Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Ei julkisia terveyspalveluja paperittomille maahanmuuttajille

Hallitus tuo huomenna eduskunnan käsiteltäväksi ja salikeskusteluun lakiesityksen, jolla ollaan velvoittamassa kunnat antamaan nykyistä laajempia terveyspalveluja niin kutsutuille paperittomille maahanmuuttajille eli henkilöille, joilla on tilapäinen oleskelulupa tai jotka ovat maassa laittomasti. Mielestäni kyseinen esitys on suoraan sanottuna täysin järjetön. Samaan aikaan, kun kunnat ja valtio kamppailevat niukkenevilla resursseilla suomalaisten riittävien palvelujen turvaamisen kanssa, hallitus haluaa laajentaa julkisia terveyspalveluja Suomessa laittomasti oleskelevien henkilöiden kohdalla.

Jo tällä hetkellä valtion kunnille velvoittamien tehtävien määrä on liian suuri, ja tämä hallituksen esitys lisäisi työmäärää entisestään. Puhumattakaan siitä, millaisia mahdollisia muita ongelmia paperittomien maahanmuuttajien houkuttelu Suomeen synnyttäisi. Paperittomilla maahanmuuttajilla ei ole edellytyksiä toimeentuloon maassamme, mikä voisi johtaa kasvavaan rikollisuuteen. Ilman asuntoa ja työtä Suomeen tulleet maahanmuuttajat lisäisivät turvattomuuden tunnetta kansalaistemme keskuudessa.

Vaikka hallituksen lakiesityksessä tarkennetaan terveyspalveluiden tarjoamisen olevan maksullista, todetaan siinä kuitenkin myös samaan hengenvetoon, ettei henkilön maksukyvyttömyys saa olla esteenä palveluiden tarjoamiselle. Näin ollen viime kädessä maksuvelvollisuus siirtyykin rehelliselle suomalaiselle veronmaksajalle. Hallitus esittää paperittomille maahanmuuttajille oikeutta ”terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimiin, lyhytkestoisiin terveyspalveluihin”, mikä velvoittaisi kunnat tarjoamaan (ja samalla kustantamaan) laittomasti maassa oleskeleville myös raskauteen ja synnytykseen liittyviä palveluita.

Lisäksi on todettava, että hallituksen esityksen selvitys- ja valmistelutyö on ollut puutteellista, esimerkiksi vaikutus- ja kustannusarvioiden osalta.  Hallitus esittää laittomasti maassa oleville muun muassa kroonisten ja kalliiden tartuntatautien seulontaa sekä elinikäistä hoitoa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaisten jäsen, Hanna Mäntylä arvioi esimerkiksi kroonisen c-hepatiitin hoidon maksavan henkilöä kohden noin 90 000 euroa ja vastustuskykyiseksi todetun tuberkuloosin kahden vuoden hoidon noin 160 000 euroa henkilöä kohden vuodessa. Hallituksen arviot 500 000 euron vuosittaisista kustannuksista eivät voi siis itää paikkansa.

On syytä mainita, että jo nykyisin laki turvaa kiireellisen hoidon laittomasti maassa oleskeleville henkilöille, jolla pystytään pitämään yleisvaaralliset tartuntataudit aisoissa. Mikäli hallituksen esitys hyväksytään ja terveyspalveluita aletaan tarjota laajenevassa määrin paperittomille maahanmuuttajille, tulee maahamme kohdistumaan tulevaisuudessa enenevissä määrin niin sanottua synnytysturismia ja muuta terveysmatkailua. Esimerkiksi Iso-Britanniassa terveysmatkailu aiheuttaa vuosittain arviolta jopa 95 miljoonan euron rasitteen julkiselle terveydenhuollolle. Vuonna 2012 kyseisessä maassa peräti kahta kolmesta ulkomaalaisesta potilaasta ei voitu laskuttaa heidän saamastaan hoidosta, sillä heitä ei voitu tunnistaa.

Muualta Euroopasta löytyy varoittavia esimerkkejä siitä, mihin ongelmiin myös Suomessa voidaan joutua, jos kyseinen lakiesitys hyväksytään. On käsittämätöntä, että olemme tekemässä Suomessa samoja virheitä, joita samanaikaisesti muualla Euroopassa pyritään korjaamaan. Esimerkiksi Espanja ja Portugali ovat tiukentaneet toimia lisääntyneen terveysturismin vuoksi. Saksassa puolestaan vaaditaan, että terveydenhuollon hoitohenkilökunnan tulee jatkossa ilmoittaa viranomaisille laittomasti maassa olevasta henkilöstä. Suomessa tämä ei ole nyt mahdollista, koska hoitohenkilökuntaa sitovat tiukat salassapitosäädökset.

Suomen ei tule pyrkiä koko maailman pelastajaksi, vaan sen tulee huolehtia ensisijaisesti omista kansalaisistaan. Paperittomien terveyspalveluiden turvaamisella aiheutetaan ainoastaan hallaa hyvinvointiyhteiskunnallemme ja houkutellaan maahan terveyspalveluiden perässä tulevia laittomia maahanmuuttajia. Sen sijaan, että entistä enemmän rasittaisimme julkista terveydenhuoltojärjestelmäämme, meidän pitäisi keskittyä siihen, miten voisimme tulevaisuudessa edesauttaa laittomien maahanmuuttajien kiinnisaamista ja nopeuttaa karkottamispäätösten käsittelyä laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden kohdalla.


Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Esa Niemi

Kerrassaan järjetön lakiesitys kun kukaan laittomasti maassaoleva ei ole kuollut kadullekaan päinvastoin kuin laillisesti maassaolevia kantasuomalaisia.

Jos resursseja on liikaa, että niitä jää jaettavaksi, niin näillä tulee välittömästi hoitaa akuutimmat ja hengenvaarassa olevat tapaukset

Jos espoolaisen perheenisä kuolee siihen ettei Espoolla ole edes ambulanssia lähettää kolmeen tuntiin, niin resursseja tarvitaan muuallakin:

"Perheenisä putosi sängystä ja menehtyi. Ambulanssin tulo paikalle kesti kolme tuntia."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013081517373612_u...

"Syöpäpotilaiden elinaikaa ei enää pitkitetä keinolla millä hyvänsä. Syöpäyhdistyksen mukaan raha vaikuttaa yhä enemmän siihen, lopetetaanko hoidot.
Päätökset syövän hoidossa ovat menneet aiempaa kovemmiksi. Kun elämää on joka tapauksessa vähän jäljellä, ei välttämättä enää kokeilla kalliita hoitoja, vaan päädytään entistä nopeammin pelkkään kivun lievittämiseen.

Jollei potilaalla ole myydä takametsää, hän ei voi ostaa lisähoitoja yksityiseltä sektorilta.

Kun aiemmin on voitu kokeilla vielä jotain ja antaa vaikkapa puoli vuotta lisää aikaa, tällaista harkitaan entistä tiukemmin, Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Rosenberg-Ryhänen arvioi.

- Raha vaikuttaa yhä enemmän.

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-128874282728...

"Yle: Hyks jätti syöpäsairaan kuolemaan – osti pankkilainalla hoidot Ruotsista"

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/238210-yle-...

Käyttäjän JooseNorri kuva
Joose Norri

Kansanedustaja Immonen kirjoittaa: "Hallitus esittää paperittomille maahanmuuttajille oikeutta ”terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimiin, lyhytkestoisiin terveyspalveluihin”, mikä velvoittaisi kunnat tarjoamaan (ja samalla kustantamaan) laittomasti maassa oleskeleville myös raskauteen ja synnytykseen liittyviä palveluita."

Tarkoittaako Immonen tätä ilmeisesti paheksuessaan, että raskaana olevan äidin paperittomuus pitäisi kostaa syntymättömälle lapselle? Sitä on kyllä ennenkin ehdotettu.

Esa Niemi

Joose Norri:
"Tarkoittaako Immonen tätä ilmeisesti paheksuessaan, että raskaana olevan äidin paperittomuus pitäisi kostaa syntymättömälle lapselle?"

Suomeen voi tulla laillisestikin.

Minkälainen äiti toimisi muutoinkaan tuolla tavoin syntymätöntä lastaan kohtaan, vaikka valtaosa maailman raskaana olevista naisista eivät muutoinkaan käytä suomalaisen neuvolan tasoisia palveluita. Nainen saa kyllä tarvittaessa hoitoa, siitähän ei ole kyse, vaan siitä ettei halua antaa nimeään, maksaa hoitoaan eikä maksaa veroja.

Niko Sillanpää

Minkällainen ihminen ylipäätään hankkiutuu raskaaksi tuollaisessa tilanteessa, eli laittomasti maassa oleskellessaan?

No, synnytykset hoidetaan joka tapauksessa, eli kyse lienee neuvolapalveluiista.

Martti Pitkänen

Täyttä asiaa. On aivan käsittämätöntä, kuinka "hyvinvointiyhteiskunnassa", jossa vanhuksia makuutetaan paskoissaan ikkunattomissa huoneissa kellareissa, jolla ei ole varaa rakentaa lastensairaalaa kuin erikseen kansaslaisilta rahat kerjäämällä, jossa omat kansalaiset jätetään hoitamatta, ellei heillä ole varaa hakeutua yksityiseen terveydehoitoon, kannetaan suurinta huolta maassa laittomasti oleskelevien terveydentilasta. Käsittääkseni valtiovalta näillä toimenpiteillään antaa vähintäänkin positiivisen signaalin laittomalle maassa oleskelulle, ellei suorastaan yllytä siihen. Siis yllyttää lainvastaisuuteen.
On surkuhupaisaa, että toisaalta poliisi jäljittää kyseistä laittomasti maassa oleskelevaa paskaväkeä saadakseen poistettua sen maasta. Tosin on huomattava, että poliisin määrärahoja on kiristetty. Kenelle meidän suomalaisten oikein täytyy esittää ja mitä? Laittomasti maassa oleskelevilla ei ole oikeutta tehdä työtä, eikä opiskella. Millähän ihmeellä he mahtavat tulla toimeen, elää ja asua?
Ilmeisesti terveydenhuollon menojakin on muilta osin supistettu niin paljon, ettei Tammiharjussakaan ole vapaita paikkoja. Sinne voisi ensimmäisenä taluttaa esimerkiksi peruspalveluministerimme Susanna Huovisen!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Vaikka itsekin kallistun siihen suuntaan, että ensin pitäisi koittaa saada oman maamme kansalaisten asiat kuntoon ja vasta sen jälkeen aloittaa maailmanparannus, niin silti tällaiset "paskaväet" ja kehotukset ministerin kiikuttamisesta mielenterveyspalvelujen pariin eivät taida mahtua blogistin "hyväksyn asiallista kieltä sisältävät kommentit"-kriteereihin?
Turhaa mielestäni perussuomalaisten antaa "härkösille" lisää vettä myllyyn ja sallia yllä olevan kaltainen kommentointi.

Toimituksen poiminnat