Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Kansainvälinen liikkuvuus ja tautiriskien minimointi Suomessa

Jätin eduskunnassa tänään (26.9.2014) hallituksen vastattavaksi seuraavan kirjallisen kysymyksen koskien kansainvälisen liikkuvuuden aiheuttamien tautiriskien minimointia Suomessa:
 

Kansainvälisen liikkuvuuden aiheuttamien tautiriskien minimointi Suomessa

Kansainvälisen liikkuvuuden lisääntymisen myötä bakteerit, virukset, alkueläimet ja muut ihmisen taudinaiheuttajat ovat ryhtyneet leviämään aktiivisesti maasta toiseen. Mitä enemmän ihmiset liikkuvat paikasta toiseen, sitä tehokkaammin tarttuvien tautien erilaiset kannat kykenevät leviämään. Vielä 1980-luvun alussa uskottiin, että tartuntatautien aiheuttama kuolleisuus vähenisi edelleen tasaisesti koko maailmassa. Kolme vuosikymmentä myöhemmin tilanne näyttää kuitenkin hyvin toisenlaiselta: useat vanhat ja uudet tartuntataudit ovat synnyttäneet suuria maailmanlaajuisia epidemioita. Monessa maassa eliniän odotteet ovat romahtaneet ja yhä useampien maiden lapsikuolleisuus on kääntynyt nousuun.

Kansainvälisen terveysjärjestö WHO:n mukaan Länsi-Afrikkaa tällä hetkellä koetteleva Ebola-epidemia on riistäytynyt käsistä. Kyseistä epidemiaa ei ole vajaan 40-vuotisen historiansa aikana koskaan esiintynyt yhtä laajana kuin nyt. Ebola etenee Länsi-Afrikassa nopeammin kuin sen hillitsemiseen tähtäävät toimet. WHO:n mukaan epidemia uhkaa levitä useampiin maihin, jolloin se aiheuttaisi valtavia uhrimääriä sekä vakavan sosioekonomisen romahduksen.  Epidemia on osoittanut myös kykynsä levitä lentoliikenteen kautta, toisin kuin edellisten epidemioiden aikana.

Maailmalla esiintyvistä epidemioista tunnetuimpia ovat Ebolan lisäksi ihmisen immuunikatoviruksen eli HIV:n aiheuttama AIDS-epidemia. Kymmenet miljoonat ihmiset saavat vuosittain myös hepatiitti B- tai C-tartunnan pääasiassa likaisten neulojen välityksellä. Malaria on ihmisen vanhimpana taudinaiheuttajana surmannut tuhansien vuosien aikana enemmän ihmisiä kuin mikään muu tauti. Myös vuosien 1347–51 aikana miljoonia ihmisiä Euroopassa surmanneen Mustan Surman paluuta on pelätty. Hyvin tunnettujen tautien lisäksi maailmasta löytyy valtava määrä myös muita sairauksia, jotka voivat tulevaisuudessa aiheuttaa suuria epidemioita.

Kansainvälinen liikkuvuus on lisännyt merkittävästi myös riskiä sairastua tuberkuloosiin. Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva, bakteerin aiheuttama infektio, johon sairastuu Suomessa vuosittain noin 300 ihmistä. Heistä suurin osa on ikäihmisiä, mutta nykyisin myös yhä useampi nuorempi ihminen sairastuu siihen. Tuberkuloosin lääkehoito kestää vähintään kuusi kuukautta, mutta joskus hoitoaika saattaa pitkittyä lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosibakteerikannan kohdalla. Tuberkuloosi on tänä päivänä erityisesti köyhien maiden ongelma. WHO:n mukaan siihen sairastuu maailmalla vuosittain 8,7 miljoonaa ja menehtyy 1,4 miljoonaa ihmistä. Suomi luokitellaan tällä hetkellä kuitenkin vielä matalan tuberkuloosiriskin maaksi. Tuberkuloosirokote annetaankin maassamme vain sellaisille vastasyntyneille, joilla on suurempi riski altistua bakteerille.

Tuberkuloosibasillit ovat kehittäneet yhä useampia kaikille tunnetuille lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja. Multiresistenttien TB-tapausten hoitaminen on erittäin kallista: kustannukset yhtä potilasta kohti ovat keskimäärin 100 000 dollaria, eikä potilaan henkeä onnistuta aina hoidosta huolimatta pelastamaan. Kaikille tunnetuille lääkkeille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittyminen on merkittävä uhka teollisuusmaiden väestölle. Globalisaation synnyttämät nopeat muutokset ovat entisestään vaikeuttaneet taistelua tuberkuloosia ja muita tauteja vastaan.

Suomen Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL ylläpitää maalistaa, jossa luokitellaan sairaudet, jotka kustakin maasta Suomeen tulevilta pakolaisilta ja turvapaikanhakijoilta seulotaan. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa hepatiitti B, kuppa, suolistoloiset ja hiv. Mikäli kyseessä on korkean tuberkuloosiriskin maa, myös tuberkuloosi on seulonnassa mukana. Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2009 julkaiseman Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden infektio-ongelmien ehkäisy -julkaisun mukaan Suomi ei kuitenkaan aseta maahantulolle terveydellisiä vaatimuksia, eivätkä seulonta ja terveystarkastukset ole pakollisia, vaan niihin pyydetään henkilöltä suostumus. Tartuntalain mukaan tarkastus tartuntataudin varalta on pakollinen ainoastaan tilanteessa, jossa henkilöllä epäillään olevan mahdollinen tartunta. Tartuntatautiin sairastuneiksi epäiltyinä pidetään henkilöitä, joissa havaitaan tautiin viittaavia oireita tai joiden jollakin muulla perusteella voidaan päätellään levittävän tartuntaa.

Viime vuosina on uutisoitu paljon maahanmuuttajataustaisten henkilöiden levittämistä mahdollisista tuberkuloositartunnoista. Jokin aika sitten esimerkiksi Tampereen seudun ammattiopistossa jouduttiin tarkastamaan ja keuhkokuvaamaan noin 80 tuberkuloosille altistunutta henkilöä, josta aiheutuneet kustannukset tulivat valtion maksettavaksi. Vuoden 2013 elokuussa ilmestyneen saksalaistutkijoiden julkaisun mukaan tuberkuloosi aiheuttaa koko Euroopan alueella 500 miljoonan euron kustannukset. Lisäksi tämä sitkeä keuhkosairaus aiheuttaa yli viiden miljardin euron välilliset menot työvoiman tuottavuuden laskun takia.

Koska tuberkuloositapaukset ja muut ihmisen taudinaiheuttajat ovat vaarassa yleistyä kansainvälisen liikkuvuuden lisääntymisen myötä, olisi tautien leviämisen ehkäisyyn panostettava nykyistä enemmän. Tuberkuloosin sekä muiden THL:n maalistassa määriteltyjen sairauksien seulonta tulisi asettaa pakolliseksi kaikille Suomeen saapuville kiintiöpakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Lisäksi maassamme olisi harkittava vakavasti seulonnan ulottamista koskemaan myös riskimaista saapuvia tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita sekä työperäisiä maahanmuuttajia.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus ulottaa pakolliset tautiseulonnat koskemaan kaikkia riskimaista Suomeen saapuvia kiintiöpakolaisia, turvapaikanhakijoita, tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita sekä työperäisiä maahanmuuttajia?

 
 Helsingissä 26 päivänä syyskuuta 2014
 Olli Immonen /ps

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Linnutkin tuovat tauteja. Mitä sille aiot tehdä? Suomen kansalaiset lähtevät ulkomaille ja tulevat ulkomailta. Mitä sille aiot tehdä? Kysyt vain "Aikooko hallitus ulottaa pakolliset tautiseulonnat koskemaan kaikkia riskimaista Suomeen saapuvia kiintiöpakolaisia, turvapaikanhakijoita, tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita sekä työperäisiä maahanmuuttajia?" Pystytkö ajattelemaan muita ihmisiä kuin vain niitä, joista et pidä? Kysymyksesi on muuten asiallinen, mutta kohderyhmä suppea lue syrjivä!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Täsmälleen. Suomalaisen kantaväestön harrastama seksiturismi vaikkapa kaukoitään, Baltian maihin ja Venäjälle on merkittävä riski vaikkapa B- ja C-hepatiitin, HIV:n, kupan ja "supertippurin" maahantuonnille. Miksi perussuomalaiset eivät vaadi karanteeniin ja tutkimuksiin kaikkia ulkomailla kävijöitä? Tartuntatautien levittäjinä kantasuomalaiset ovat yhtä tehokkaita kuin maahanmuuttajat.

Tulemme näkemään näitä Immosen ja kumppaneiden trollauksia enenevästi maahanmuuton tiimoilta vaalien lähetessä.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"Maailmalla esiintyvistä epidemioista tunnetuimpia ovat Ebolan lisäksi ihmisen immuunikatoviruksen eli HIV:n aiheuttama AIDS-epidemia."

HIV ei näy päälle ollessaan latentissa vaiheessa. Suurin riski saada HIV on suonensisäisten huumeiden ja suojaamatonta seksiä harrastavien joukossa. Erityinen riskiryhmä on esim. thaimaassa prostituoitujen palveluja käyttävät. Ajattelitko ulottaa testit myös thaimaasta palaaviin heteromiehiin?

"Malaria on ihmisen vanhimpana taudinaiheuttajana surmannut tuhansien vuosien aikana enemmän ihmisiä kuin mikään muu tauti."

Vakavin malariariski Suomessa liittyy siihen että itse käy tropiikissa eikä käytä estolääkitystä. Toisaalta ilmastonmuutokseen liittyy se riski että ilmaston lämmetessä Euroopassa leviää malariaa levittävä hyttyslaji. Malaria ei tartu millään muulla tavalla kuin tämän hyttysen pistojen kautta. Miten aiot vaikuttaa eduskunnassa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Käyttäjän immonen kuva
Olli Immonen

On selvää, että kaikkia tarttuvien tautien leviämistä aiheuttavia tekijöitä emme pysty kansainvälisessä maailmassa varmasti torjumaan. Kaikki se, mihin pystymme täytyy kuitenkin tehdä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei suomalaisille enää lomareissuja Espanjaan, Afrikkaan, ei Venäjälle, ei Aasiaan ilman kunnon seulontoja. Eikä pidä hakea katukoiraa Espanjanlomalta tai Thaimaasta. Kymmenet tuhannet seksituristit Suomesta syyniin heti, tai rajoitetaan vapaa liikkuvuus sitten kokonaan jos pöpöt hirvittävät.

Ja sitten kansanedustajalle käteen desinfiointiruiske, jota voi tarvittaessa ruiskuttaa Itäkeskuksessa näkemänsä ulkomaalaisen näköisen päälle varmuuden vuoksi. Kyllä luulisi puts blank hygieenisenä pysyvän.

Tartuntataudit ovat vakava aihe, mutta ei niitä voi rajata koskemaan vain mielivaltaista ihmisryhmää koska basilli tai loinen ei tunne kansallisuuksia. Ja esimerkiksi HIV:in leviäminen vaatii yksilöltä ihan tietoista riskinottoa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tuberkuloosiseulonta tarkoittanee keuhkokuvaa, jollaisessa piti medisiinarien vielä minun opiskeluaikanani käydä joka vuosi. Mitään erityistä keinoa seuloa nimenomaan multiresistenttejä basilleja ei ole.Aikanaan meillä oli pakollisia keuhkokuvauksia koko väestölle, ainakin vielä 60-luvulla.Toisaalta taas keuhkokuvaus on merkittävä säderasitus.Onko Immonen komentamassa esim. kaikki Venäjältä ja Intiasta tulevat keuhkokuvaan?

Niko Sillanpää

Rokotuksia ja seulontaa kohdistetaan jo nyt riskiryhmiin. Siinä ongelma on mielestäsi... mikä?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Olli on taas myöhässä.

Se on kyllä näppärää tämä perussuomalaisten edustajien taipumus suositella valmiita tai muutenkin suunnitteilla olevia asioita. Packalénin Tom on toinen, joka on erityisesti profiloitunut tässä valmiiden ajatusten esittelemisestä ominaan.

Käyttäjän immonen kuva
Olli Immonen

Väärin Jussi. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vasta suunnittelee tuberkuloosin testauksen laajentamista.

Kirjallisessa kysymyksessäni todetaan seuraavaa:
"Tuberkuloosin sekä MUIDEN THL:n maalistassa määriteltyjen sairauksien seulonta tulisi asettaa pakolliseksi kaikille Suomeen saapuville kiintiöpakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Lisäksi maassamme olisi harkittava vakavasti seulonnan ulottamista koskemaan myös riskimaista saapuvia tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita sekä työperäisiä maahanmuuttajia."

Niko Sillanpää

Turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten osalta tuo jo de facto toteutuu tulotarkastuksissa.

Viime aikojen epidemioiden indeksitapaukset ovat olleet lähinnä kolmannesta maailmasta tulleita opiskelijoita.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Niimpä,kun ei ole mitään omaa on pakko lainata.Noh johan tässä tulee kiire aloittaa uusi vaalikamppanja näin perussisukkaasti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitenkähän siihen keuhkokuvaan aiotaan pakottaa?

Niko Sillanpää

Olisiko tartuntatautilain perusteella ja koplaamalla oleskelulupaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä oleskeluluvan ehdoksi voi panna keuhkokuvan, paitsi tietysti raskaana olevilla.
Tartuntatautilaki oikeuttaa hoitamaan väkisin, mutta pakottaako tutkimuksiin?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #14

Pakottaa kyllä. Thx-kuvan aiheuttama säderasitus on niin äidille kuin sikiölle käytännössä merkityksetön.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Mentaalipuolelta lisäisin tarkkailulistalle perussuomalaisuuden, olkoonkin että puolue on hyvää työtä tehnyt kokoamalla mielenterveyskuntoutujat ja luonnevikaiset näennäisen yhteisvaikuttamisen alle pois mummoja ja mamuja potkimasta, josta en ole nyt kuitenkaan ihan varma.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Immosen kannattaisi poistaa tämä juttu. Ellei hän sitten halua seksiturismista epäillyille pakollista tautikontrollia, kun he palaavat Suomeen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näinpä Pertti, Immonen voi helposti löröttää omiin muroihin..

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Riski ja vaara siitä, että erilaiset taudit tulevat Suomeenkin eri teitä ja eri tavalla maahantulijoiden mukana on olemassa. Saattaapa olla, että myös linnut tuovat tauteja. Kantasuomalaiset voivat tuoda niitä Thaimaasta tahi Karjalasta ym.

Mutta entä sitten? Täälläkin keskustelu tuntuu rajoittuvan asiattomaan vitsailuun ja mahdollisten ns. ihmisloukkausten luetteloimiseen. Eihän ketään saa epäillä mistään eihän?

Olen itse ollut jalkaleikkauksen jälkeen epäiltynä MRSA-tartunnasta eli ns. marsupotilaana. Eipä ollut oikein mukavaa odottaa eristyksessä noita kolmea puhdasta koetta ennen pääsyä muiden joukkoon. Jalkahan siinä olisi amputoitu pahimmassa tapauksessa.

Kuitenkin erittäin vakavat taudit ja niiden leviäminen alkavat olla jo jokapäiväisiä. Ebola on hyvin ylittänyt uutiskynnykset, mutta tauteja on hyvin monia. Yllä on niitä lueteltu, joten enpä toista.

MRSA on useimmissa Euroopan maissa pesiytynyt sairaaloihin jo pysyvästi. Supertippuri ja supertubi ovat jo Virossa sekä Venäjällä. Niihin eivät "vanhat" lääkkeet tehoa.

Mutta pelko pois Rosemarin. Elät niin kauan kuin elät. Nauti sinä elämästäsi. Se on lyhyt kuin lapsella paita.

Toimituksen poiminnat