Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Valta Suomen kansalle

Sveitsin kansan enemmistö näytti kuukausi sitten järjestetyssä kansanäänestyksessä EU-eliitille kaapin paikan äänestämällä massamaahanmuuttoa vastustavan aloitteen puolesta. Vaaleilla valitsemattoman EU-komission ja muiden byrokraattien mielestä Sveitsin kansa äänesti ”väärin”, ja ne kiirehtivätkin heti tyrmäämään demokratian keinoin saavutetun tuloksen. Eliitin ja valtamedian reaktioista päätellen demokratia sopii vain silloin, kun se palvelee niiden omaa kansainvälisyys- ja monikulttuurisuusagendaa.

Kyseinen kansanäänestys ja sen herättämä globaali huomio olivat osoitus siitä, että maahanmuutto on yksi kuumimmista poliittisista kysymyksistä Euroopassa. Toinen laajaa mielenkiintoa herättänyt teema on ollut EU- ja eurokysymys. Tanskassa äänestettiin vuonna 2000 ja Ruotsissa 2003 maiden liittymisestä euroon. EU:n perustuslaista puolestaan järjestettiin kansanäänestykset 2005 Hollannissa, Espanjassa ja Ranskassa.

Suomalaisen kansanvallan häpeäksi maassamme on tähän mennessä järjestetty kansanäänestyksiä ainoastaan kaksi kertaa: kieltolaista 1931 ja EU-jäsenyydestä 1994. Suomessa olisi astuttava rohkeasti suorien kansanäänestysten tielle ja annettava kansan aktiivisemmin päättää heitä koskettavista poliittisista teemoista, kuten massamaahanmuutosta, Suomen EMU-jäsenyydestä ja pakkoruotsista.

Nykyinen kansalaisaloite ei ole läheskään riittävä työkalu turvaamaan kansalaistemme vaikutusmahdollisuuksia, sillä konsensuspoliitikoilla ei ole aikomustakaan viedä eteenpäin niitä aloitteita, jotka ovat ristiriidassa heidän arvoliberalististen ja punavihreiden arvojensa kanssa. Suomessa äänestysaktiivisuus on ollut jo pitkään laskusuuntainen. YK:n tilastoissa Suomi on vasta sijalla 40 siinä, kuinka hyvin kansaa kuunnellaan poliittisessa päätöksenteossa. Jos kansalaiset eivät koe kykenevänsä vaikuttamaan asioihin, he passivoituvat. Tämä passivoituminen näkyy Suomessa alhaisena äänestysprosenttina ja kasvavana kriittisyytenä poliitikkoja kohtaan.

Eduskunnassa jätettiin toissa viikolla lakialoite sitovien kansanäänestysten mahdollistamiseksi Suomessa. Olin aloitteen toinen allekirjoittaja. Kaiken kaikkiaan aloitteeseen nimensä laittoi kahdestasadasta kansanedustajasta vain seitsemän, vaikka kaikille kansanedustajille tarjoutui mahdollisuus allekirjoittaa se.

Nykyiset järjestelmäpuolueet vastustavat suoraa kansanvaltaa, sillä ne haluavat säilyttää nykyisen poliittisen konsensuskartellin, jossa puolueiden väliset ideologiset erot pyritään hävittämään. Lisäksi konsensuspuolueet pitävät peittelemättä tavallista kansaa liian tyhmänä tekemään poliittisia päätöksiä. Sveitsissä ja monessa muussa maassa suorat kansanäänestykset ovat kuitenkin toimineet erittäin hyvin.

Suomalaisille pitää tarjota mahdollisuus aidosti osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Tarvitsemme Suomeen suoraa demokratiaa tukemaan nykyistä edustuksellisen demokratian järjestelmää. Vain tällä tavoin voimme varmistaa kansan tahdon toteutumisen tärkeillä eri politiikan sektoreilla.

(Kolumni on julkaistu sanomalehti Kalevassa 12.3.2014)


Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Oikein! Hyvää puhetta! Juuri näin on tehtävä! Kansa kaikkivaltias on ainoa, joka pystyy ja voi päättää Suomen asioista!

Meidän eli tämän sukupolven tehtävä on rakentaa uudesti maa eli Suomi:

- Ensinnäkin jokaisessa kunnassa kaikista asioista päätetään kunnan asukkaiden vaaleissa periaatteella yksi henkilö yksi ääni.

- Toiseksi kaikissa maakunnissa tehdään samoin kuin kunnissa: Yksi henkilö yksi ääni.

- Kolmanneksi koko maassa kaikki Suomen kansalaiset osallistuvat äänestykseen ja heillä kaikilla on yksi ääni.

Kaikki mahdolliset asiat viedään niin alas kuin suinkin eli niiden päätettäviksi, joita asia kulloinkin koskee.

Lisäksi perustetaan perustuslakituomioistuin, joka ratkaisee riidanalaiset seikat.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Nyt tulee hienoa tekstiä Ollilta!

Petri Kivikangas

En ole vielä kuullut yhtäkään argumenttia miksi Sveitsin malli ei toimisi Suomessa. Lienee niin että puolueet ovat demokratian suurin vihollinen, koska suoran demokratian myötä ne menettäisivät valtaansa.

Mihail Seppälä

Mitäs se massamaahanmuutto oikein tarkoitikaan, kuinka monta ihmistä tarkalleen ottaen pitää maahanmuuttaa, että se käsitetään massaksi? Kun se ei oikein tässä kirjoituksessa käy ilmi?

"En ole vielä kuullut yhtäkään argumenttia miksi Sveitsin malli ei toimisi Suomessa. "

Joo en minäkään, sitä ei vaan yksinkertaisesti lähdetä toteuttamaan.

Minua tosin kiehtoo se, että Immonen haluaa suoraademokratiaa, vaikka äijä on muuten ihan pihalla :D

Junes Lokka

"Mitäs se massamaahanmuutto oikein tarkoitikaan"

Muuttoliike 2012: http://i.imgur.com/pJ4c1ye.jpg

Vuoden 2012 väkiluvun kasvusta vieraskielisten osuus 87 prosenttia: http://www.tilastokeskus.fi/til/vaerak/2012/vaerak...

Vieraskielisten osuus Helsingin kouluissa: https://docs.google.com/spreadsheets/d/17Peoc84wTC...

Laittomasti maassa tavatut: http://i.imgur.com/ehGUBX9.png

"Minua tosin kiehtoo se, että Immonen haluaa suoraademokratiaa"

http://olliimmonen.net/vaaliteemat.html

Kansanäänestyksiä tärkeistä asioista

Suora demokratia on saatava Suomessa edustuksellisen demokratian tueksi. Tärkeät yhteiskunnalliset kysymykset tulee entistä useammin päättää sitovalla kansanäänestyksellä. Suomen kansalaiset on otettava mukaan päätöksentekoon antamalla heille mahdollisuus vaikuttaa päätettävänä oleviin asioihin suoraan äänestämällä. Välineitä tähän on kaksi: kansalaisaloite ja kansalaispäätös l. referendum. Kansalaisaloitteella tietty määrä ihmisiä voi tehdä oman ehdotuksensa, josta päätetään kansanäänestyksellä. Jos poliitikot ovat tekemässä kansan mielestä väärää päätöstä, kansalaispäätöksellä asia saadaan vedetyksi kansanäänestykseen. Kansanäänestykset tulisi voida järjestää erilaisten vaalien yhteydessä.

Mihail Seppälä

Suhteutettuna aika pientä liikehdintää tuo on 7 miljardin joukossa, en menisi nyt käsitteellistämään sitä "massa"maahanmuutoksi.

Junes Lokka Vastaus kommenttiin #7

Ei Suomessa 7 miljardia asu ja ota huomioon, että yli puolet maahanmuutosta kohdistuu Helsinkiin. Ks. http://jlokka.blogspot.fi/2013/05/helsingin-kaupun...

Petri Kivikangas Vastaus kommenttiin #7

Et ole ilmeisesti tilastotieteeseen tutustunut. Jos vieraskielisten osuus väestönkasvusta on 87%, niin sanoisin sitä enemmän kuin merkittäväksi demografiseksi muutokseksi, ja massamaahanmuutto on jopa kevyt ilmaus.

Mihail Seppälä Vastaus kommenttiin #11

Niin, te asuttekin Suomessa :) mutta ette välttämättä ole Suomalaisia.

Käyttäjän JaakkoSalomaa kuva
Jaakko Salomaa

> Minua tosin kiehtoo se, että Immonen haluaa suoraademokratiaa, vaikka äijä on muuten ihan pihalla :D

Minua kiehtoo se, miten jollakulla voivat loppua argumentit neljännessä kappaleessa kesken niin että pitää mennä henkilökohtaisuuksiin.

Mihail Seppälä

No anteeksi. Tässä on kuitenkin tullut seurattua näitä Immosenkin kirjoituksia jo jonkin verran. Miten Suomalainen korkeakulttuuri on turvatta, vaikka välttämättä Immonen edes ei tiedä, kuka on Kimmo Pohjonen, Leif Segerstam.

Ja siis pääosin kaikki on ollut sellasta huttua.

Tuo suorademokratia oli nyt ensimmäistä kertaa sellanen edes "sinne päin"- juttu.

Michael Perukangas

Tällaisen sitovan kansanäänestyksen voisi järjestää esimerkiksi sukupuolineutraalista avioliittolaista. Selkeä enemmistö kansalaisista kannattaa sitä. Toinen mieleeni tuleva sitova kansanäänestys voisi koskea ydinvoimaa?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ensi alkuun sitova kansanäänestys pitäisi järjestää neljästä asiasta. Yksi näistä on, kuten mainitsitkin, sukupuolineutraali avioliittolaki.

Kolme muuta ovat turkistarhauksen lopettaminen, pakkoruotsin lopettaminen ja tekijänoikeuslain järkeistäminen.

Nämä neljä siksi, että näistä on tehty 50000 äänestäjän kansalaisaloite.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Ruususen unesta mammuttipeliin ja muutoksen tarpeen havaitsemiseen. - Onko energiamammuttipeli huvittelua joillekin? Onko Suomi asetettu ikäänkuin syötiksi isolle naapurillemme? Suomi jo joutunut polttopisteeseen osin Pyhäjoen ydinvoimahankkeen vauhdittamana? - "Paraikaa erittäin suurten alueiden suomettumista" meneillään energiavaltapelin siivittämänä -Mikä on seuraava siirto, onko kansalaiset vielä pitkäänkin keinoja kaihtamatta kiusaamisen kohteena ja myytävänä. Energiamammuttipelaajille. Pyhäjoelle ei todellakaan tarvita toista Talvivaaraa. - Kiusaajat tilille.

Alexius Manfelt

Olli hyvä, tarkoitat samanmoista kansanäänestystä kuin esim. Krimillä tulevana sunnuntaina käydään? Sehän on juuri loistava osoitus siitä miten kansaa huijataan äänestänään. Eli äänestä vain jompaa kumpaa vaihtoehtoa ja asia on selvä. Siis liittyminen nopeammin tai vähän hitaammin Venäjään. Ei-ääniä ei voi antaa, onhan siellä kaksi vaihtoehtoa.

Näin se kansanvalta pelaa varmaan Persujenkin Suomessa, vaihtoehtoja on vaan ei oikeita valintojen mahdollisuutta.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kyseinen äänestyshän on vain Venäjän luoma kulissi.

Tietenkin kansanäänestyksessä pitää olla yhtenä vaihtoehtona se, että esitettyä muutosta (mikä sitten onkaan) ei hyväksytä. Niinhän eduskunnankin äänestyksissä on.

Sitä on vaikea sanoa millainen olisi kansanvalta "persujen Suomessa" ottaen huomioon että 86 % PS:n eduskuntaryhmästä ei tätä aloitetta allekirjoittanut.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Olisikohan Sveitsin malli Immosen mielestä toiminut silloin jos kansa olisikin äänestänyt toisin?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Aika vähän tuo aloite (seitsemän edustajaa?) sai kannatusta. Päätelmä lienee selvä: Hallituspuolueiden edustajat eivät opposition ehdotuksia allekirjoittele eikä aina oppositiokaan, kuten nyt kävi. Kepulaiset eivät nimiään laittaneet eikä valtaosa perussuomalaisistakaan tällaiseen yksityisyritykseen lähteneet.

Sveitsiä kansanäänestyksen puoltajat pitävät mallimaana ja kyllähän siellä äänestetäänkin. Nytkin ilmeisesti vaalissa todetaan, että uusia hävittäjiä eli ruotsalaisia Saab Gripeneitä ei osteta. Hyvä näin, koska tämäkin asia on sellainen, jossa jokainen sveitsiläinen on asiantuntija. Ruotsissa voivat Saabilla ja valtion viranomaisissa housut tutista.

Toimituksen poiminnat