa kansalaisissa helposti tuntemuksia asioiden tarkoituksellisesta salaamisesta.

LUE LISÄÄ JA ALLEKIRJOITA ADRESSI TÄÄLLÄ

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

jäniksenkäpälä (nimimerkki)

Jotenkin tässä on samaa hajua kuin Lex-Thorsissa ja sen tekemisestä täysin pimennossa. Siinä sentään ehdittiin kaikkein järjettömimmät ylilyönnit estää kansalaisaktivismilla.

Puolueeton (nimimerkki)

Kumma juttu, mutta RKP ei vaadi maahanmuuttajilta myös ruotsinkielen taitoa, kuten suomalaisilta suomenkielisiltä vaaditaan.

Minni (nimimerkki)

Käsittämätöntä piittaamattomuutta lainvalmistelijoilta. Nopeutetaan kansalaisuuden saamista tilanteessa, missä sitä tulisi hidastaa. Kansalaisuuden saatuaan erilaiset vaatimukset veronmaksajille lisääntyisivät. Maahanmuuttajat, jotka käyttävät paljon sosiaaliturvaa ja tekevät rikoksia, laskettaisiinkin "suomalaisiksi", eivätkä erottuisi tilastoissa. Eikö Tanskasta ole opittu mitään. Tanska on ottanut sosiaaliturvalla eläviltä mahdollisuuden kansalaisuuteen pois, vaikeuttanut testejä ja lisännyt maassaoloaikaa seitsemästä yhdeksään vuoteen.

Jukka-Pekka Vasara

Kokoomus ja kepu vain turvaavat hädissään sitä ettei joku tuleva hallitus pistä kultamunia takaisin kun paskaa alkaa tulla kunnolla propelliin.

Frank (nimimerkki)

"Maahanmuuttajat, jotka käyttävät paljon sosiaaliturvaa ja tekevät rikoksia, laskettaisiinkin ”suomalaisiksi”, eivätkä erottuisi tilastoissa."

Jaa'a - olisko tuo kuitenkin pikemminkin motiivi kuin haittavaikutus tässä lainvalmistelutyössä?

Tapio Äyräväinen (nimimerkki)

Lätisemisen sijasta jotain kannattaa tehdäkin.

http://www.adressit.com/kansalaisuuslaki

Alpo (nimimerkki)

Taitaa eräillä puolueilla olla vain kiire saada itselleen hyysättäviä äänestäjiä ja tietyt puolueet taipuvat, jotta välttyisivät rasismikortin käytöltä. Älytön idea koko laki, etenkin kun se ainoastaan heikentäisi maahanmuuttajien motivaatiota opiskella suomen kieltä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Pitääpä laittaa nimi adressiin.

Olen pitkään pohtinut mitkä tällaisen lainsäädännön tai ylipäätään harjoitetun toiminnan motiivit ovat. Aikoinaan joskus 2005 tai 2006 tutustuin Halla-ahon blogiin ja yllätyin kovasti hänen esittämistään faktoista ja tapahtumista tähän monikulttuurisuuteen ja etenkin sen kritisointiin liittyen. Sittemmin kirjoittajia on löytynyt lisää ja on mielestäni hyvä jos täällä tosiaan ei toistettaisi muiden virheitä ja otettaisiin mallia Tanskasta, ennen kuin ollaan edes siinä tilanteessa missä Tanska nykyään on vaikka havahtuikin todellisuuteen.

Kuitenkin olen yrittänyt miettiä millaiset syyt ovat niin uuden maahanmuuttolain kuin tämän uusimman virityksen taustalla. En usko että taustalta löytyy silkkaa pahaa tahtoa tai edes yritystä hyödyttää yrityselämää tuomalla maahan runsaasti halpatyövoimaa, koska ne keitä tuo laki koskettaa eivät pääsääntöisesti ole työvoimaa. Miksi ihmeessä maahanmuuttajien tekemiä rikoksia halutaan peitellä ja miksi aihe on tabu lähes kaikissa eduskuntapuolueissa (pl. Perussuomalaiset ja joitain yksittäisiä järjen ääniä Kokoomuksesta, SDP:stä ja KD:stä lukuunottamatta). Miksi lukutaidottomia ihmisiä on ylipäätään saatava mahdollisimman suuri määrä maahan jonka kulttuurin lähtökohdatkin ovat heille täysin vieraat niin ilmaston kuin kulttuurinkin osalta? Miksi edes sellaisia lukutaitoisia halutaan haalia, jotka esittävät liudan erityisvaatimuksia ja eristäytyvät kaikessa mahdollisessa vailla mitään joustavuutta? Kenen etua tämä palvelee pitkällä tähtäimellä, koska poliitikotkin joutuvat politiikkansa seurausten kanssa elämään? Viimeistään heidän lapsensa ja lapsenlapsensa joutuvat elämään sitten yhteiskunnassa jonka tila on yhä pirstaleisempi ja arvaamattomampi kuin mitä kukaan koskaan osasi kuvitella?

Tätä kaikkea en vain kykene ymmärtämään. Sen voin toki ymmärtää, että idealistisimmat ovat suorastaan vaatimassa tätä tapahtuvaksi ja ovat ylpeitä suvaitessaan ja mahdollisuudestaan vaatia muilta suvaitsevaisuutta sorrettuna pitämälleen ryhmälle, koska tyypillisesti tämän sortin suvaitsevaiset eivät näe kuin itsensä sankarihahmona eivätkä juuri muuta välitä nähdäkään. Neuvostoliittoa aikoinaan hännystelleet tahot olivat silloin sitä mieltä että kommunismi takaisi vaurautta köyhille ja kapitalismi oli vain pelkkää riistoa ja köyhien kyykyttämistä. Miten sosialistimaissa sitten todellisuudessa meni ei ollut niin tärkeää, vaan tärkeintä oli tunne merkityksellisyydestä ja asian oikeellisuudesta (näin olen tulkinnut tilanteen olleen mm. taistolaisuuden harmaan kirjan perusteella ja vanhempieni sekä muiden sukulaisten ja perhetuttujen tarinoista Suomesta ja opiskelijaelämästä noilta ajoilta, itsehän olen syntynyt vasta 1979).

Kuitenkin todellisuus on poliitikkojenkin nähtävissä ja esimerkkejä löytyy koko Euroopan mitalta näistä monikulttuurisuuskokeiluista, eikä sinänsä kiva ajatus leikkaa-liimaa-kulttuurista jossa on kaikista kulttuureista vain parhaat puolet, ole toteutunut missään. Päinvastoin, monikulttuuria innokkaimmin haalineissa valtioissa ovat sosiaaliset ongelmat räjähtäneet täysin silmille ja mitä omituisimta hyssyttelyä vaaditaan joka asiassa ettei "kukaan" (=muslimit) loukkaantuisi.

Tiesittekö että Ruotsissa on kielletty lapsia käyttämästä luokkakuvassa kelta-sinistä asuyhdistelmää ja esim. Ruotsin maajoukkuepaidat ovat niinikään kiellettyjä, ainakin toistaiseksi valtaväestöä edustavilta ruotsalaislapsilta? Tämä ei johdu siitä että urheiluasusteet olisivat jotenkin "epäasiallisia" kelvatakseen luokkakuvaan vaan siitä, että "kukaan" ei loukkaantuisi tai tuntisi oloaan ulkopuoliseksi. Eräs sukulaiseni on asunut Ruotsissa kohta neljäkymmentä vuotta ja kertoi ihmetellen tästä kehityskulusta jota hän on varsin läheltä seurannut. Ei hänellä, sen puoleen kuin ylivoimaisella enemmistöllä suomalaisiakaan ole sinänsä mitään erilaisia kulttuureja tai ylipäätään maahanmuuttajia vastaan, mutta jos tuon erilaisuuden kanssa pitää olla koko ajan varuillaan ja maahanmuuttajat ovat sellaisia joilla riittää vaatimuksia mutta ei mitään muuta, niin onhan se selvää ettei sellaista kukaan täyspäinen voi kannattaa. Tai jos voi, niin otan suurella mielenkiinnolla vastaan näkökulmia ja perusteluja mitä ne syyt ovat.

Lappilainen (nimimerkki)

Nimi on jo laitettu adressiin.

Ilkka Partasen kommentti Ruotsin tilanteesta on todella aiheellinen. Toivottavasti Suomi ei ajaudu samanlaiseen yhteiskunnallliseen jamaan kuin Ruotsi, jossa ruotsalaisuuden kieltäminen ja hyssyttely on jo maan tapa. Ruotsin "suvaitsevainen" eliitti ei enää enempää pystyne kumartamaan islamin edessä, kun pää taitaa jo olla per...ssä.

Ruotsissa kaikenlainen maahanmuuton ja monikulttuurin ja etenkin islamin arvosteleminen on suurin rikos, mihin voi syyllistyä. Poliittinen eliitti, virkamiehet ja media yhteistuumin pyrkivät tukahduttamaan kriittisen keskustelun alkuunsa eikä kritiikkiä saa esittää esim. TV:ssä tai lehdistössä. Jos joku uskaltaa kritiikkiä esittää, natsikortti kaivetaan esille tuotapikaa... Meidän on todellakin kaikin laillisin keinoin estettävä Ruotsin mädännäisyyden leviäminen Suomeen.

Alpo (nimimerkki)

Hyviä pointteja ja valitettavan todellisia näkökulmia Ilkalta.

Toimituksen poiminnat