Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Muista EU-maista tulleet köyhyyssiirtolaiset käännytettävä Suomesta

Jätin tänään (18.11.2014) eduskunnassa hallituksen vastattavaksi seuraavan kirjallisen kysymyksen koskien muista EU-maista tulleiden köyhyyssiirtolaisten sosiaalietuuksien lakkauttamista ja heidän käännyttämistä pois Suomesta:

 

EU-maiden sisäisten köyhyyssiirtolaisten uhka Suomen sosiaaliturvajärjestelmälle ja käännyttäminen pois Suomesta

Tuoreen Euroopan unionin tuomioistuimen antaman ennakkopäätöksen mukaan Saksa ei ole velvollinen maksamaan sosiaalietuuksia Romaniasta saapuneelle naiselle ja tämän lapselle, koska kyseinen nainen ei ole tullut maahan hakeakseen töitä. Käytännössä kyseinen ennakkopäätös siis tarkoittaa, ettei EU-maiden tarvitse jatkossa maksaa sosiaalietuuksia toisesta EU-maasta tulleelle maahanmuuttajalle, mikäli tämä ei pyri aktiivisesti työllistymään.

Financial Times -lehti uutisoi tämän vuoden maaliskuussa myös Belgian hallituksen tiukentavan suhtautumistaan maahanmuuttoon ja lähettävän maassa yli puoli vuotta työttöminä olleita maahanmuuttajia takaisin kotimaihinsa. Heistä suurin osa oli tullut maahan Espanjasta, Italiasta, Romaniasta ja Bulgariasta. Belgian hallitus perusteli päätöstään työttömien maahanmuuttajien aiheuttamalla taakalla maan sosiaaliturvajärjestelmälle. Tuolloin EU:n oikeuskomissio totesi, ettei Belgia ole toiminut asiassa sopimusten vastaisesti, sillä EU-mailla on oikeus lähettää puoli vuotta työttömänä ollut maahanmuuttaja takaisin kotimaahansa.

Kriittinen suhtautuminen EU:n sisäistä maahanmuuttoa ja sosiaaliturvajärjestelmien hyväksikäyttöä kohtaan on aiheellisesti voimistunut viime aikoina. Liian vapaan liikkuvuuden myötä kasvanut niin kutsuttu sosiaalitukiturismi on tuttua myös Suomessa. Suomessa maksettavat sosiaalietuudet ovat varsin korkeita, ja ne houkuttelevat maahanmuuttajia sekä muista EU-maista että EU:n ulkopuolelta. EU-tuomioistuimen antaman tuoreen ennakkopäätöksen mukaisesti Suomen ei kuitenkaan tarvitse myöntää ja maksaa sosiaalietuuksia niille henkilöille, jotka ovat tulleet maahan jostain toisesta EU-maasta ja jotka eivät ole maassa aktiivisina työnhakijoina.

Suomen tulisi nyt ottaa mallia köyhyyssiirtolaisuuteen kriittisesti suhtautuvista muista EU-maista ja ryhtyä aktiivisiin toimenpiteisiin sosiaaliturvajärjestelmämme hyväksikäytön lopettamiseksi. Euroopan unionin tuomioistuimen antaman ennakkopäätöksen johdosta todennäköisesti myös moni muu EU-maa muuttaa toimintatapojaan ja alkaa käännyttää työhaluttomia maahanmuuttajia pois maasta. Tällöin on vaarana, että takaisin alempien sosiaalietuuksien piiriin lähetetyt maahanmuuttajat suuntaavat seuraavaksi sinne, missä käytännöt käännyttämisen suhteen eivät ole tiukat. Suomen tulee ensisijaisesti huolehtia omista kansalaisistaan ja heidän hyvinvoinnistaan eikä antaa rahaa perusteettomasti maassa oleskeleville muiden maiden kansalaisille, joilla ei ole aikomusta työllistyä ja tulla toimeen itsenäisesti.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta muista EU-maista tuleville kansalaisille ei jatkossa enää makseta sosiaalietuuksia, elleivät he aktiivisesti pyri työllistymään?

 

Helsingissä 18 päivänä marraskuuta 2014
Olli Immonen /ps

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

Erittäin hyvä avaus ja aiheellinen kysysymys ministerille. Nyt ainakin on mahdotonta vedota yhtenäisen EU:n solidaarisuushöttöön, kun ennakko päätös on EU tuomioistuimesta.

Vielä, kun jollain tavalla saataisiin rajojen ulkopuolelle, ei suomen kansalaisille menevät lapsilisät poistettua, jotka ovat esim. monille virolaisille "osa palkkaa".

Esa Niemi

Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuuttopolitiikka ja tuo on askel oikeaan suuntaan. Maahanmuuton tulee olla win-win tilanne maahanmuuttajalle ja yhteiskunnalle.

Miljardiluokan säästötalkoiden häämöttäessä edessä tämä taitaa olla ainoa vaihtoehto, tai sitten suomalaisten toimeentulotukihakijoiden ja muiden heikompien kohdalla joudutaan säästämään nykyistä enemmän. Kaikille ei velaksi otettua rahaa näet riitä.

Tällä hetkellä näyttää muutoinkin siltä, että juuri ns. "sossuperäinen" maahanmuutto on meidän saamaa maahanmuuttoa, etenkin jos tarkastellaan sen mukaan ketkä viihtyvät maassa yli 5-vuotta.

Lainaus; Pekka Myrskylä Tilastokeskus:
"Pohjoismaista ja Länsi-Euroopasta tulleista poistuu jopa 80 prosenttia. Ilmeisesti länsimaista tulleet ovat täällä vain työprojekteissa ja sitten lähtevät.

Itä-Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta tulleista jopa 90 prosenttia on maassa viiden vuoden kuluttua. Kriisialueilta ja köyhistä maista tulevilla ei juuri ole valinnan varaa."

http://tietotrenditblogi.stat.fi/suomiko-maahanmuu...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ihmettelinkin jo, eikö kukaan kirjoita mitään tästä tuoreesta (11/11) ECJ:n päätöksestä. Näin se meni: "Economically inactive EU citizens can be exluded from certain social benefits in other member states" . Sekä Saksassa että Britanniassa, niinkuin myös monessa Euroopan maassa, Pohjoismaat mukaanlukien, tämä sosiaaliturismi rasittaa jäsenmaita liikaa jo nyt, ja nämä sosiaalituristithan maksaa veronmaksajat. On naiivia ajatella, etenkin nyt pitenevän laman aikana, että rahahanat aukaistaan heti rajat ylitettyä ja pidetään auki ilman mitään rajoja. Tähän on pakko laittaa säännöt, ja tämä ennakkopäätös koskee tietysti myös Suomea. Mielenkiintoista nähdä mitä täällä tehdään.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Suomen tulee toimia täysin toisin. Ruotsi pitää olla esimerkki, jota seuraamme. Ruotsin rajat ovat kaikille avoimia ja kaikki tulijat toivotetaan tervetulleiksi.

Ruotsi on hyvä esimerkki meille. Puolueistamme vasemmistoliitto ja vihreät ovat vapaan maahanmuuton kannattajia.

Suomi pystyy ottamaan erilaisia pakolaisia jopa 100.000 vuosittain. Eikä tee tiukkaakaan, onhan Suomi niin rikas maa.

Toimituksen poiminnat