Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Suomen aika vapautua EU:n ja euron kahleista

Arvostamani kansanedustajakollega Vesa-Matti Saarakkala (ps.) otti eilen 1.5.2013 kantaa sen puolesta, että Suomi jättäisi eurovaluutan. Esitin myös itse eduskunnassa pitämässäni puheenvuorossa 19.7.2012 Suomen eroamista epäoptimaalisesta, talouden logiikkaa vastaan sotivasta ja jo alkujaan kestämättömälle perustalle rakennetusta eurosta. Eurosta eroamista on helppo puolustaa ja perustella Suomen talouden suhteellisen terveellä pohjalla ja sillä, että oman valuutan turvin elävät maat, kuten esimerkiksi EU-jäsenet Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia, pärjäävät hyvin. Vapaasti kelluva kansallinen valuutta myös säätelee työvoiman hintaa muihin maihin nähden pitämällä työvoiman kustannustason kilpailukykyisenä. Eurossa pysymistä on puolestaan perusteltu eurovaluutan vakaalla arvolla, ja kansaa on peloteltu täystuholla, mikäli europrojekti epäonnistuisi. Kuitenkin katsottaessa taaksepäin maamme taloushistoriaan huomataan, ettei markan kelluessa valuutan arvo vaihdellut yhtään sen enempää kuin euronkaan aikana.

Kataisen kabinetti ja sen tuhoisan politiikan jatkamista hallituskauden loppuun asti tukeva keskusta haluavat roikottaa Suomea hinnalla millä hyvänsä yhteisvaluutta eurossa. Muun muassa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tunnustautui viime viikolla euroeliittiä miellyttävällä tavalla yhteisvaluutan vankkumattomaksi takuumieheksi. Talousosaajana mainetta niittänyt puheenjohtaja Sipilä ei ilmeisesti ole tietoinen niistä riskeistä, mitä maallemme on koitunut Kreikalle, Irlannille, Portugalille, Espanjalle ja Kyprokselle myönnetyistä kymmenien miljardien eurojen lainavastuista utopistisen europrojektin hengissä pitämiseksi. Seuraavana maana Suomelta almuja pyytämässä on todennäköisesti euroalueen kolmanneksi suurin maa Italia, jonka talous ei vieläkään näytä minkäänlaisia merkkejä talouskasvun elpymisestä ja maan velkaantumisen pysäyttämisestä. Maan bunga bunga -kulttuurin jatkuminen ilman muiden euromaiden tukea onkin eräiden kansainvälisten talousasiantuntijoiden mielestä lähes mahdotonta.

EU-eliitin julkilausuttuna tavoitteena on pystyttää Eurooppaan liittovaltio, joka korvaisi niin sanottujen kosmopoliittien halveksumat kansallisvaltiot. EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroson esittikin viimevuotisessa puheessaan täydellisen fiskaalispoliittisen unionin muodostamista, jossa Brysselistä käsin koordinoidaan verotus ja julkinen kulutus aina terveyspalveluista koulutukseen asti. EU:sta tulisi tämän kehityskulun myötä uusi Kiina, jossa Brysselin keskushallinnolla olisi rautainen ote sen provinsseina toimivista EU-jäsenmaista. Euroopan kiinalaistuminen ei kuitenkaan loisi uutta vaurautta ja dynamiikkaa Eurooppaan vaan taannuttaisi maanosamme sosialistiseksi takapajulaksi, joka olisi byrokraattien taivas, mutta tavallisen eurooppalaisen näkökulmasta yksilönvapauksien ja kansanvaltaisen järjestelmän irvikuva.

Eurooppalaisen megavaltion pystyttäminen eurokriisin varjolla on eurokraattien avoimesti todettu suunnitelma, joka on syytä torjua päättäväisesti myös Suomen valtionjohdon taholta. Henkilökohtaisesti näkisin parhaana ratkaisuna Suomelle tässä tilanteessa maamme EU-jäsenyysehtojen uudelleenneuvottelemisen Britannian ja mahdollisesti muiden liittovaltioistumiseen skeptisesti suhtautuvien maiden kanssa samanaikaisesti. Haluaisin Iso-Britannian pääministeri David Cameronin tavoin järjestää jäsenyysehtojen uudelleenneuvottelun jälkeen kansanäänestyksen Suomen kuulumisesta EU:hun. Myös yhteisvaluutta euroon kuulumisesta tulisi kysyä kansan mielipidettä. Tällöin sekä uusi että vanha sukupolvi pääsisi kertomaan oman kantansa tästä eliitin megalomaanisesta yhteiseurooppalaisesta projektista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Iso-Britannia pärjää hyvin" Talous täysin kuralla, suuret leikkaukset mm. sos. turvaan edessä. Ei mikään mallimaa meille suomalaisille.

Käyttäjän immonen kuva
Olli Immonen

Ei Iso-Britannia minunkaan mielestäni mikään paras mahdollinen mallimaa ole, joten siksi mainitsinkin sen listan viimeisenä. ;) Näen kuitenkin, että kyseisen maan ongelmat eivät johdu niinkään omasta valuutasta.

Petri Rautiainen

EU ei ole minkään maan malliunioni. Se vain rapistuttaa taloutta entisestään.

Petri Rautiainen

EU on osoittautunut toisenlaiseksi, millainen kuva kansalle siihen liityttäessä annettiin. Se ei ole ollut toimiva ja taloutemme vuoden 1991 laman laman jälkeen ei koskaan palannut samalle tasolle, missä se oli ennen Suomen ajautumista taloudelliseen lamaan.

Vuoden 1991 talouslama oli tarkoin suunniteltu, jotta hallituksella oli aikaa valmistua EU-jäsenyyteen. Nyt Eurooppaa koitteleva rahoituskriisi ja kansallisen talouden supistuminen muistuttaa pitkälti vuoden 1991 lamaa. Sen lisäksi meiltä ollaan viemässä itsemääräämisoikeus kansalaisilta, muut edut ja toimeentulo ovat vaarassa kadota.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Onko Joensuun kokouksessa teillä tarkoitus ottaa selkeä kanta EU- ja Eurolinjaukseen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kun sen nyt saisi edes hallitukselta. Tai samahan se on mitä hallituspuolueet sanovat, eipä noista vaalilupauksista ja hallitusohjelmastakaan taidettu pitää kiinni kuin muutama kuukausi. Eli tiedossa oli jo luvatessa, että toisin tehdään...

Toivoisin myös itse, että Persut sanoisivat suoraan, että aiempi linja pitää. Jostain syystä mielikuvaa, että linja olisi vaihtunut, on esitelty vähän kaikkialla. Tietenkin myös tilanne on muuttunut siinä mielessä, että hallitus on lyönyt Suomen yhteisvastuullisuuteen mukaan, jolloin näkökannat muuttuvat väkisinkin "ei kuulu meille"-linjasta kohti "miten selviämme Kataisen hallituksen tunaroinnin seurauksista".

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Valuuttakurssit – Venäjän rupla (RUB)

Latest (2 May 2013): RUB 1 = EUR 0.02427 -0.00031 (-1.3%)

http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/valuuttakurssit/valuuttakurssit_(ekp)/pages/eurofxref-graph-rub.aspx

Pekka Salo

Kuitenkin Suuri Johtaja Kaikien Persujen Ylipappi Timo Soini ei halua Suomen eroavan eurosta eikä EU:sta.

Toimituksen poiminnat