Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Useamman korkeakoulututkinnon suorittaminen maksulliseksi

Jätin 5.4.2013 hallituksen vastattavaksi seuraavan kirjallisen kysymyksen koskien korkeakoulupaikkojen tarjonnan turvaamista ja opiskelukierreilmiön ehkäisyä:


Korkeakoulupaikkojen tarjonnan turvaaminen ja opiskelukierreilmiön ehkäisy

Suomessa on viime vuosina pohdittu ratkaisuja työurien pidentämiseksi. Eläkeikää haluttaisiin nostaa ja työuran alkupäästä sitä yritetään pidentää opiskelijoiden valmistumista nopeuttamalla. Suomalaisilla kuluu keskimäärin kolme välivuotta ennen korkeakoulun aloittamista, ja korkeakoulusta valmistutaan noin 29-vuotiaana. On toki otettava huomioon, että monilla osa vietetyistä välivuosista kuluu töitä tehdessä.

Taloudellisen taantuman alusta lähtien useat korkeakouluopiskelijat ovat alkaneet viivyttää opintojaan ja niiden myötä myös valmistumistaan. Pelkona monella valmistumisen kynnyksellä olevalla nuorella onkin, ettei korkeakoulututkintoa vastaavaa työpaikkaa löydy. Osa valmistuneista puolestaan hakee saman tien opiskelemaan eri alaa hakeutumatta lainkaan työelämään. Nämä jo useamman korkeakoulututkinnon suorittaneet opiskelijat voivat kuitenkin samalla viedä opiskelupaikan niiltä, joilla ei ole toisen asteen koulutuksen lisäksi vielä muuta tutkintoa ja jotka haluaisivat koulutuksen myötä päästä nopeasti mukaan työelämään. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla useamman kuin yhden korkeakoulututkinnon suorittamisen saattaminen maksulliseksi. Tyypillistä on myös vaihtaa koulutusalaa parin tai muutamankin vuoden opiskelun jälkeen. Joskus koulutusalan vaihtaminen on tarpeellista, sillä esimerkiksi liiketalouden tai kulttuurin koulutusalalla valmistuu enemmän ihmisiä korkeakouluista, kuin elinkeinoelämällä on tarjota työpaikkoja.

On ymmärrettävää, ettei opiskelupaikkaa valittaessa voi aina olla varma, onko opiskeltava ala juuri se, mihin haluaa myöhemmin työllistyä. Opiskelijoiden tulisi kuitenkin ottaa vastuu valinnoistaan, eikä olettaa, että on hyväksyttävää opiskella vuosikausia siirtymättä työelämään. Lisäksi olisi tärkeää myös suhteuttaa aloituspaikat korkeakouluissa siten, ettei joka vuosi valmistuisi tuhansia opiskelijoita työttömiksi, kun alalla ei ole tarjota töitä.

Parhaimmillaan tilanne on silloin, kun korkeakouluopiskelija on onnistunut solmimaan määräaikaisen tai jopa vakituisen työsuhteen jo ennen valmistumistaan. Tämä toteutuu niillä koulutusaloilla, joilla opinnot vastaavat yritysten tarpeita eikä aloituspaikkoja ole liikaa. Yksi korkeakouluista valmistumista nopeuttava tekijä on myös opintoihin kuuluva työharjoitteluosio, josta saa arvokasta työkokemusta. Työharjoittelun sisällössä, palkkauksessa, kestossa ja laadussa on kuitenkin paljon eroavaisuuksia korkeakoulujen ja koulutusalojen välillä. Korkeakoulututkintojen sisältöjä kehittämällä, yhteistyötä alueen yritysten kanssa rakentamalla sekä opinnonohjausta kaikilla opiskeluasteilla parantamalla voitaisiin pidentää työuria, mutta myös estää tarpeettomat koulutusalan tai opiskelupaikan vaihdot.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta korkeakouluista valmistuneet eivät ajaudu opiskelukierteeseen ja näin vaaranna lukiosta tai ammattikoulusta vastavalmistuneiden mahdollisuutta saada opiskelupaikka korkeakouluista sekä onko hallituksella valmiutta saattaa useamman kuin yhden korkeakoulututkinnon suorittaminen maksulliseksi opiskelukierteen ehkäisemiseksi?

 

Helsingissä 5 päivänä huhtikuuta 2013
Olli Immonen /ps

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Tuula Saskia

On kovin lyhytnäköistä estää nuorten ja vanhempienkin mahdollisuuksia hankkia itselleen mahdollisimman paljon osaamista. Kahteen tutkintoon pystyvät vain harvat. He edustavat akateemista parhaimmistoa, joilla on valmiuksia moneen.

Miksi ihmeessä haluaisitte estää tällaisten huippuosaajien syntyä maahamme?

Perustelunne jäivät hiukan hatariksi.

Käyttäjän immonen kuva
Olli Immonen

Enhän minä ole estämässä ketään hankkimasta itselleen useampaa korkeakoulututkintoa. Esitän ainoastaan useamman korkeakoulututkinnon suorittamisesta koituvien kustannusten muuttamista omakustanteiseksi.

Tässä yhteydessä voisin nostaa esille myös EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien henkilöiden oikeuden saada Suomessa ilmaista korkeakouluopetusta. Nykytilaan pitäisi saada muutos ottamalla käyttöön lukukausimaksut EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville henkilöille.

Pekka Heliste

Jos ammatinvaihto on osa työelämän dynamiikkaa ja halutaan vielä lisää dynamiikkaa niin miksi tuota dynamiikka pitäisi rajoittaa ?

Sehän vähentää tuota dynamiikkaa ja jäykistää rakenteita ?

Tuula Saskia

Jälkimmäistä ajatustanne voisi kannattaakin.

Miksi siis puutuitte ensin oman maamme lahjakkaimpien mahdollisuuksiin opiskella toinen ( tai kolmas) tutkinto ja halusitte maksattaa heillä itsellään sen?

Jotain on vinossa, jos kansanedustaja ei ole oivaltanut , että parhaita on tuettava, kannustettava ja edistettävä.

Onko otettava esimerkiksi hiihtäjä ja keihäänheittäjä, jotta asia tulee selväksi?

Pekka Heliste

Ammatinvaihtoonhan suorastaan ajetaan.

Jos ammtti on häipynyt alta niin kyllä persutkin ajavat ihmisä opiskelmaan uuden ammatin.

Ja jos rahkeet riittävät niin varmaan yliopisto on oikea paikka , pääsykokokeethan sisäänpääsyn ratkaisevat

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Jos oikein ymmärsin on kyse maksullisesta opiskelusta. No olen tippunut kärryiltä kun kuulun siihen ikäluokkaan joka maksoi itse opiskelunsa. Ei sitä omana aikanakaan heti päässyt omaa opiskelua vastaavaan työhön. Siivotessa sitä oppi kunnioittamaan toistenkin tekemää työtä.
Nykyään on myös mahdollista täydentää aikuiskoulutusyksiköissä ja avoimessa yliopistossa osaamistaan ja myös ilman turhia yhteiskunnan tukia!

Pekka Heliste

Höpö höpö, et ole maksanut opiskelusta juuri mitään

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Ehdotus siitä, että useamman korkeakoulututkinnon suorittaminen tehtäisiin maksulliseksi on hölmö ja osoittaa että ehdotuksen tekijä ei ymmärrä mistä puhuu.

Esimerkiksi leukakirurgin pätevyysvaatimuksena on että hänellä on tutkinto sekä lääketieteestä että hammaslääketieteestä.

Tällä hetkellä kehitys kehittyy sen verran nopeasti että monella alalla tiedot voivat jo "vanhentua" 5-10 vuodessa.

Ei 19-vuotias välttämättä osaa valita oikeaa alaa ensi yrittämällä.

Lisäksi kyseinen hölmö rajoitus johtaisi siihen että säännöstä kierrettäisiin ja parhaimmillaan verosuunnittelijoille aukenisi uusia ansaintamahdollisuuksia opintosuunnittelijoina. Valvontasysteemin ylläpitäminen siirtäisi vain resursseja itse asiasta eli opiskelusta ja tieteen teosta kontrollireille.

Toki Suomessa saa vapaasti esittää ajatuksiaa, mutta Oululaisena tunnen myötähäpeää siitä että tälläinen ajatus on yliopistokaupungista lähtöisin.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Mikä ihme teillä perussuomalaisilla on korkeasti koulutettuja vastaan? Usein te näette opiskelijat vain yhteiskunnan rahoilla elävinä loisina, joista ei ikinä tule mitään.

"Opiskelijoiden tulisi kuitenkin ottaa vastuu valinnoistaan, eikä olettaa, että on hyväksyttävää opiskella vuosikausia siirtymättä työelämään."-kommentti kuvaa aika hienosti tätä ajattelua. Aika moni tutkinto vaatii vuosikausien opiskelun, eikä se opiskelu mitään kivaa ja rentoa aikaa ole.

Miksi kansanedustaja haluaa lisätä pelkästään useamman korkeakoulututkinnon suorittamisen maksulliseksi? Eikö tällöin olisi perusteltavaa myös asettaa useamman ammattillisen perustutkinnon suorittaminen maksulliseksi?

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Pidän Immosen esitystä ymmärettävänä. Korkeammin koulutetut ihmiset ovat selvästi vähemmän alttiita äänestämään perussuomalaisia.

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen

Toisekseen nykyäänkään kahden tutkinnon suorittaminen ei käytännössä ole mahdollista ilman työntekoa ainakin jossain vaiheessa, sillä opintotukea ei myönnetä yhdelle henkilölle kuin 70 kuukaudeksi. Harva pakertaa kahta korkeakoulututkintoa tuossa ajassa. Itse teen tällä hetkellä toista tutkintoa työsuhteen ohella, eikä tuo nyt mitään suunnatonta juhlaa ole. Ilman todellista "rakkautta lajiin" en olisi leikkiin ryhtynyt ;)

Lisäksi nykyisellään etenkin humanistisilla ja yhteiskuntatieteellisillä aloilla työllistyminen vaatii todella monialaista osaamista, jonka hankkiminen yhden tutkinnon puitteissa voi olla hankalaa. Tiedän tämän erittäin hyvin henkilökohtaisesta kokemuksesta.

Alexius Manfelt

Miten Immonen meinaa järjestää esimerkiksi sellaiset tapauksen kuin minä? Ensin väittely omalla rahalla ulkomaisessa yliopistossa. Suomi ei ollut silloin vielä osa EU:ta ja maksut olivat sen mukaisia. Sitten tulin Suomeen ja opiskelin uudelleen ja suoritin aivan toisen alan akateemiset tutkinnot.

Pitäisikö tällaisessa tapauksessa maksaa myös kaksoitutkinnosta perittävä maksu Suomeen, vaikka on opiskellut omalla rahalla ulkomailla ensimmäisen tutkinnon?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun opiskelin kahdessa laitoksessa muinoin, niin lukukausimaksuja maksoin molempiin nykyrahassa n. 1000€/v. Eihän se kaikkea opetusta korvannut, mutta eipä ollut opintorahaakaan. Voisi siis kysyä konkreettisesti:
"Halutaanko palata aikaan, jolloin opiskelija maksaa lukukausimaksuna vuodessa noin 1.000€?"

Toisaalta ilman po. tutkintoja en olisi voinut saada ulkomailta työtä, joka oli tarpeen perheelle ja vastasi myös koulutusta. Suomessahan tämä ei toimi.

Meillä voi esim. peruskoulunopettaja (alikoulutettu) istua Neste Oil'in hallintoneuvostossa ja kuitata (poissaoloistaan huolimatta) 14.000€ kokouspalkkioita, vaikka samalla hyviä ekonomeja löytyisi pilvin pimein jopa työttömyyskortistosta.
Tapaukset taitavat olla aika yksilöllisiä ;-)

Toimituksen poiminnat