Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Yrittäjyys kunniaan

Suomen hyvinvointi perustuu työntekoon ja yrittäjyyteen sekä niiden verottamiseen. Suomi tarvitsee lisää yrittäjyyttä, mutta lisäksi meidän on huolehdittava myös jo olemassa olevien yritysten kilpailukykyedellytyksistä. Yrityksiin syntyy uusia työpaikkoja, kun yrittäjyys kannattaa, Suomeen investoidaan ja yrityksillä on varaa työllistää.

Yrittäminen on tehty Suomessa liian vaikeaksi. Sen helppoudesta puhuvat vain isot korporaatiot, joiden toiminta on laajaa ja jotka ovat voineet antaa byrokratian ulkopuolisten hoidettavaksi. Sen sijaan pienyrittäjille valtion lisääntyvä sääntely on raskas taakka.

EU:n jäsenmaiden toimintaympäristöä yrittäjyyden näkökulmasta tarkastelleessa EK:n tutkimuksessa Suomi jäi kauas kärjestä yritysten kannustin- ja kustannusympäristöä, yrittäjyysaktiivisuutta, kasvuyrittäjyyden yleisyyttä ja yritysten kansainvälistymistä mitattaessa. Yrittäjyysaktiivisuudessa Suomi oli vertailun keskitasoa. Maamme yrityskannan vaihtuvuuden katsottiin puolestaan olevan varsin vähäistä. Sijoituimme kymmenen parhaan joukkoon vain talouden kasvuvauhtia ja työllisyysasteita mitattaessa.

Yrityksille on luotava jatkossa paremmat olosuhteet menestyä Suomessa. Yrittämisen esteitä, kuten raskaita lupakäytänteitä olisi karsittava. Myös yritysten verotusta tulisi keventää ja saada se ennustettavammaksi. Yrittäjyyteen ja yritysten sukupolvenvaihdoksiin kielteisesti vaikuttavia pääoma- ja osinkoverotusta sekä perintöverotusta olisi kevennettävä. Suomen tulisi myös harkita siirtymistä kasvuun kannustavaan yritysverotukseen, jossa yritykset maksaisivat yhteisöveroa vain jakamastaan voitosta. Pk-yritysten alv:n alaisen toiminnan alarajaa tulisi nostaa 8 500 eurosta vähintään 20 000 euroon.

Suomeen on luotava vahva yrittämisen kulttuuri. Yrittämiseen tulisi kannustaa jo peruskoulusta alkaen. Tarvitsemme lisäksi laadukkaan innovaatio- ja koulutusjärjestelmän, joka luo edellytykset korkeatasoiselle tieteelliselle tutkimukselle, uudelle osaamiselle, kehitystoiminnalle ja kasvulle. Työvoiman tarjonnan turvaamiseksi myös ammatillista koulutusta sekä oppisopimuskoulutusta on kehitettävä nykyisestä.

 

(Kirjoitus on julkaistu alun perin Oulu-lehdessä 21.3.2014)


Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Heinäkuussahan sitä ilmeisesti kaikki toiminta taas vaikeutuu kun paperisotaa kiihdytetään.

Paljon saadaan taas "verotettavaa" kun ei joku onneton tarkalleen tiedä enää, mitä saa ilmoittamatta tehdä ja mitä ei.

Se on kauhee rikos ja perästä kuuluu. Sitä paitsi jos omat maksupostit on myöhässä ja ei sen takia saa veroa maksetuksi ajallaan, niin sekin on kauhee rikos!

Kaikki yrittäjät on harmaita rikollisia....?

Äkkiä lisää virkamiehiä, ei ne muuten pysty kaikkea valvomaan.
Se on kauheeta!!!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Immoselta tulee selvästi järkevääkin tekstiä. Hyvä niin.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Selkeä malli joka tukisi työttömyyden vähentämistä olisi se että yrityksille olisi kuukausittainen alv-tilitysraja, esim 500€ jonka ylimenevät verot tilitetään. Samoin työttömillä olisi oikeus tienata 500€/kk kolmen kuukauden tasausjaksoin ilman että se vaikuttaisi työttömyysturvaan.

Malli mahdollistaisi työttömälle ammattitaitonsa säilyttämisen vaikkapa työosuuskunnan kautta ja mahdollistaisi uusia pienpalveluita vaikkapa syrjäseuduille tai yksinasuville vanhuksille.

Lisäksi työosuuskunnan kautta voisi kasvattaa alkuun asiakaspohjaa ennen siirtymistä itsenäiseksi yrittäjäksi.

Veikkaan että jos tuon mallin todelliset vaikutkset laskettaisiin niin voitaisiin positiivisesti yllättyä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pienyrittäjille tarjoamasi alv-vapautus ei ratkaise mitään. 20.000€:n liikevaihdolla ei kukaan pysty elättämään itseään yritystoiminnan kiinteiden kustannusten jälkeen. Toimii ainoastaan sivutoimisille yrittäjille. Lisäksi muuttuvat kustannukset nousevat liikevaihdon kasvaessa.

Päätoiminen yrittäjyys edellyttäisi vähintään 50.000€ alv-vapautusta.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kyllä, jos yrittäjän tulisi elää pelkästään alv-vapautuksella :)

50.000€ olisi aivan loistava mutta tässä kohtaa epärealistinen.
Esittämäni 500€/kk tilityksen alarajaksi olisi ihan realistinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nykyinen vapautus on sen kaltainen, että jos liikevaihto eurollakaan ylittää rajan, koko liikevaihto menee alv-velvolliseksi.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #6

Niinpä, sen takia tuo 500€ kuukausittainen tilitysalaraja olisi erinomainen pienyrittäjän turva.

Toimituksen poiminnat