Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Ylipaisunut julkinen sektori painaa Suomen suohon

Suomalainen hyvinvointivaltio natisee pahasti liitoksistaan, eikä se pysy kauan pystyssä nykyisillä rakenteilla. Oleellinen kysymys onkin se, miten voimme turvata hyvinvointivaltion myös tuleville jälkipolvillemme. Yksikään poliittinen puolue ei ole uskaltanut tarttua aktiivisesti tähän ongelmaan.

Pidämme tällä hetkellä hyvinvointia yllä velkarahalla. Velkaantumista tarkasteltaessa olennaista ei ole niinkään se, paljonko meillä on velkaa suhteessa BKT:hen tai varsinkaan letkuruokinnassa oleviin EU-maihin, vaan se, että velkaantumisnopeutemme on Euroopan huippua. Esimerkiksi tänä vuonna velkaannumme yli 10 miljardia euroa tarkoittaen 2000 euroa kansalaista kohti. On petollista kehuskella hallinnassa olevalla velkamäärällä tai AAA-luottoluokituksella, sillä velkaantumisvauhdin jatkuessa nykyisenä luottoluokitus tulee väistämättä laskemaan, jolloin myös suomalaisilta ulkomaisille spekulanteille voittoina valuvat korkomenot väistämättä nousevat. Tällöin nykyistenkin lainojen hoitaminen vaikeutuu merkittävästi. Tilannetta pahentaa se, että valtionvelkamme on lähes täysin ulkomaisissa käsissä toisin kuin esimerkiksi Italiassa tai Japanissa, joissa velkakirjat ovat pääosin kotimaisessa omistuksessa.

Taloudellisen itsemääräämisoikeuden säilyttämiseksi Suomessa tulisi tehdä oman harkintakykymme mukaan riittäviä toimenpiteitä, jotta itsemääräämisoikeutemme säilyy myös tulevaisuudessa. Emmehän halua joutua taas nostalgiseen tilanteeseen, jossa IMF:n ja bryssien valvontakomissio laittaa toimipisteensä esimerkiksi hotelli Torniin ja sieltä käsin sanelee meille toimenpiteitä, joita emme itse vapaaehtoisesti toteuttaisi. Tämänkaltainen vaivihkaa tapahtunut miehitys on tosiasia Välimeren rintamalla nykypäivänä.

Erilaisista velkaantumisen tekijöistä on keskityttävä suurimpaan: ylipaisuneeseen julkiseen sektoriin. Se on kaikista merkittävin menoautomaatti Suomessa. Jo pelkästään julkista sektoria järkeistämällä valtion taloudellinen tilanne helpottuisi huomattavasti.

Pelkkä julkisen sektorin suuri koko ei ole ongelma. Esimerkiksi Tanskan julkinen sektori on samankokoinen kuin meillä, mutta se ei ole ristiriidassa terveen valtiontalouden kanssa. Olennaisia ovat julkisen sektorin tuottamat palvelut suhteessa niiden tuottamiseen käytettyyn hintaan. Suomessa julkisen sektorin paisuminen ei ole tuottanut kansalaisille merkittävää lisäarvoa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon puolella. Tämän voi havaita tarkastelemalla eroa esimerkiksi vuoden 2000 ja nykypäivän välillä; sitä tuskin huomaa.

Suomessa tulisi keskittyä tutkimaan, paljonko julkiset palvelut tuottavat kansalaisille hyötyä suhteessa niihin sijoitettuihin verovaroihin. Julkisen sektorin tehokkuutta arvioivassa kansainvälisessä vertailussa Suomi löytyy vasta sijalta 17. Tehostaminen on välttämätöntä. Hyvä esimerkki julkisen sektorimme toimintatavoista on uusi potilastietojärjestelmä, jonka hinnaksi Suomessa arvioitiin 1,8 miljardia. Viro toteutti vastaavan järjestelmän 10 miljoonalla eurolla. Missä tahansa yrityksessä moinen ostoprosessi olisi pysäytetty heti alkuunsa, mutta virkamiehemme eivät tunnu tuntevan mitään vastuuta veronmaksajien rahoja tuhlatessaan.

On selvää, että potilastietojärjestelmä on vain tuhlailevan kulttuurin jäävuoren huippu, niin törkeä esimerkki, että tällä kertaa sitä ei voitu ohittaa. Ilmiö on kuitenkin kaikenläpäisevä: pelkästään Suomen yleisjulkishallinto maksaa 13 miljardia euroa vuodessa. Juuri näitä asioita tutkimalla voimme löytää syyt ja seuraukset koko maamme velkasuohon vajoamiseen.

Hyvinvointivaltio on monilla mittareilla mitattuna kelpo ratkaisu yhteiskunnallisten julkishyödykkeiden, kuten infrastruktuurin, turvallisuuden, kansanterveyden ja sivistyksen ylläpitämiseen. Yksityisen sektorin yrityksetkin hyötyvät suoraan näistä palveluista, kun niitä ei tarvitse rahoittaa yksin. Tämä voidaan nähdä yrityksille yhtenä kilpailukykytekijänä. Hyvinvointivaltiota ei siis tulisi ajaa alas, mutta vaikeassa taloudellisessa tilanteessa meidän on turvattava sen tuottamat palvelut leikkaamalla väliportaan menoja ilman, että se heijastuu kansalaisten hyvinvointiin. Julkinen sektori on kuin lapamato, joka itseään ruokkiessaan antaa pöhöttyneen järjestelmän syömistä verorahoista ulos aneemisia palveluja.

Koskaan Suomen valtion historiassa julkisen sektorin koko ei ole pienentynyt, vaan sitä on säännönmukaisesti paisutettu työllisyyden ylläpitämiseksi erityisesti lama-aikoina. Muutos pelkästään tämän vuosituhannen aikana on ollut merkittävä. Esimerkiksi Pellervon taloudellisen tutkimuskeskuksen mukaan julkisilla aloilla työpaikkoja on nyt yli 40 000 enemmän kuin ennen finanssikriisiä vuonna 2008. On selvää, että työpaikkojen määrän paisuminen julkisella sektorilla on saatava kuriin. Palvelut on pystyttävä järjestämään jatkossa siten, että vähemmällä saadaan aikaan enemmän. Julkisen sektorin tehostaminen on tärkeää, ja ensisijaisesti siitä tulevat hyötymään nimenomaan suomalaiset veronmaksajat, kuten myös palveluiden käyttäjät.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

(Tulen julkaisemaan usean kirjoituksen sarjan, jossa pureudun laajemmin sekä samalla yksityiskohtaisemmin Suomen ongelmiin ja selviytymisvaihtoehtoihin.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

47Suosittele

47 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (269 kommenttia)

Matias Härkönen

Kun kolmannes työskentelee julkisella sektorilla, niin kukapa sitä itselle potkuja lähtisi äänestämään? Ja loput työntekijät on ammattiyhdistysliikkeissä, joten sinnekään on turha ehdottaa mitään mikä toisi meille kilpailukykyä. Kusessa ollaan!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuntuu muuten pahalle alkaa edes keskustella näin jälkeenpäin siitä mitä on kokenut ja mille on vaikuttanut usein sektorin toimia tutkaillessa, ihan käytännössä. Ei voi vaan puhua. Se ei olisi oikein. Se olisi vastoin hyviä tapoja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Immonen, aloitetaan kuntaremontista, emme tarvitse 300-kuntaa. Tehdään se ilman viiden vuoden irtisanomissuojaa. Ethän tälläistä järkevää uudistusta vastusta?

Käyttäjän vturunen kuva
Ville Turunen

Tutkimusten mukaan tehokkaimmin, eli siis edullisimmin, palvelut tuottavat noin 5 000 asukkaan kunnat. Tämä on ihan järkeenkäypää, sillä näissä kunnissa ei tarvita oikeastaan lainkaan väliportaan hallintoa, siis erillisiä virastoja. Sen voi ajatella vaikka niin, että luottamusmiesten ilmaiseksi tekemä työ lautakunnissa korvaa ammattibyrokraatit.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Joo, aloitetaan vaan kuntaremontista, tarvitsemme 500 kuntaa lisää. Tehdään sekin ilman irtisanomissuojaa, jaetaan jo olevat kuntatyöntekijät uusiin kuntiin.

Suomessa on SEITSEMÄN velatonta kuntaa. Niistä kaksi on kaupunkeja, Kauniainen ja Harjavalta.

Enonkoski 1500
Harjavalta 7500
Juuka 5400
Kauniainen 8800
Luumäki 5100
Tuusniemi 2800
Valtimo 2400

Suomen velattomissa kunnissa on meskimäärin 4800 asukasta per kunta.Vain yksi on alle puolet keskiarvosta ja mikään ei ylitä tuplattua keskiarvoa. Tästä voisi päätellä, että vastuullisia päätöksiä tekdään vain kunnissa, joissa on muutamia tuhansia asukkaita. Suurin osa kuntalaisista todella tuntee päättäjät, ja suurin osa päättäjistä tuntee enemmän kuin pari prosenttia kuntalaisista.

Suurista kaupungeista vain Espoo on edes kohtuuvelkainen, mutta velkainen sekin. Kuntakoon paisuttaminen ei siis ole tehnyt yhdestäkään yli kymmenen tuhannen asukkaan kunnasta velatonta.

On siellä toki liuta turhan pieniä kuntia, mutta niiden osalta alkaa olla vaihtoehtona purkaan kunnat ja tehdä niistä territorioita.

Ideaani kuntien LISÄÄMISESTÄ saa vapaasti hyödyntää :-)

Sitä paitsi, vältytään (lähinnä) vasemmiston ajamalta lähidemokratian pöhötysprojektilta, joka haiskahtaa pelkältä sanahelinältä kuntakoon kasvaessa.

Käyttäjän PenttiFabritius kuva
Pentti Fabritius

Näinhän se on,jokain pelkää oman asemansa puolesta.

kati sinenmaa

Duoda duoda. Jos ikääntyneiden virkamiesten palkkoja alennettaisiin, niin se helpottaisi edes vähän velkaantumista...

Ainiin, mutta valtio ja kansa ovat kaksi eri asiaa; valtion virkamies ei koskaan silloin ajattele julkisen sektorin työntekijöitä, kun hän ehdottaa palkansaajien etujen, palkkojen halvennusta tai verojenkorotusta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

K.S: Hetken jo luulin, että aiot sanoa virkakunnan olevan kansan palvelijoita ;-)

Käyttäjän IlkkaJrvel kuva
Ilkka Järvelä

Julkisen sektorin työpaikkojen lukumäärän kasvamista enemmän minua surettaa tuotantotyön katoaminen maastamme. Nehän on fiksusti siirretty halvemman työvoiman maihin, kyllä niihin liikkuihin vaikuttaa myöskin politiikkojen päätökset. Kun itse opiskelin tossa 80-90-luvuilla, kesätöitä sai aina tehtaalta, sai olla "duunissa" jossa oikeasti osasi tehdä jotakin joka hyödytti myös työnantajaa. Eikä kyseessä ollut mikään tuotekehityksen kesätyö, jossa ei opiskelija kukaan osaa tehdä mitään. Ja joita ei kyllä ole tarjollakaan juuri kenellekään.

Tehkää jotakin jolla saatte nuo työpaikat takaisin. No voi siinä sivussa tietty karsia myös julkisen sektorin työpaikkoja mutta vaarana on se että työttömyys vain kasvaa mutta menot ei pienene.

kati sinenmaa

Julkisen sektorin paisumisen suora seuraus on työn katoaminen. Asia on täysin simpeli; mitä enemmän virkamiehiä, avustajia ja muita homppeleita sitä enemmän he luovat lakeja ja joka ikinen laki kiristää yrittämisen mahdollisuuksia ja vie pohjan pois luovuudelta. On täysin turhaa tehdä mitään luovaa, koska valtava julkinen sektori vie sen kaiken.

Jos Suomeen halutaan yrittäjyyttä, niin ainoa keino siihen on julkisen sektorin puolittaminen ja lakien purkaminen. Kaikki vuoden 1970 jälkeen tehdyt lait tulee mitätöidä.

Poliitikko ei tietystikään pysty ajatteleman mitään muuta kuin julkisen sektorin paisuttamista.

Käyttäjän IlkkaJrvel kuva
Ilkka Järvelä

Ihanan inhorealistinen näkemys Katilla. :D

Onhan se asia varmaan noinkin kuten sanot, kun asiaa tarkemmin ajattelee. Kun virkamieskoneistolla ei ole oikein muutakaan tarkoitusta, he puolustelevat olemassaoloaan keksimällä kaikkia juttuja miksi tämä tai tuokin työ on haitallista, "epäeettistä", mitä työhönliittymätöntä heidän pitäisi tehdä entistä enemmän. Ja ennenkaikkea, millä tekosyyllä heitä voisi verottaa vielä lisääkin.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #98

Tässä uusin yrittäjyyttä vastaan säädetty laki:
http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-12885251106...
Lomalla sairastaminen ei vastedes ehkä kuluta enää lomaa, uutisoi Helsingin Sanomat.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Suomennettuna ja yksinkertaistettuna avaus tarkoittaa seuraavaa;

Kuntien vähentämistä, kyläkoulujen lopettamista sekä luokkakoon kasvattamista sekä hoitajien vähentämistä sotesta ja vielä sitä että työtunteja tehtäisiin enemmän samalla palkalla.

En tiedä miksi tätä ei voida sanoa suoraan vaan käytetään kiertoilmaisuja, sillä tuota se käytännössä tarkoittaa kun puhutaan sellaisesta julkisen puolen supistamisesta että se myös taloudessa näkyisi.

Ja jos ei avaus tuota tarkoittanut niin mitä se sitten tarkoittaa saa selvittää ja ihan Suomeksi.

Matti Jalagin

Väitätkö Salmi, että kaikki ovat julkisella sektorilla suoritusportaassa töissä?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kuvitteletko Jalagin että luettelossani ei ollut myös pomoja mukana

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #33

Miksi nuo mainitsemasi toiminnot pitäisi lopettaa, jos menoja leikataan?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #35

Tuon kysymyksen voit esittää suoraan tämän keskustelun avaajalle, sillä siellähän sitä ehdotetaan ylisuurelle julkiselle sektorille menoleikkauksia.

Minä vain kerroin mitä tuo ehdotus tarkoittaa käytännössä.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #57

No. Mitenkäs ylisuuresta saataisiin suuri, jollei juuri leikkaamalla.

Leikataanhan ihmislapsikin, jos häntä vaivaa liikakasvu.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Joku viisas on sanonut, että Suomen julkinen sektori on mitoitettu 20 miljoonan asukkaan tarpeisiin. Tuo on varmaankin totta ja siksi sitä pitäisi ryhtyä keventämään kovalla kädellä. Keventämisen voisi aloittaa vaikkapa eduskunnasta. Mihin tarvitaan 200 kansanedustajaa ja heille kaikille kopionottajat? Kuka vastaisi?

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

"Mihin tarvitaan 200 kansanedustajaa ja heille kaikille kopionottajat?"

Sellaisia kansanedustajia, jotka yrittävät saada valtiontalouden tasapainoon, tarvittaisiin kovasti lisää. Lukemalla kansanedustajien kirjoituksia voi yrittää päätellä kunkin kansanedustajan pyrkimyksiä asian suhteen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Olisin samoilla linjoilla. Se mitä ei tarvita, ovat puoluekuriin kahlitut ammattimaiset napinpainajat. Parlamentarismi on nykyään irvikuva siitä mitä sen pitäisi olla - kansanedustuslaitoksessa pitäisi tehdä kurinpalautus.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomessa on 5,3, milj. asukasta ja eduskunnassa 200 kansanedustajaa.
Alankomaissa on yli 16,5 milj. asukasta ja parlamentissa 150 kansanedustajaa;-)

Käyttäjän HeikkiHyyr kuva
Heikki Hyyrö Vastaus kommenttiin #81

Kun pohditaan "edustavuutta", lienee "alueellinen edustavuus" yksi tärkeä näkökulma. Silloin mukaan tulee väkiluvun oheen myös pinta-ala, jota Suomessa on varsinkin väkimäärään suhteutettuna kohtalaisen paljon.

Sinänsä pidän todennäköisenä, että Suomi pärjäisi hieman pienemmälläkin kansanedustajamäärällä. Mutta tässä pitää toisaalta kuitenkin muistaa, että eduskunta kaikista negatiivisista lieveilmiöistäänkin huolimatta on erittäin keskeinen osa suomalaista yhteiskuntajärjestelmää. Sellaisella ei kannata lähteä huvikseen leikkimään. Kansanedustajien määrän puolituksen tuomat säästöt kuitenkin laskettaisiin vain kymmenissä miljoonissa euroissa, joka toki sinänsä on paljon rahaa, mutta kuitenkin täysin mitättömän pieni osa valtion kokonaismenoista. Kuulostaa hieman huonolta vaihtokaupalta, jos vaatimattomien säästöjen vastineena demokratian toteutuminen voi hiemankin kärsiä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Osasiko kansakaan aavistaa minkälaisia edustajia tarvitaan nykytilanteessa? Mitä oli tarjolla suhteessa tarpeeseen? Taisi valinnoissa olla paljon sattuman kauppaa ja ehdokkaiden hypetykseen langenneita äänestäjiä.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Nyt olet Seppo päässyt asian ytimeen! Olemme luoneet organisaation josta puuttuu enää 15 miljoonaa ihmistä! Monikaan ei ole huomannut, että niitä on ihan lähellä vaanimassa laukku pakattuna. 15 miljoonaa maahanmuuttajaa äkkiä Suomeen! SE ON SIINÄ!

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Näin pienellä kansalla kuin Suomi riittäisi hyvin jo puolet kansanedustajamäärästämme. Mutta tuolla kuntapuolella olisi enemmänkin säästettävää, vaikka nyt kuntaliitoksissakaan ei sieltä ainakaan 5(-10) vuoteen tarvitse säästöjä ihmeemmin odotella.

Kari Perälä

Eikö olisi hyvä vähentää vaikka opettajia. Heitä on aivan liikaa.
Ei varmaan heikentäisi opetusta. Kun minä olin koulussa, oppilaita oli luokassa yli 40, ehkä 45 luokkaa kohti.

Opettajalla oli valtava kyky, kun tuli hälyä, hän vain vetäisi kulmakarvoja kurttuu, silloin tuli haudan hiljaisuus! Nytkin pitäisi opetajille opettaa kulmien kurtistusta.

Ja lapset voisivat tuoda eväänsä kotoa. Helppo toteuttaa!!

Miten ihmeessä tarvitaa pienessä kaupungissa yli 10 lääkäriä. Ennen oli vain yksi lääkäri. Otille tuli 100 potilasta klo 8.00. Ja ennen puoltapäivää oli suma purettu!

Myös kuntien tekniseltä puolelta voisi vähentää väkeä.Ei kai se nyt olisi ongelma silloin tällöin hakea vettä avannoista. Tulisi terveyttäkin samalla.

Ei ennenkään teitä aurattu. Auraamattomat tiet hieman hidastaisivat, mutta eivät suinkaan estäisi kulkua!

Ammattipalokuntia on todella paljon liikaa. Pitäisi luottaa entistä enemmän VPK:tten vauhdikkaaseen toimintaan! Polliiseja on tosi paljon, liian paljon. -eiköhän yksi polliisiasema maakuntaa kohti riittäisi!

Ainoa paikka, misä tarvittaisiin paljon paljon lisää henkilökuntaa, on eduskunta. Edustajien määrä pitäisi tuplata,ja jokaisella pitäisi olla vaikka kolme avustaja: jo rupeaisi tapahtumaan!

kati sinenmaa

Mun luokalla kansakoulussa oli vain 33 oppilasta, mutta opettajilla ei ollut avustajia. Ylöjärvellä oli yksi kunnanlääkärikin.. Kerrankin katkaisin korkeushypyn seurauksena kädestäni molemmat käsivarren luut irtipoikki. Yön yli kipuiltuani mentiin sitten kunnanlääkärille. Lääkäri tietysti heti näki, että katkihan se. Sitten sanoi, että valitettavasti kipulääkkeet on loppu, joten otahan sie sairaanhoitaja jaloista ja äiti painaa sitten hartioista. Kiljukotkat tais punastua kateudesta.

Matti Jalagin

Mistä te velaksi elämisen puolustajat aina kaivatte suoritusportaan esimerkiksi, kun joku vaatii kestävää matematiikkaa esiin?

Petri Haapa

Matti Jalagin syytää noita perusteettomia ad hominemeja kuin viallinen kasteluletku. Ihan siitä syystä suoritusporras on tärkeä, koska suoritusportaan palkkakustannukset ovat se mittavin menoerä julkisissa menoissa. Silkkaa populismia on ehdottaa säästöjä, jotka kohdistuvat julkisen puolen hallintoon. Säästettävää varmaan on mutta se säästö ei nyt niin hirveän suuri, eli vähän sellainen kosmeettinen niin kuin suurituloisten lisäverottaminen

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #164

Säästöä on hallinnossa, joka ei tarkoita juurikaan suorittavan portaan toimintaa. Kuinka paljon meille on syntynyt esimerkiksi valvontaa erilaisiin ympäristö, elintarvike, yms yritystoimintaa sääteleviin toimiin joista voisimme luopua. Joo ne säästöt ovat yksittäin ajateltuina pieniä, mutta monista pienistä puroista syntyy jokia.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #178

Varmaan hallinosta voi säästää, mutta se ei toisaalta ratkaise mitään niin pieni säästö kokonaisuuden kannalta.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #192

Miksi vasta argumentti on aina se, että se on kysymyksessä pieni säästö ?
Jostakin nyt pitää vain aloittaa. Voidaan kyseenalaistaa myös kokonaisia hallinnonaloja eli siompia kokonaisuuksia tai sopia, että koulutus ja sote säilytetään, mutta muilta osin keskustellaan siitä, mitkä on todella tarpeen yhteiskunnan hoitaa.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #200

Ei se ole minunkaan mielestä mikään vasta-argumentti sille, että halutaan säästöjä. Mutta jos säästöjä halutaa ja julkista taloutta pienentää, niin hallinnon palkkakulujen säästö ei mitään ratkaise.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #233

Me emme ilmeisesti ymmärrä sanaa hallinto samalla tavalla. Minulle esim. Ympäristöministeriö kokonaisuudessaan edustaa hallintoa, jonka suurelta osin voisi lopettaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Taitaa olla niin, että puhutaan jostain sellaisesta mistä ei oikein itsekään tiedetä. Mistä siis julkisessa sektorissa on kyse? Minkälaisia tehtäviä se hoitaa? Yksipuolisesti vaan syytetään jotain osa-aluetta, kun puuttuu tarkempaa tietoa kokonaisuudesta.

Petri Haapa

Koska olit koulussa? Oletko käynyt kansa- vai oppikoulun vai kenties jo peruskoulun?

kati sinenmaa

Ite menin -57 kouluun ja pääsin työelämään -66.

Jouni Nordman

Oteteen vaikka verottaja, kuinka monta prosenttia palkkaveroista kuluu palkästän sen keräämiseen tarkotetulla hallinnolla. Samaten nämä jonninjoutavien työryhmien muodostamiset jokaisesta pikkuasiast, eli eikö valiton hallinnossa osat muten tehdä päätöksiä kuin tällästen turvin, varsinkin kun työryhmien raporti on sitten viellä liian radikaalit, joka on tiedetty enne sen muodsotamista.
Eli ministeriöiden johdosta puuttu sellaiset, joilla on selväkuva mihin ministeriö on menossa, tämä johtaa koko ajan siihe että palvelut tuotetaan monimutkaisesti ja tehottomasti, yleensä viellä ei käyttäjä ystävlllisesti.
Onko ihme että tollane järjestelmä, joka on itsensä ruokkiva, on tehoton. Kun otetaan ihan reali matikkaa. jos virkamies tienaa 4oooo€, josta ei voida katso että se veroja makssa, sillä rahathan vain on kierrossa. Tälläiseen maksamiseen menee 400000€ tienaava palkansaajia joiden veroprosentti on 25% mene neljä. Eli jokaine ylimääräne virkamies maksaa vähintään neljän palkansaajan verokertymän.

kati sinenmaa

Julkisen hallinnon homppelit kokoustavat ja luovat työryhmiä yksinomaan siksi, että he saisivat niistä niin muhkeat verottomat korvaukset, jolloin he voivat siirtää varsinaisen "palkkansa" suoraan Sveitsiin tai Cayman saarille.

Petri Haapa

Nyt tuli sellaista sisäpiiritietoa, että oksat pois;-)

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #65

Höh. Aika julkista. Jos itse saisin saman, mitä virkamiehet ja poliitikot kokouspalkkioina ja kulukorvauyksina kuukaudessa, niin se olisi ainakin tuplasti sen, mitä viimeisimmästä työstäni sain (930e).

Siitäkin pystyin säästämään lähes puolet, vaikka maksoin itse vuokrani, 3 internetyhteyttä, sähkön, markkinoiden parhaimmat puhelimet (joista yksi varastettiin) ja päivittäiset oluet.

Näissä julkisen sektorin palkkojen yhteydessä pitää aina kertoa erään Mooseksen kehuskelut siitä, miten hän pystyy 2 vuoden "omilla ansioillaan" hankkimaan uuden asunnon. Aika surkeeta asuntosäästämistä kyllä.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Tästä "Suomessa on siis virkamiehiä yli 10-kertainen määrä EU:iin verrattuna" luin juttua jo 2010 http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_c... Toisaalta taas kerrotaan että keskitasoa ollaan, mitä tulee julkiseen sektoriin http://www.stat.fi/tup/tietoaika/ta_12_02_julkinen... Perstuntuma on, että että yksi hyvin ohjelmoitu tietokone säästäisi monenkin paperinkääntäjän vaivan, ja heidät voitaisiin ohjata pikapikaa hyötyä ja rahaa tuottaviin työtehtäviin.

kati sinenmaa

Perustuntuma on, että tietokoneohjelmat säästävät vain rahvaan puolen työpaikkoja, kun taasen julkishallinnon tilaamat tietokoneohjelmat ovat yleensä niin vaikeeta, että niiden kanssa räpläämiseen tarvitaan julmetusti lisää verovaroin työllistettyjä.

Lääkärienkin työajasta puolet kuluu poliitikoiden hankkimien miljardin euron tietokoneohjelmien räpläämisessä.

Mitä tästä opimme? Sitä opimme, että julkisen sektorin tietokoneohjelmiin on ohjelmoitu julkisen sektorin paisuvainen, eikä sitä saa edes ympärileikata, puhumattakaan, että sitä voisi juustohöylätä.

Jari Söderholm

Parempi olisi aloittaa vaan valtion ja ministeriöiden budjetista ja katsoa mihin kaikkeen varoja menee. Sitten tutkittaisiin mitkä olisivat sellaisia joiden karsiminen aiheuttaisi vähiten haittaa suomelle ja suomalaisille.

Menoja on niin monia.
Myöskin lainsäädäntöä rukkaamalla yksinkertaisemmaksi saatettaisiin saada aikaiseksi suuria säästöjä, tosin ei ole mikään helppo selvitystyö.

Matti Jalagin

Otsikkoja NS:ssa (niin sanotuissa sanomissa) lähiaikoina:

"Oululainen persujen kohukansan kohuedustaja vaatii kaikkia pienkouluja lakkautettaviksi ja terveyskeskuksia suljettaviksi!".

"Lisäksi sama kohuedustaja vaatii poliisia yksityistettäväksi ja palokuntia vapaaehtoispohjalla toimiviksi!".

Petri Haapa

Sinänsä pienet koulut tuleekin lakkauttaa, vaikka se nyt ei ihan hirveästi säästöjä tuokaan. On ääliömäistä opettaa jotain 15 oppilaan koululaisryhmää jossain periferian puukoululla, kun samaan aikaan 30 oppilasta saa opetusta yhdessä homeen kyllästämässä luokassa keskustan koulussa.

Matti Jalagin

Ne 30 kannattaisi kuskata aamuisin sinne terveeseen puukouluun, niin tulisi terveysmenoihin säästöä.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #70
kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #100

Kyllä ne kyläkoulut tehtiin aikoinaan mnonen sadan koululaisen kouluiksi.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #186

Ennen opetettiin suurta oppilasmäärää parissa kolmessa luokassa suurin piirtein liitu ja leuka -menetelmällä. Nykyaikainen opetus vaatii pienryhmätiloja ja henkilökohtaisempaa opetusta ja ohjausta. Joku pieni kyläkoulu ei kuitenkaan koskaan ole ollut oppilasmäärältään kovin suuri, eikä näin ollen koulurakennuksiakaan rakennettu kovin suurta oppilasmääräää silmällä pitäen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #100

Koulut kahteen vuoroon niin saadan aamunvirkuille -ja torkuille sopivat kouluunlähtöajat. Ai mutta sellaistahan oli jo ennenvanhaan kokeiltu :D

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #70

Niitä 20-30 oppilaan luokkia isossa homeisessa keskustan koulussa on aika monta. Arvotaanko ne oppilaat, jotka joutuvat/pääsevät kuljetettavaksi syrjäkylän kouluun?

Jukka Palo

Koulu voi olla siirrettävää mallia: koulun voi siirtää sinne, missä oppilaatkin ovat.
http://www.teijo-talot.fi/default/www/fi/mallisto/...

Päiväkotejakin on tehty jo siirrettävistä palasista.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #77

Voi tälläkin hetkellä Lahden kaupungilla taitaa olla näitä siirrettäviä parakkikouluja käytössä ainakin Launeen peruskoulussa.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #101

Parakkikoulu on usein myös ainoa vaihtoehto jatkaa koulunkäyntiä homeremontin aikana.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #101

Eikö homepääkaupunki Lahdessa olekin se tapa, että homekoulujen oppilaat evakuoidaan Kujalan maatalousoppilaitokseen?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onkohan vielä Lahdessa se ruotsinkielinen oppilas nauttimassa ihan ypö yksin opetusta, kun jokaisella suomalaisella on oikeus saada opetusta omalla kansallisella kielellään?

Kauppalehtihän siitä kertoi muutama vuosi sitten, muttei siitä sen kummemmin mediassa herkuteltu. Vuoden opetuskuluthan ovat yhdelle katsottu ihan kohtuullisiksi..

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #147

Lahden ruotsinkielinen koulu vastaa ruotsinkielisestä opetuksesta Lahden ja sen ympäristökuntien alueella, joten luulisi noin 150 000 asukkaan joukossa olevan enemmän kuin yksi ruotsinkielinen oppilas

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #162

Haapa on oikeassa.

http://peda.net/veraja/lahti/svenskaskolan

Onhan siellä muksuja opiskelemassa kokonainen liuta. Tämä on helposti todennettavissa käyttämällä googlea.

Käytössä vielä nuo fiksut yhdistelmäluokat. Itse kävin aikoinaan sellaista luokkaa, koska luokallani oli vain kolme oppilasta lisäkseni.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #163

Minulla on kyllä tallessa vielä sekin Kauppalehti, jossa tuo artikkeli oli, mutta siitä on aikaa kulunut jo parikin vuotta, joten jatkan hakemista:) Muistini mukaan oli jotenkin kysymys koulumatkan pituudesta ja hinnastakin puhuttiin ja se oli jotain 29.000 euroa. Opettajan koko vuoden palkka se ei siis voisi olla?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #236

Kiitos Petri! Säästit minulta paljon kallista aikaa, sillä arkistoni on surkeassa tilassa... eikä näin joulukiireiden keskellä ole yhtään ylimääräistä aikaa hukattavaksi:)
Onneksi muistikultani ei kovin pahasti pieleen toiminut.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #236

Tuo näköjään jo pari vuotta vanha uutinen. Sen voisi päivittää tsekkamalla kuinka monta ruotsinkielistä oppilasta peruskoulun yläluokilla tällä hetkellä opiskelee. Ko. vuonna alakoulussa oli 26 oppilasta, mutta kuinka moni heistä on nyt jo yläkoulun puolella.

Petri Haapa

Kun aina puhutaan ylipaisuneesta julkisesta sektorista, niin missä kohtaa on liikaa. Vanhustenhoidossa, terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa vai koulutoimessa vai kenties jossain muualla? Joku sanoo tietenkin, että no hallinnossa. Paljonko väkeä hallinnosta vähentämällä saadaan säästöjä? Ehkä murto-osa julkisen sektorin kokonaismenoista.

Matti Jalagin

Jossain on, mutta EI suoritusportaassa, joten te velaksi elämisen puolesta vinkujat voisitte joskus esittää omia ajatuksianne silloin, kun tarvitaan yhteistä ajattelua matemaattisen ongelman ratkaisuksi.

Sen sijaan, että kiskotte aina nuo samat nyyhkyt esiin, voisitte vaikkapa luetella ne menoerät, joista EI saa leikata mitään.

Sekin olisi jo paljon, sillä voisimme keskittyä siihen muuhun sitten.

Herra Haapa aktiivina on hyvä ja aloittaa vaikka numeroimalla kohteet.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Eiköhän ole niin että tässä kohtaa voisi vaikka kansanedustaja laittaa lukuja pöytään ja kohteet myös, eikä vain toteamalla ympäripyöreästi että ylisuurta julkista sektoria pitää leikata kertomatta kuitenkaan mistä.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #37

Eiköhän se ole Salmi niin, että jos täällä suutaan aukoo, niin voi samalla ottaa osaa aiheesta keskusteluun rakentavassa hengessä eikä vinkua velaksi elämisen puolesta?

Minä voin aloittaa.

Kehitysavusta tasan tuhat miljoonaa euroa vuodessa pois, niin ei tarvitse leikata yhdestäkään koulusta tai sairaalasta suoritusportaan väkeä pihalle.

Kelpaako ja kun ei, niin miksi ei?

Koska rasismi, populismi ja vihapuhe.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #40

Ja Matti myös jalat pois suusta ja ehdottelemaan niitä konkreettisia kohteita, mistä voisi säästää, eikä vaan hokea, että kuinka taas vingutaan.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #46

Minä aloitin jo ja säästin vuosittain kehitysavusta 1000 miljoonaa niin, että kun saan sen sinun 10 kohdan listauksen, niin voin jakaa sinne kullekin 100 miljoonaa joka vuosi lisää siihen aitoon hyvinvointiin.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #50

Ai siis tarkoititkin koko valtion budjettia, noo
jos puolustusmenot, harmaa talous yritystuet, kansalliset maataloustuet supistettaisiin tarpeelliselle tasolle, niin voisi muut julkiset menot jättää rauhaan.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #40

Jos bloginpitäjällä on joku agenda siitä, että mistä kohtaa pitäisi säästää, niin toisi sen julki, eikä vain toteaisi ympäripyöreästi ja populistisesti paheksuen, että paisunut julkinen sektori. Jos ei ole mitään sen kummempaa asiaa kuin tuo voivottelu, niin voisi käyttää näppäimistöä johonkin muuhun.

Petri Haapa

Niin missä se mystinen "jossain" on, hallinosta ei voi riittävästi säästää, kiinteistöjä voisi hoitaa paremminkin...

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #45

Koeta Haapa numeroida 10 sellaista selkeää kohdetta, joista ei voi leikata ilman, että aito ihmisten hyvinvointi päivittäin kärsisi.

1.

2. jne.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #48

Onko sinulla joku ymmärtämisvaikeus, Matti. Minähän totesin, että leikkaamisvaraa EI ole. Siis leikkaamisvaraa EI ole. Ja kerrattakoon vielä, että tarkoitin julkista sektoria.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #48

Aito ihmisten hyvinvointi on se elintaso, jonka Suomen puolustusvoimat tarjoaa tammi-maaliskuussa puolijoukkueteltassa ekologisesti.

: lämpö kamiinasta itse hakatuilla puilla
: hyvä seura ja hurtti huumori
: hernekeitto pakista
: maito ja näkkileipä
: kirkas öljylamppu valopetroolilla

Esimerkiksi vieroitettavat ihmiset voisi laskea vapaiksi luontoon tuollaisella elintasolla eikä maksaisi 200 euroa - 600 euroa vuorokaudessa.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #45

Tulonsiirrot kotitalouksille muodostavat melkoisen osan julkisista menoista. Jospa lopetettaisiin tukien verottaminen niin saataisiin ainakin kosmeettinen pienennys aikaan.

Petri Haapa

Kun ei minun mielestäni julkinen selktori niin paisunut ole, että sieltä voisi säästää yhtään mitään, pikemminkn päinvastoin. Ne, menoerät, joista ehdottomasti ei saisi leikata yhtään on vanhustenhuolto, terveydenhuolto, sosiaalitoimi ja koulutoimi. Huhhuh...nyt tuli kirjoitettua tämä litania toiseen kertaan, mutta on näköjään tuo Matin sisälukutaito vähän hakusessa niin kertaus on opintojen äiti.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #53

Noihin välttämättömiin menee ehkä reilut 20 miljardia ja lisätään siihen turvallisuus (poliisi, puolustus, palolaitos, rajavartio) niin ollaan kai jossain 35 tienoilla kaikkinensa reilusti yläkanttiin laskettuna.

Mihin se yli 20 miljardia kulkeutuu joka vuosi?

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #53

"Ne, menoerät, joista ehdottomasti ei saisi leikata yhtään on vanhustenhuolto, terveydenhuolto, sosiaalitoimi ja koulutoimi."

Miten monta tutkintoa ihmisellä pitäisi olla ollakseen työmarkkinakelpoinen muuallekin kuin S-ryhmään tai Ruokakeskolle hyllyttäjäksi tai kassaksi?

Koululaitoksen laajuuteen riippuu se turhien tutkintojen määrä, mikä kullekin katsotaan hyödylliseksi, jotta on "koulutuspaikka", kun kerran työtä ei ole.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #82

Entisten opistojen muuttaminen ammattikorkeakouluiksi oli silmänkääntötemppu, jolla maahan saatiin rutkasti lisää korkeakoulututkinnon suorittaneita, joista ainakin tradenomeista osa aloittaa kaupan kassalta tai vastaaavasta.

kati sinenmaa

Kaikissa noissa ja tietysti koko julkinen sektori on ideaalisesti ottaen liikaa. Jos ei niin kovasti lässytettäisi vanhusten hoidosta, niin silloin tietysti ihmiset eläisivät terveellistä, liikunnallista elämää, joka estäisi heitä joutumasta hoidokeiksi.

Nyt hoitajien ja heidän liittojensa etu on, että hoidettavia tulee koko ajan lisää. Hoitajat ja heitä tukevat tahot hypnotivoivat ihmiset apaattisiksi. Kyse on ihan samasta ilmiöstä, joka havaitaan vaikka jouluhysteriasta, tai muusta massailmiöstä.

Esimerkki: Helsingin pitkä palomieslakko ehkäisi valtavasti tulipaloja; koska ihmiset joutuivat ajattelemaan itse!

Petri Haapa

Sinähän olet oikea nero: ratkaisu vanhustenhoitoon on se, että vähennetään hoitajia, jolloin vanhuksista tulee omatoimisia;-)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Valtavan julkisen sektorin ongelma on myöskin se, että siitä on tullut poliittinen toimija. Se puolue, joka pitää eniten julkista sektoria hyvänä, kerää eniten ääniä. Tästä syystä tuskin monikaan puolue on halukas julkiselta sektorilta säästöjä hakemaan.

Matti Jalagin

”Kun hallintokoneisto paisuu, se muodostaa yhteiskuntaluokan. Se ei enää palvele kansaa, eikä siihen pyrikään. Virkakoneisto elää omaa elämäänsä ja kansan on palveltava sitä” - Erno Paasilinna

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kun Ernolta, oikealta pesunkestävältä intellektuellilta aina kysyttiin hänen koulutustaan. Hän vastasi; olen itseoppinut, muut ovat opetettuja.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #158

Petsamossa syntynyt. Ei siis Tampereen Petsamossa, vaan tuhat kilometriä ylempänä.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #189

Petsamoita on muuallakin kuin Tampereella, esimerkiksi viipurilaisten kansoittamassa Lahdessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Petsamo_%28Lahti%29

Petsamoita Suomessa on ainakin 28.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paik...

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kaupungin valtuustossa istuva ja kunnan palkkalistoilla oleva pääluottamusmies on erittäin hyvä torppaaman kaikki säästöt jos ne eivät ole hänen edustamiensa jäsentensä etujen mukaisia. Tarvittaessa kun pystyy sen kahdelta suunnalta tekemään.

Jukka Palo

1990-luvulla sosialibyrokratian haasteita varten perustettiin Nuorsuomalainen puolue. Puolue kutistui siihen, kun nuoret nuorsuomalaiset löysivät töitä, joka vei nuorsuomalaisharrastukselta ajan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Nyt pitäisi perustaa sellainen virasto joka valvoisi eri julkishallinnon virastojen julkishallinnon tehokkuutta. JHVV(JulkisHallinnon ValvontaVirasto) vois perustaa useamman eri alan osastot, joissa tietysti olisi erikseen johtoporras joka ohjaisi alempia virkamiehiä, joiden tehtävänä olis valvoa, että heidän alaisensa opastavat erikseen jokaisen valvonta-alueen virkamiesvalvojaa valvomaan oikein eri virkamies tasoja ja alueita. Tämä JHVV:n sisällä tulisi toimia myös oma tarkastus, eli JHVV:n alaisuudessa toimiva valvontayksikkö, joka valvoisi itse JHVV:tä ja itseään. Eiks ne verotulot alkais kasvamaan ja työttömyys vähenemään? TÄ! miksi olen väärässä?

Käyttäjän aaronkallinen kuva
Aaron Kallinen

Tämänkaltainen puhe paisuneesta julkisesta sektorista on sikäli vaarallista, että sellaisen puheen nimissä on usein vaadittu leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihinkin. Sen takia tehokkuuden pitäisi olla tässä pääargumenttina, ei itse julkisen sektorin koko. Kaikkein ideaaleintahan olisi hyvin resursoitu julkinen sektori, joka tuottaisi resursseillaan maksimaalisesti hyviä palveluita.

Yhteiskunnassa on valitettavasti aina toisinaan esillä pyrkimyksiä kohdistaa leikkaukset heikoimmassa asemassa oleviin, jotka eivät pysty eturyhmäpolitikoinnin alueella puolustautumaaan. Suuret julkiset hankinnat, kuten 1,8 miljardin potilastietojärjestelmät tai 700 000 euron hintaiset filosofiateokset, eivät yleensä näiden tahojen hampaissa ole. Heikoimmassa asemassa olevat tarvitsevat julkista sektoria ja siksi sitä on puolustettava. Tulosvastuuta pitää kuitenkin vaatia, jotta kaikki saavat hyviä palveluita.

Matti Jalagin

Menot suhteessa tuloihin ratkaisevat; ei ns. tehokkuus.

Listaa ne asiat, joista ei saa leikata, niin päästään eteenpäin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Opetuksesta,sosiaali-,terveydenhuollosta voitaisiin ainakin pitää kiinni.

Ovat yhteensä näemmä jotakin 19 miljardia.

Tämä nyt aluksi tulee mieleen. Vastasin,vaikka et kysynytkään minulta,koska haluan tietää mihin tästä päästään.

Petri Haapa

Listanhan olisi pitänyt jo bloginpitäjän esittää ajat sitten. Turhaa tällainen lätinä ja blogi. Se ei palvele kuin korkeintaan siten, että tällaisella epämääräisellä voivottelulla kalastellaan ääniä persuille.

Jukka Palo

Minusta ei pitäisi puolustaa julkista sektoria, sen keskituloisia, vaan julkisen sektorin asiakkaita, pienituloisia.

Aina kun puolustetaan sektoreita jää hyöty välille, keskituloisille ja keskinkertaisille.

Petri Haapa

Eivät ne julkisen sektorin työntekijät mitään raharuhtinaita ole. Joku tuossa kertoikin, että kirjastovirkailijan kk-palkka on alle 2000 euroa.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #199

Paljonko oli osastonhoitajan ja lääkärin tai kunnanjohtajan palkka?

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #253

Ja näitä virkojahan on suurin osa julkisen sektorin viroista;-)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuinka suuri olikaan tuon "ylipaisuneen" osan henkilömäärä?

Matti Jalagin

Onko herra Gröhn sitä mieltä, että budjetti on kestävässä tasapainossa eikä mitään muuta tarvitse tehdä kuin odottaa uusia innovaatioita?

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #39

No laitetaan vaikka 0,004 %:n parannus niiden kaikkein heikoimmassa asemassa olevien elämään oikein kertaheitolla, niin loppuu rutina.

Laitanko lisää lukuja?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuinka suuri olikaan tuon "ylipaisuneen" osan henkilömäärä?

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #49

Liian suuri, sillä rahat eivät riitä. Herra Gröhn voi myös ottaa osaa rakentavaan keskusteluun ja listata 10 sellaista kohtaa, joista EI missään tapauksessa saa vähentää menoja.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #54

Rakentavaa keskustelua olidi kertoa monestako ihmisestä on kyse.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #62

Rakentavampaa olisi herra Gröhnin kertoa, mistä EI saa leikata, niin olisi jokin lähtökohta pohdinnalle.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi Vastaus kommenttiin #62

Tässä julkisen sektorin säästökysymyksessä EI ole kysymys siitä, miten paljon ko. olemattoman henkilöstön määrän palkkamenoissa säästetään. Sitä kait Gröhn'kin kysymyksellään hakee. Vaan siitä, miten paljon suokuokalla kustannuksia urakoivan henkilöstön hyllytys vähentää ao. turhia kustannuksia. Samalla vähennetään jumalaton määrä yrityksien tuloksentekokykyä haittaavaa ja jarruttavaa täydellisen turhaa byrokratiaa.

Kääntöpuolena voisi miettiä miten esim. Nokian kaltaisen yrityksen tuotteen kustannusrakenteessa ei työntekijöiden eikä keskijohdon palkan määrällä (myyntiä vastaavat muuttuvat palkat) ole juurikaan merkitystä, ne voitaisiin vaikka tuplata, eikä se vähentäisi yrityksen voittoa oleellisesti. Koska palkkakustannus heidän osaltaan viimeisellä rivillä on olematon.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei tarkaa tietoo, mut villi veikkaus, että noin 30% tällähetkellä verovaroilla palkatuista siirtelee päivät pitkät klemmaria pöydänpäästä toiseen, eivätkä edes itse siivoa omaa toimistohuonettaan.

Petri Haapa

Tässä Sepollekin, ettei tarvitse villiintyä ja generoida huhuja:
http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2011/03/tieto...

Jussi Rajaniemi

Valtiolla oli työntekijöitä marraskuussa 83 079 henkilöä. Kunnissa ja kuntayhtymissä on töissä 422 000 henkilöä. Näiden päälle sitten tulee vielä Kuntien ja valtion liikelaitosten ja yrityksien henkilöstö. Valtiolla on liikelaitoksissa ja yrityksissä henkilökuntaa noin 85 000 henkilöä. Kuntien liikelaitoksista on mahdotonta saada tietoa, mutta niitä on yli 200 ja koko ajan tulee lisää.

Valtion palkkakulut on tällä hetkellä 4,3 miljardia ja kuntien 17 miljardia. Eli julkisen sektorin keskipalkka on 3514 €/kk. Tilastokeskuksen mukaan keskipalkka on 3250 €/kk, eli ensimmäisenä voitaisiin leikata julkisen sektorin palkkoja siten että ne olisi 10 % pienemmät kuin yksityisen sektorin palkat.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hemmetin helppo olisi karsia Miljdr. menoja Suomessa, kunhan vaan olisi hallitus joka näin tahtoisi tehdä!!

Otto Rosendahl

Viimeksi Lipposen II hallitus onnistui vähentämään valtion menoja vuonna 2001 ( http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/... ). On sekin siis mahdollista ja nyt pitäisikin ottaa mallia niiltä ajoilta, kun Niinistö oli valtiovarainministerinä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kuntasektorin keskipalkat ovat paisuneet välillä 2004-2011 luokkaa 25%. Samaan aikaan eivät varmasti ole palkat nousseet samaa määrää tasokorotuksilla.

Mikä muu voi olla tämän yhtälön tulos, kun että organisaatioon on pesiytynyt hyväpalkkaisten syöttiläiden kasti elämään veronmaksajien rahoilla?

Tämä ilmiö toistuu tilastollisesti katsoen vielä paljon pahempana valtionhallinnossa. Kovapalkkaista tyhjäntoimittajaa istuu jalat pöydällä keskijohdossa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitäs veikkaat montako kokoomuslaista löytyy tuosta kastista?

Matti Jalagin

Vellu.

Voisiko yhden kerran yrittää puhua yhdessä jostain asiasta ilman, että siitä väännetään puoluepoliittinen pelleily? Edes kerran.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #63

Ei,koska ne poliitikot ovat vääntäneet jo tilanteen tähän malliin. Vaikea on silloin ohittaa asiaa. Toisaalta,sinähän olet kutsumassa kaikkea demarilaiseksi tai vasemmistolaiseksi mikä ei miellytä..joten?

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #67

Minua ei miellytä se, että konkretia näistä höpinöistä jää aina puuttumaan.

Vasen-oikea suu on soikea, mutta vihreä ja huulet punaiset. Kyllä se siitä.

Listasit jo ne kohdat, joten siitä kiitos. Mutta mihin se 20 mrd kuluu?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #75

Mitä mihin se kuluu? Juurihan kirjoitin,että se kuluu opetukseen ja terveydenhuoltoon.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #78

Auttaisi jonkin verran, jos lukisit koko ketjun läpi edes kerran.

Laskin ylhäällä tuon 20 mrd:n päälle muihin välttämättömiin 15 mrd summassa ja kysyin, että mihin se yli 20 mrd tuon 35 mrd jälkeen menee vuosittain?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #94

Ai tuota tarkoitit. tuolta ne näkee http://www.budjettikone.fi/

Suurin näyttäisi olevan 16 miljardilla valtiovarainministeriön hallinnonala.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #106

Opetusministeriön hallinnon alalla hämmästyttää, että korkeakouluopetukseen ja tutkimukseen kuluu aika mittavasti rahaa suhteessa muihin opetusministeriön hallinnonalan kohteisiin. Kuinkahan paljon siitä kuluu ensisijassa aluepoliittisin perustein pystytettyjen periferiayliopistojen seinien ylläpitämiseen.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #94

Pelkästään sosiaali- ja terveysministeriön alaisista menoista
4432 miljoonaa kuluu eläkkeisiin, 2179 miljoonaa työttömyysturvaan, 602 miljoonaa asumistukeen, 1484 miljoonaa lapsilisiin, 308 miljoonaa veteraanien tukemiseen ja 379 miljoonaa elatus-, sotilas- ym. tukiin. Lapsilisistä olisin valmis leikkaamaan heti, mutta muista menoista tuskin.

Käyttäjän jussijaakkola kuva
Jussi Jaakkola Vastaus kommenttiin #289

Lapsilisistä leikkaaminen on typerää, sillä se kohdistuu tuleviin veronmaksajien määrään.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #292

Miten niin? Lapsilisäähän saavat nykyiset veronmaksajat, eivätkä heidän lapsensa.

Käyttäjän jussijaakkola kuva
Jussi Jaakkola Vastaus kommenttiin #297

Voi miten lyhytnäköistä... Lapsilisien leikkaus saattaa vaikuttaa lastenhankintaan negatiivisesti, josta seuraa huoltosuhteeseen entistä suurempi vääristymä. Tosin jos halutaan, että valtio maksaa entistä pienempiä eläkkeitä tulevaisuudessa, niin leikataan sitten lapsilisiä.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #299

Tuskinpa se leikkaminen vaikuttaa sitä sun tätä jonkun hyvätuloisen perheen lastenhankintaan. Alemmissa tuloluokissa lapsilisän osuus tuloista voi olla hyvinkin merkittävä, mutta ei niitä lisiä kannattaisikaan ihan jokaiselta leikata. Hyvätuloista perheiltä vain. Laitettaisiin samanlainen progressio kuin nyt on esim. useissa muissa KELAn myöntämissä tuissa, kuten esimerkiksi kansaneläkkeissä

Mauno Matonen

Milloin se julkinen sektori paisui?

No, tämähän tapahtui vasemmiston päästyä johtoon 60-70 luvulla. Silloin virkamies määärä tuplaantui. Ja jos katsomme ketkä ovat ajamassa mitä järjettömämpiä pikku lakipykäliä sisään, niin että niiden selvittämiseen ja valvomiseen tarvitaan hirveä virkamies koneisto, niin kyseessä on aina punavihreät puolueet.

"Viisaan sydän vetää oikealle, tyhmän vasemmalle." - Saarn. 10:2

Esimerkiksi Talvivaara tapaus, niin Ville Niinistö oli heti perustamassa jotakin veronmaksajien rahoittamaa valvonta ryhmää. Niin ikään, kun tapahtuu joku ammuskelu tai tragedia, niin punaiset puolueet ovat välittömästi politikoimassa vielä kun ruumit ovat lämpimiä tuoden uusia kontrolloivia lakeja sisään sen enempää miettimättä missä todelliset ongelmat ovat oireiden takana.

Todellisuus on, että meillä on liikaa virkamiehiä. Vielä 90-luvun alussa naureskelin kaverin kanssa jutulle USA:sta missä eräs nainen oli saanut oikeudesta korvaukset käyttämällä liian kauan näppäimistöä ja saamalla kätensä kipeäksi, koska lain mukaan ei ollut varoitusta näppäimistössä. Nyt jokaisessa näppäimistössä on tällainen varoitus!

"Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet..." - Room. 1:22

Matti Jalagin

Herra Gröhn.

Pyytäkää vaikka naapurianne potkaisemaan sitä soitinta, sillä neula juuttui.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #76

Ilman tätä tietoa tämä blogi on absurdi.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #107

Tarkoitus olisi yrittää yhdessä miettiä, mistä leikataan ja keskustelu on mielestänne absurdi, jos joku ei heti sano, montako ihmistä leikkausten kohteissa on liikaa?

Taidan olla liian nuori näihin älyllisiin mittelöihin.

Luetelkaa Titanicin törmäyksessä pelastuneiden lastenlastenlasten nimet, osoitteet ja puhelinnumerot. Postinumeroa ei tarvitse muistaa ulkoa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #109

Olisiko tarkoitus leikata tarpeellisiakin virkoja?

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #109

Ihan oikeasti tämän blogin tarkoitus ei ole etsiä ratkaisukeinoja, joilla voitaisiin julkista kulutusta leikata. Tarkoitus on ainoastaan voivotella yhdessä, että on se kamala,kamala,kamala...rosvot kiinni, ja vilunki rehellistä huijaa...

Pekka Heliste

Virossa oli 2009 lopussa julkisen sektorin palveluksessa 141164 henkeä,
Keskushallinnon palveluksessa 72410 ja paikallishallinnossa 68754
Kun työllisten määrä on alle 600000 niin julkisen sektorin palveluksessa on n 25 % työllisistä

Suomessa työllisiä oli 2,4 miljoonaa 2010, heistä julkisella 620000
Eli 25,8 % oli töissä julkisella sektorilla

Petri Haapa

Vasta viime vuosina on viranhaltijoista, jotka huolehtivat vanhusten vaippojen vaihdosta tai muusta sairaanhoidosta, tehty työsuhteisia työntekijöitä. Aikaisemmin kaikki kakkavaippojen vaihtajatkin olivat viranhaltijoita.

Nasty Pynninen

Sosiaali- ja terveystoimi vie kolmasosan valtion budjetista ja vain sen takia, että turvavyötä käyttämätöntä idioottia paikataan veronmaksajien rahoilla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se idiootti on pitkälti idiootti meidän sosiaalisen muodosteen kautta.. sry.Ymmärrän tämän olevan hankalaa..

Pekka Heliste

Ei paikata.Liikennevahingot maksetaan myös henkilövahinkojen osalta liikennevakuutuksesta ja liikennevakuutuksen maksavat autoilijat

Nasty Pynninen

Kyllä paikataan.

Yhteiskunta on luonut järjestelmän jossa sen ehtojen ulkopuolelle vapaaehtoisesti asetuvilla on vain oikeuksia, velvollisuudet ovat lähinnä omaan valintaan perustuvia.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #166

Ei todellakaan, vakuutusyhtiö maksaa liikenneuhrien paikkauksen.
Ota selvää enne kuin kirjoitat sekoja

Nasty Pynninen Vastaus kommenttiin #170

Ajattele sinä hieman laajemmin.

Kun känniääliö ajaa ilman turvavyötä kydissä viisi ääliötä, niin mikä vakuutusyhtiö maksaa?

Suomessa ne jotka osaavat pyytää työllistävät ihmisiä, jotka osaavat antaa ja mikäs on antaessa kun ei ole omia rahoja.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #181

Auton vakuutusyhtiö maksaa sekä kuljettajan että matkustajien vahingot,jopa kolmannen osapuolen ,jos känniääliö ajaa kolarin,jossa vastapuoli vammautuu

Vakuutusyhtiö perii tai ainakin yrittää periä kulut myöhemmin känniääliöltä

Nasty Pynninen Vastaus kommenttiin #188

Koska ilmeisesti sellaista mahdollisuutta ei sinun ajatusmaailmaasi mahdu, että joku voi ajaa kännissä vakuuttamattomalla autolla ihmisiä hengiltä ja loukkaantua itse koska ei käytä turvavyötä, niin on ilmeisen turhaa pyytää sinua tutustumaan vakuutusyhtiöiden ehtoihin?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #191

Vakuuttamattoman auton vahinkoja varten vakuutusyhtiöillä on yhteinen yhdistys,joka hoitaa korvaukset.

Liikennevakuutuksissa maksetaan nämäkin kulut,ei veroissa.

Vakuutusyhtiö voi periä myöhemmin kuluja takaisin uhreilta jos onnettomuuteen on liittynyt vahingoittuneen omaa tuottamusta ,mutta se on eri juttu

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #191

Ei varmaankaan kolmasosa valtion buffetista kulu siihen, kun ajetaan humalassa vakuuttamattomalla autolla henkilövahinkoja aiheutava kolari, ajattele nyt vähän.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Samaan aikaan, kun julkisen sektorin työntekijöiden määrä on kasvanut vuodesta 2008 40 000, on yksityisten työpaikkojen määrä pienentynyt 70 000. Tämä yhtälö on täysin kestämätön, ja tullee erittäin luultavasti tuhoamaan nykyisen sosialidemokraattisen järjestelmän. Sama ongelma on kaikkialla Euroopassa, joten ainakaan siitä suunnasta on täysin turha odottaa vetoapua ainakaan 10 seuraavaan vuoteen.

Jukka Palo

Mitäpä jos perustettaisiin Oyj Suomi - Finland Abp, joka palkkaisi koko julkisen sektorin henkilökunnan ja myisi palvelut laskulla julkiselle sektorille. Näin saataisiin julkinen sektori supistumaan ja yksityinen sektori kasvamaan.

Käyttäjän arnold kuva
Antti Arola

Suunta olisi oikea, mutta kilpailu pitäisi toki avata muillekin firmoille paikallistasosta lähtien, jotta tilanne oleellisesti paranisi.

Jeppe Luo

Liikaa on n. 200.000 henkilöä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

keitä nuo liiat 200000 henkeä ovat?

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

'vittuako' siinä jatkuvasti urputat ja kyselet, kerro joskus itse jos yhtään tiedät mistään mitään.
Sori kun keitti.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #259

Kyllä minuakin kiinnostaa ketä ne 200000 henkeä ovat, joiden noin kevyesti todetaan olevan liikaa. Ennen kuin tämä saadaan yksilöityä niin kyseessä on mihinkään perustumaton mielipide.

Kari Ahlava

Tässä taloustilanteessa on tarpeellista, että yritykset nostavat palkkoja sieltä omasta voittomarginaalistaan käsin. Eihän tässä suhdanteessa hintoja voi nostaa, vaan rahaa tarvitaan liikenteeseen seisovista rahamassoista, joita on hyvien tulosten avulla kapitaalina yritysten tileille kertynyt. (The Economist)

Talouden käynnistämiseksi on nostettava yksityissektorin palkkoja, erityisesti matalapalkka-alaa kannattaa hiissata ylöspäin, sieltä menee kaikki korotukset suoraan kulutukseen.

Näin veroja kertyy enemmän, niitä tarvitsematta nostaa, talous elpyy, raha liikkuu, sijoitukset tuotantoon alkavat taas kannattaa ja näin myös pääomatahot saavat oman lisänsä.

Ja: hyvinvointivaltio alkaa voida hyvin.

http://uutisvahti.blogspot.com/2012/12/ratkaisu-ma...

Jukka Palo

"Talouden käynnistämiseksi on nostettava yksityissektorin palkkoja, erityisesti matalapalkka-alaa kannattaa hiissata ylöspäin, sieltä menee kaikki korotukset suoraan kulutukseen."

Keskituloiset parhaansa mukaan vastustavat talouden käynnistämistä pienituloisten avulla.

Keski- ja suurituloisten luokkaetu, jonka EMU on lujittanut, estää talouden käynnistämisen pieni- ja keskituloisten avulla.

Keskinkertaisuus, keskiluokkaisuus ja keskituloisuus on sosialidemokratiaa ja kommunismiakin vaarallisempi aate, koska se luo yhteiskuntaan haudanvakauden, jossa kukaan ei voi omin voimin muuttaa enää kohtaloaan.

Kari Ahlava

Niin, se on se luulo, että suuria palkkaeroja tarvitaan. Kyllä yksityissektorin palkoissa on noston varaa kaikille. Paitsi suurille johtajajille, jotka eivät nyt millään palkkasopimuksella olekaan töissä.

Suurituloisten palkannostot eivät siirry kulutukseen, se ei auta talouden piristykseksi tällä haavaa. Ja kyllähän palkankorotuksista tulee hyöty sitten kaikille, kun talous taas kulkee.

Veronkorotukset nyt ainakin pitäisi saada pois päiväjärjestyksestä. Ne voisi jo heti ilman keskusteluja siirtää palkankorotuksiksi ja verotulot kertyisivät tätä kautta. Siitäkin vähästä tulisi rahalle jo kiertoa.

Missään tapauksessa verojen korottaminen ei saisi tulla kysymykseen ollenkaan näillä näkymillä.

Austraaliassa on kokemusta siitä, kuinka verojen alentaminen piristi siellä taloutta.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

... "miten voimme turvata hyvinvointivaltion myös tuleville jälkipolvillemme"

... siinäpä sitä on kysymystä kerrakseen.. ai´niin, minkä hyvinvointivaltion tai kenen hyvinvoinnin. Jaa hyvin huonosti voivia tietty takoitat .. onhan sekin hyvinvointia.

Jos ajatus on se, että kuhan mulla vaan on hyvin niin menee kaikilla hyvin - eli ei sitä voi turvata kukaan, jollei tapahdu ajattelussa radikaaleja muutoksia. Ihmiset ovat tulleet niin julkeiksi ja pahoiksi, että on suorastaan irvokasta puhu mitään hyvinvoinnista. Tervetuloa 21.12.2012 uuteen aikakauteen ...

anna eino

Yleisradio toimii julkisilla varoilla. Pääjohtaja Lauri Kivisen palkka on tietääkseni n 25 000 euroa /kk, vai tietääkö joku tarkemmin? Minusta se on pöyristyttävän paljon.

Ylen budjettia pitäisi reippaasti leikata ja kanavia vähentää.
Ruotsinkielinen Yle saa kohtuuttoman suuren osan Ylen budjetista, lähes 20%, vaikka sille kuuluisi vain n 5% budjetista, demokratian periaatteiden mukaan.

anna eino

Presidentin virka on jokseenkin tarpeeton, presidentille maksettavat edut ovat täysin ylimitoitetut.

anna eino

Kaksikielisyyskorokset kuntien valtionosuuksiin pitäisi lopettaa.
Jotkut kunnat ilmoittautuvat kaksikielisiksi, vain jotta saisivat noita korotettuja etuisuuksia, vaikka todellisuudessa ovat yksikielisiä.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Hyvä Hyvä! Olisivatpa PS:t laajemminkin pistämässä julkista sektoria ruotuun. Vaan kun ei ole.

Juhani Putkinen

Harvinaisen järkevä kirjoitus persulta - kiitos siitä. Itse olen kokoomuslainen - Kokoomus haluaisi vähentää julkisen sektorin byrokratiaa, vaan eipä ole juuri tukea tullut miltään suunnalta.

Pekka Heliste

Eipä ole näkynyt Kokoomuksen esityksiäkään.Eikä ole mikään ihme:
Kokoomuksen kansanedustajista 2/3 on virkamiehiä tai ammattipoliitikkoja.

Kokoomus on virkamiespuolue

Kukapa nyt oman oksansa katkaisisi ? Ei ainakaan kokoomuslainen virkamies

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Selvästi voi keskustelusta havaita, että osalle raha ja velka on sama asia ja osalle taas ei, no kumpi nyt sitten tieteen ja totuuden valossa on oikeampi tulkinta ?

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

1000 työntekijän virasto pystyy työllistämään itsensä täysin ilman ulkopuolisia toimeksiantoja. Siis ihan sisäisellä byrokratiallaan eli jos on riittävästi virkamiehiä niin byrokratia syö työajan kaikelta muulta. Tämähän näkyy nykyisin terveydenhoidossakin. Hooitajilta menee eneäämä aikaa tietokoneiden kuin ihmisten hoitamiseen kun pitää rustata raportteja eri johtoportaille. 1975 samat palvelut hoituivat reaalisesti alle puolella nykyisistä kustannuksista mutta silloin johtajia ym. konsulentteja olikin vähemmän.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Raportointi on viranomaisten määräämää. Nykyään potilaan kirjoittavat jatkuvasti hoitoa koskevia valituksia, joten pitää olla tarkka kirjanpito niiden kumoamiseksi. Jenkeissä nostetaan oikeusjuttuja, ja sama ongelma.

Matti Jalagin

Ja genau. Ordnung sein muss und statistik.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #126

Begemont: Jos ei ole asiakirjaa, ei ole ihmistäkään.
Saatana saapuu Moskovaan.

Inhimillisen tiedon huippu: valtiollisen poliisin asiakirjat.
Stanislaw Jerzy Lec

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tuoreen selvityksen mukaan Suomen sairaalalaitos on pohjoismaiden tehokkain. Terveydenhuoltoon Suomessa asukasta kohti käytettävä osuus bruttokansantuotteesta on samaan aikaan eurooppalaisen keskitason alapuolella. Eipä pitäisi kenelläkään olla valittamista.

Henri Kangas

Mikäs selvitys tämä oli? OECD:n raportti jossa todettiin Suomen terveydenhuollon olevan tehotonta vaiko ao. uutisessa Seppälän mainitsema julkaisu? Olisi tosin mielenkiintoista saada lisätietoja tästä Seppälän julkaisusta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/organisaatio/rakenn...

Suomen terveydenhuolto on kaikissa selvityksissä, mitä tiedän, huipputehokasta julkisella sektorilla.

Henri Kangas Vastaus kommenttiin #136

No joo. Ensinnäkin tuossa on kysymys erikoissairaanhoidosta. Toisekseen oli ainakin osittain kyselyhaastattelu terveydenhuollon henkilöstöltä.

En kyllä purematta niele noita huipputehokkuusväitteitä, kun miettii vaikka jotain ranskalaista tai belgialaista terveydenhuoltoa, joissa esim. kotikäynnitkin ovat ihan normaaleja.

Suomessa taas tulee jatkuvasti esiin esimerkkejä ja kokemuksia, missä ihan perushommat kuten jonkun lapsen korvatulehduksen akuuttihoito (eli 90 % tapauksissa antibioottiresepti) vaatii tuntikausien operaatiota ja pahimmillaan käyntejä useissa eri toimipisteissä. Jos nyt henkilöstöä kello neljän jälkeen edes mistään löytyy.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #153

No kotikäynti nyt ei hirveän tehokkaaksi muutu, vaikka sen tekee ranskalainen lääkäri Ranskassa.

. suvituuli

Angela Merkel tiivisti ongelman hyvin tämänpäiväisessä haastattelussa:

"Euroopan väestö on 7 prosenttia maailman väestömäärästä; tuotanto 25 prosenttia maailman kokonaistuotannosta; mutta 50 prosenttia globaalista sosiaalikuluista...meidän on lopetettava jokavuotinen ylivarojemme eläminen."

["If Europe today accounts for 7pc of the world's population, produces around 25pc of global GDP and has to finance 50pc of global social spending, then it's obvious it will have to work very hard to maintain its prosperity and way of life. All of us have to stop spending more than we earn every year."]

Matti Jalagin

Sain kerrankin tukea riittävän arvovaltaiselta taholta, kiitos.

Angela Merkel on siis kanssani samaa mieltä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli siis suurin ongelma on toisista huolehtiminen. Näin kiteytetysti ja homma toimisi paremmin,jos ei pidettäisi toisista huolta? Ok,käy minulle.

. suvituuli

Toisista huolehtiminen ei ole ongelma. Päin vastoin - toisista on huolehdittava.

Ongelma on se, että silloin kun se tehdään kuukausipalkkaise, kasvavan virkamiesarmeijan ja heidän järjettömän kalliin ja itseäänlihottavan tukiorganisaation ja tätä kaikkea ylläpitävän poliittisen jakokoneiston välityksellä ja kautta - toisista huolehtiminen tulee yksinkertaisesti sanoen liian kalliiksi.

Miksi yhdenkään virkamiehen, opettajan tai sairaanhoitajan tulisi saada palkkaa enemmän kuin 2.500 euroa kuukaudessa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #137

Sen takia, että muuten he muuttavat ulkomaille ja jäljelle jääneistä kynnelle kykenevät menevät paremmin palkattuihin yksityissektorin töihin, jos suinkin mahdollista. On aivan järjetöntä, että Suomi kouluttaa sairaanhoitajia ja lääkäreitä Norjan tarpeisiin, Viro ja Venäjä sitten Suomen tarpeisiin. Kyllä minäkin olisin voinut lähteä erikoislääkärin töihin Britanniaan kolminkertaisella palkalla 90-luvulla, mutta en halunnut viedä neljää lastani sinne.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #139

Omapa oli valintanne.

Toisekseen - kolminkertaisesta palkasta huolimatta neljän lapsen kouluttaminen Britanniassa olisi tullut teille moninkertaisesti kalliimmaksi verrattuna Suomeen - kiitos ylimitoitetun ja liian kalliin julkisen sektorimme, ml. opettajien palkat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #143

Britanniassa lukukausimaksut ovat kalliita, koska opettajien palkat Suomessa ovat liian korkeat.
???????????????????????????

. suvituuli Vastaus kommenttiin #144

Britanniassa kunnollinen koulutus tarkoittaa käytännössä yksityiskoulun käymistä - mikä(opettajien palkat) on kallista. Mutta ei ole osa julkista sektoria.

Suomessa sama koulutus (opettajien palkat+byrokratia) on yhtä kallista. Se vain on osa julkista sektoria - jonka rasitus on liikaa tämän maan tulonmuodostuskyvylle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #146

Äsken juuri selitit, että Britanniassa koulutus olisi ollut paljon kalliimpaa.Jos se on yhtä kallista, niin sittenhän suomalainen systeemi on paljon tehokkaampi-kaikki saavat kunnollista koulutusta. Terveydenhuollossa julkinen sektori on aina yksityistä tehokkaampi.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #148

Roponen, sotkette käsitteitä.

Hinta voi olla sama - kysymys on, kuka sen hinnan maksaa. Tässä kirjoituksessa puhutaan julkisen sektorin maksamista (kustannuksista).

Tehokkuudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä tuutista tulee ulos, vaan panos/tuotos - analyysistä. Mikä sekään ei liity tähän kekusteluun, jossa keskitytään (julkisen sektorin) panos-osuuteen.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #143

Onneksi Suomi ei ole Englanti, vaaan täällä kaikille taataan samantasoinen peruskoulutus asuinpaikasta tai varallisuudesta huolimatta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #137

Ei suinkaan,toisista ei tosiaankaan ole huolehdittava. Sitähän tuossa Merkel sanoi ja nyt sinä koitat kääntää asian hyväksyttämmäksi kertomalla,että taloudelliset realiteetit estää asian.

Näin se on mukava selittää ja hienosti menee läpi.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #140

Paljonko maksat vaipanvaihdosta? Sekä vaihtajalle että kunnan virkamiesbyrokratialle.

Heikki Aalto

Ratkaisuksi esitän julkisen sektorin työntekijöiden työurien pidentämistä :---D

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kansalaisten on syytä varautua siihen, että sekä kirurgi, että potilas liikkuvat rollaattorilla.

Rahul Somani

Edustaja Olli Immonen unohtaa sen että Suomi sai kolme kertaa lainan IMF:ltä. Vuonna 1953. Vuonna 1967 ja viimeisen kerran vuonna 1976 jolloin Suomen Pankin silloinen pääjohtaja Mauno Koivisto neuvotteli Suomelle ns. öljylainan eli öljykriisin aikaisen valuttaheittelyn takia markan arvo suhteessa muihin valuuttoihin supistui sellaisella vauhdilla johon Koivisto kirjeellään valtionvarainministeriöön. Kirje kuului "vaihdettavat valuutat supistuvat nyt sellaiselle päivävauhdilla, että menetämme kaikki vaihdettavat valuuttamme tämä vuoden alkupuoliskolla, ellemme ryhdy nostamaan ns. yksityisiä valmiusluottoja ja /tai käänny Kansainvälisen valuuttarahaston puoleen ”. Silloinen inflaatio oli Suomessa noin 18-20 %.
IMF:n laina oli nykyrahassa noin 840 miljoonaa euroa.

Samainen IMF yritti myös tunkeutua ovesta ja lentokoneesta 1990-luvulla.

. suvituuli

... ja Somani unohtaa - tai ei tiedä?

että julkisen sektorin osuus Suomen bkt'stä oli vain 27% vuonna 1960 ja 31 prosenttia vuonna 1970.

Matti Jalagin

Ellei ihmeitä tapahdu (maailmanloppu tmsp.) ehdin nähdä tämänkin utopian eli yhteiskuntakokeilun romahtamisen, joten täytyy olla tyytyväinen siihen, että sai sentään olla todistamassa useamman totalitarismin tuhoa. Ei huono.

Pekka Heliste

Siihen aikaan ei eläkevaroja pidetty julkisena taloutena

. suvituuli Vastaus kommenttiin #169

Siihen aikaan (60- ja 70-luvulla) ei vielä ollut eläkevaroja. Elettiin (=eläkkeet maksettiin) kädestä suuhun.

Eläkevarojen rahatoiminen tulevien eläkkeiden maksua varten aloitettiin vasta 90-luvulla.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #224

Höpö höpö,Paasilinna kuuluisa vakuutusyhtiö ohjelmakin 60-luvulla käsitteli eläkerahastojen tuhlausta
Siihen aikaan eläkerahastot olivat yleinen ryöväyksen kohde

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #227

ja eihän se meno miksikään ole nykyiselläkään muuttunut. Ryöväyksestä on tullut tältäkin osin maan tapa.
Joskus mietin, että mikähän se todellinen arvo tälle rahastolle oikein on, kun ainakin joissakin puheissa on puhuttu jopa 140 miljardin varallisuudesta, lieneekö kyse nimellisarvoisesta ja nykyarvoisesta potista ?

Jukka Palo

Nykyään veroaste on noin 44%. Toisin sanoen osa julkista sektoria on ulkoistettu ja yksityistetty. Saman kartellin laskuja maksetaan, mutta nyt kierrättämällä raha yksityiselle sektorille.

Koko julkinen sektori voitaisiin lakkauttaa perustamalla yksityisoikeudellinen Oy Suomi - Finland Ab, jolta tilaaja-tuottaja -menetelmällä ostettaisiin palvelut.

Käyttäjän TimoAlbertHeinonen kuva
Timo Albert Heinonen

Kaikenmaailman viranhaltijat ovat loppujenlopuksi aina vahvemman puolella, siksi heistä ei helpolla eroon päästä.Tavallinen ihminen on kivampi käsitellä nöyränä.

Peter Hallberg

Noin 150 kommenttia ja kaikki ovat yksimielisiä siitä, että jonkun toisen pitäisi luopua jostain. Kukaan ei ole vielä ilmoittaunut olevansa itse valmis luopumaan mistään.

Matti Jalagin

Hieman yksioikoinen tulkinta Teillä, herra Hallberg.

Minusta tässä ei ole edes päästy alkuun koko asiaan liittyen, sillä kukaan ei ole listannut vieläkään pyytämiäni 10 kohtaa, joista EI saa leikata.

Mahtaisitteko Te auttaa meitä alkuun tässä suhteessa omalla ehdotuksellanne?

Peter Hallberg

Sellaisten asioiden listaaminen, joista ei saa leikata, on huomattavsti rakentavampaa kuin kehitellä ahneiden virkamiesten salaliittoa.

Virkamiehiä on, koska ihmiset haluavat itselleen ja läheisilleen asioita. Jokaisen mielestä se virkamies, jota itse tarvitsee, on se tarpeellinen virkamies. Jos nuorelta työikäiseltä kysyy, päiväkodin hoitaja on tarpeellinen virkamies. Jos vanhukselta kysyy, lääkäri on tarpeellinen virkamies.

Jotta virkamiehiä voisi olla vähemmän, on luovuttava joistakin julkisista eduista. Itse en ainakaan säästäisi lasten tai nuorten koulutuksesta, vaikka omat lapeseni tämän palvelun ovatkin jo käyttäneet.

Sen sijaan voisimme karsia (itseni kaltaisten) säännöllistä kuukausipalkkaa nauttivien henkilöiden työttömyysturvasta, joskin se yhteys virkamiesten lukumäärään vain välillinen.

lassi leino

Matti Jalagin kirjoittaa:

”Kun hallintokoneisto paisuu, se muodostaa yhteiskuntaluokan. Se ei enää palvele kansaa, eikä siihen pyrikään. Virkakoneisto elää omaa elämäänsä ja kansan on palveltava sitä” - Erno Paasilinna

----

..."..kun hallintokoneiston rahapussi paisuu siitä tulee keskeinen juridinen toimija. Se ei ole kansan vaan elintärkeä eri yhteiskunnan eliittien intressien puolustaja. Virkakoneistosta tulee 3. valtiomahti ja osa oikeus-ja puolustushallintoa ja kaikkien on palvottava sen rahoja..."

Lisää pelkistystä: Eestissä on n. 60000 julkishallinnon virkamiestä, Suomessa n. 680000.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ja kuinka monta noista istuu lähes koko päivittäisen työaikansa konttoripöydän ääressä?

Pekka Heliste

Virossa oli 2009 lopussa julkisen sektorin palveluksessa 141164 henkeä,
Keskushallinnon palveluksessa 72410 ja paikallishallinnossa 68754
Kun työllisten määrä on alle 600000 niin julkisen sektorin palveluksessa on n 25 % työllisistä

Suomessa työllisiä oli 2,4 miljoonaa 2010, heistä julkisella 620000
Eli 25,8 % oli töissä julkisella sektorilla

Pekka Iiskonmaki

Pekka Heliste 18.12.2012 08:26
Ei tuplapostaus tee tilastoa tuoreemmaksi. Viro leikkasi rajusti julkista sektoria 2010, mutta Pekka nyt voi helistellä mitä lystää.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #185

Silmänkääntötemppu,eivät nuo "saneeratut" kortistoon päätyneet vaan toisennimiseen organisaatioon

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #212

Samanlaista silmänkääntötemppua on Suomessakin yritetty muuttamalla sairaanhoitajien virat työsuhteisiksi. No sama työnantaja palkan maksaa, onpa sitten kyse viranhaltijasta tai ei.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Oulunki kaksinkertasen johto-pyrokratia-systeemijärjestelmä on sullekki varmaan tiedossa! Se on moraaliton ja kukhaan ei tehe mithään semmosen lopettamiseksi.

Sulla tuossa tuli haukuttua ne pienet työntekijät kans, jokka tekkee käytännön töitä. Siis se byrokratia sielä on tsaarin aikanen ja kaikki johtamisjärjestelmäkki. Mutta kyllä se tekijätaso sais olla isompiki ja hommat tehä kunnan omin voimin sen sijaan, että kunta ruokkii jopa pörssi-terveydenhoitoja jne.

Pekka Heliste

Virossa oli 2009 lopussa julkisen sektorin palveluksessa 141164 henkeä,
Keskushallinnon palveluksessa 72410 ja paikallishallinnossa 68754
Kun työllisten määrä on alle 600000 niin julkisen sektorin palveluksessa on n 25 % työllisistä

Suomessa työllisiä oli 2,4 miljoonaa 2010, heistä julkisella 620000
Eli 25,8 % oli töissä julkisella sektorilla

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tämä blogi keskusteluineen menee kehnoimpien top-kymppiin, jossa on jo lähes 170 kommentoijaa.

Avauksen otsikko on suorastaan populistisen typerä: "Ylipaisunut julkinen sektori painaa Suomen suohon."

Tiedetään, että äärioikeistolaiset puolueet kaikkialla käyvät yhteuskunnan perinteisten institutioiden kimppuun täysin kritiikittömästi, eivätkä koskaan kykene tarjoamaan mitään tilalle.

Julkista sektoria ovat julkinen terveydenhoito, jonka tietysti joka populisti (Ps) tuo esille, kuitenkaan tarjoamatta vaihtoehtoa.

Julkista sektoria ovat myöskin poliisi, puolustuslaitos, posti jne, joista on säästetty jo kipurajalle asti, mutta populisti ei tietenkään tuo esille tuossa valossa, vaan ruikuttaa miksi niistä säästetään.

Katsokaapa huviksenne blogin suosittelijoiden lista. Niitä on komeat 35 suosittelijaa tähän aamuun mennessä.
Siinä kokoomus ja populistipuolue Ps ovat löytäneet ihanasti toisensa:

Tätä kirjoitusta suosittelee

Matias Härkönen

Miikka Satama

Pentti Fabritius

Timo Uppala

Marja Kallio
Jari Söderholm

Matti Jalagin

Hannele Koskinen

Antero Tossavainen

Otto Rosendahl
Timo Nenonen

Aimo Remes

Henri Myllyniemi

Samuli Voutila

Seppo Lavikainen

Matti Hytölä

Marcus Hagström

Juhani Putkinen

Kari Laurila
Heikki Aalto
Pekka Ylijärvi

Atte Rätt

Jani Korhonen
Kari Klaus

kaija kelhu

Heikki Kosalainen

Harri Saari
Samuli Helminen

Heidi Kuittinen
Mika Marjamäki

Pekka Tiusanen

Hannu Haili

pekka iiskonmaki

A-L N

Matti Jalagin

Markku.

Laskin summittaisesti yhdessä kommentissani nuo Sinunkin mainitsemasi menot vähentämättä niistä yhtään vaan päinvastoin yläkanttiin ja päädyin reiluun 35 miljardiin euroon. Silti vuosibudjetti on n. 20 miljardia suurempi.

Tämä keskustelu olisi yksinkertaista viedä maaliin niin, että kaikki voisimme olla tyytyväisiä, koska olisimme saaneet edes paperilla yhdessä jotain aikaan, mutta velaksi elämisen puolesta vinkujat eivät halua. Miksi?

Olen pyytänyt useaan kertaan velkabudjettia puolustavia listaamaan esim. 10 tärkeintä kohdetta (osa-aluetta) budjetissa, joista EI missään nimessä saa vähentää menoja ja vain muutamalta on tullut heitto edes sinne päin. Miksi?

Herra Hallberg sentään tunnusti, että viisainta olisi juuri pohtia ensin kaikkein välttämättömin ja lähteä purkamaan asiaa sitä kautta, mutta se ei näy käyvän. Miksi?

Sitten te syytätte muita populismista ja ties mistä vaikka osuutenne koko yritykseen keskustella tärkeimmästä aiheesta Suomessa kilpistyy siihen, että huudatte pää punaisena vain sanaa EI kaikessa. Miksi Markku miksi?

Voisit edes Sinä, yksi eniten arvostamistani vasemman jalan saappaista listata nuo 10 tärkeintä, niin kokeillaan vaikka kahdestaan tehdä jotain samalla, kun muut keskittyvät istumaan toinen peukalo suussa ja toinen...no.

Käykö?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Laitappa kommentti näkyviin.
Minä en mielestäni ole noin kallis mies...

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #220

"Matti Jalagin 17.12.2012 20:07 Vastaus kommenttiin #53

Noihin välttämättömiin menee ehkä reilut 20 miljardia ja lisätään siihen turvallisuus (poliisi, puolustus, palolaitos, rajavartio) niin ollaan kai jossain 35 tienoilla kaikkinensa reilusti yläkanttiin laskettuna.

Mihin se yli 20 miljardia kulkeutuu joka vuosi?

vastaa
linkki tähän kommenttiin
61."

Laskin siis summittaisesti terveys-, sosiaali ja opetusmenot lisättynä yllä mainituilla ja auki jäi 20 miljardia.

Kyllä siellä on Markku sellaista leikattavaa, joka ei ihmisen arjessa näkyisi, ellei oteta niitä vapaamatkustajia itseään huomioon.

Mutta miksi niitä tulee elättää velkarahalla?

Pekka Heliste

Helpoin tapa sopeuttaa budjetti on tehdä kuten Virossa: Leikataan virkamiesten palkkoja n 30 % .Julkisen sektorin palkkamenot ovat n 27 miljardia ja 30 % on 8,1 miljardia,joten velanmaksuvaraakin jää.

Ja leikkausta ei tarvitse edes tehdä yhdellä kertaa,enisn n 5-10 % leikkaus ja sen jälkeen palkkojen jäädyttäminenkin hoitaa asian 5-8 vuodessa.

Pekka Iiskonmaki

Markku Tyry 18.12.2012 08:33
Kiitos Markku. Katsoinko jotenkin väärin, mutta sinun nimesi puuttui listalta, vai oletko ns. allekirjoittanut?

Jukka Palo

Miksi kenenkään pitää suositella julkisesti ainuttakaan kirjoitusta?

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Suomen hallinto 234.5 Miljoonaa (2011) asukkaat 5.4 milj.

Sveitsin hallinto 43 miljoonaa. asukkaat 8 milj. Näyttäisi näin nopeasti katsottuna siltä että taitaa toimia tuo Suora demokratia, tässäkin suhteessa.

Eräs viisas lausui joskus näin (JJ)"Hallinnon kulut eivät voi olla yli 10% niinpä yli 10% ALV on näpistys, Yli 15 % ALV on VARASTAMISTA, yli 20 % on RYöSTö. 24% on jo väkivaltainen ryöstö!"

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Joku ulkomaalainen ihmetteli kerran näin, "mihin se valtio tarvitsee noita ihmisten omia rahoja niin paljon" kun kaveri oli kertonut Suomen Alv olevan ensi vuonna 24%

Laitta yhtä sun toista hieman ajattelemaan...!!!!

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Minun puolestani saa leikata mistä hyvänsä. Koulut on käyty, julkista terveydenhuoltoa en ole käyttänyt pariinkymmeneen vuoteen, lapsia ei ole eikä toivottavasti tule, eläkettä en tule tällä velkaantumistahdilla ikinä saamaan, ja niinpä vanhustenhuolloksi piisaa 2m x 1m mäntylaatikko.

kati sinenmaa

Hyvinpä minun ikäluokkani pystyi rakentamaan Suomesta huippuhyvän hyvinvointiyhteiskunnan, vaikka koululuokat olivat suuria, lapsina kävelimme avustusmonoissa, joka toinen päivä oli kaalikeittoa ja jokatoinen päivä perunakeittoa, jne...

Ei siis ole järjellistä väittää, että nykykouluistakaan leikkaaminen automaattisesti tuottaisi huonoutta. Mutta silti pidän johtoportaan leikkaamista ensisijaisena; poliitikoista ensinnä puolet pois ja lopuille palkaksi perusturvaraha, niin oppisivat itse ymmärtämään onko siitä mihinkään. Sekin hieman helpottaisi lakien tulvaa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Ei siis ole järjellistä väittää, että nykykouluistakaan leikkaaminen automaattisesti tuottaisi huonoutta."

Tässä on sellainen ongelma, että silloin elettiin sen ajan elinkustannusindeksin mukaan, eli verotettiin kansakuntaa sen kestävyysvajeen kannalta järkevästi, vaikka köyhiä oltiinkin.

Nyt rikkaista on tehty verovapaita kokoomuksen politiikan tahdonmukaisesti, ja kansakuntaa verotetaan kestävyyden kannalta epätasa-arvoisesti.

Pienituloiset maksavat kaikilla tuloillaan suhteellisesti enemmän, kuin rikkaat. Kas, kun on syötävä, ja juotava, ja kaikki raha menee siihen.

Nykykouluista leikattu osa, kuten esim. niiden erittäin kehno ruoka-annokselle määritelty hinta, ja koulurakennusten infran jättäminen tekemättä on mennyt puhtaana rahana verovapaitten rikkaitten rahapussiin nääs.

Ei ole rahaa ruokkia koululaisia kunnolla, eikä niihin sijoiteta, kun ei pystytä ruokkimaan ja sijoittamaan, kun rahat on valutettu kokoomuksen perusäänestäjien taskuihin.

Persut naurettavasti, mutta juonisti valehtelevat olevansa (pienen ihmisen asialla) kun ne todellisuudessa ovat kokoomuksen lahkeissa roikkuvia juoksupoikia.

Niin, ja näihin pisa-tutkimuksiin en ihan tässä oikeistomediaalisessa Suomessa usko.

...Kyllä jämpti on niin...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #193

"Nyt rikkaista on tehty verovapaita kokoomuksen politiikan tahdonmukaisesti, ja kansakuntaa verotetaan kestävyyden kannalta epätasa-arvoisesti."

Mikä olisi mielestäsi oikeudenmukaisempi tapa järjestää verotus ?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #202

Progressiivisesti tulojen perusteella enemmän kuin nyt.

Suuryhtiöiden miljardin kela-maksun poisto ei mennyt kokoomuksen lupaamasti investointeihin, vaan VEROPARATIISI-MAIHIN.

Mieluummin ratkaisukeskeisiä kommentteja, kuin kysymyskeskeisiä.

Saat tämän kerran anteeksi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #202
kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #193

Mun lapsuusaikanani julkinen sektori ei ollut ylisuuri, eikä edes suuren suuri, eikä edes suuri. Elinkustannusindeksiä paisuttaa julkinen sektori; sen rahoitus ja poliitikoiden täysin tahallinen hintojen korottelu, kuten olen siitä kirjoittanut satoja sivuja:
http://sinenmaa.blogspot.fi/2012/12/valtio-markkin...

Ei ole muuta markkinavoimaa kuin poliitikot.
1990-luvulla Vantaan poliitikot päättivät tuosta noin vain myydä peltomaata 60 euron neliöhintaan. Ja sitten ihmetellään, mistä elinkustannuksindeksiin on siunaantunut niin paljon lisää numeroita?

Minun aikana koululle riitti yksi uskonnonopettajakin; nykyisin joka koulussa pitää olla kaikkien uskontojen opettajia ja niille vielä oikeaoppisuuden vartijoita ja oppilaille henkilökohtaiset tulkit,,,,

UUTTA, eli UUTTA elinkustannusindeksiä pukkaa, nimittäin:
"Rakennuksen energialuokka pakolliseksi myynti- ja vuokrausilmoituksiin"
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/428444/Rakennukse...

Kuka vielä voi epäillä, etteikö valtio ole yksinomainen markkinavoima, etteikö elinkustannuksia korota yksinomaan valtio!

Poliitikot ovat rahajuoppoja, eikä me saada rahajuoppoutta kuriin niin kauan, kun poliitikot sallivat rahan salapolton:
http://sinenmaa.blogspot.fi/2012/02/vipurahastot-r...

Petri Haapa

Suomen yhteiskuntaa ei rakenneta rätit mielessä

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Ilmeisesti todellakaan ei. Onneksi uusliberalismi on nouseva trendi siinä missä maahanmuuttokriittisyyskin. Päästään joutavista eläteistä kertaheitolla kun minun sukupolveni tulee valtaan.

Jarmo Makkonen

Kehitysapu, maahanmuutto, päästömaksut ja muut energiaverot ja kulttuuri. Näistä voisi leikata ensimmäisenä, eivät ole mikään välttämättömyys ja yksittäinenkin ihminenkin voi halutesssaan jakaa rahaansa kulttuuriin ja kehitysapuun, mamun voi ottaa kotiinsa elätettäväksi asumaan.

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen

Meidän ongelma on ylenmääräinen henkilöstön mitoitus julkilla sektorilla. Ja en nyt tarkoita opettajia, sairaanhoitajia jne. Esim Ely-keskukset voisi lakkauttaa heti. Mihin niitä tarvitaan? Sitten jos niitä joku kaipaa, palkataan vain niihin tehtäviin henkilöjä. Toinen on Kelan tarkastelu. Mihin tarvitaan niin paljon porukkaa, kun suurin osa kaikenmaailman hakemuksista yms asiakkaat tekee itse. Kolmas on ministeriöt. Mihin tarvitsemme satoja ministeriöiden virkamiehiä? Mihin me tarvitsemme 200 eduskunta-avustajaa ja 400 muuta hemmoa pyörittämään tivolia, jotta 200 saa tehdä päätöksiä.

kati sinenmaa

Siihen me tarvitaan kaikkea tuota kallisarvoista väkeä, että joka ikinen kansanedustaja pystyisi suoltamaan lakeja määrättä. Yrityksillä on vielä himpun verran liikkumatilaa, joten kaikki toleranssit on kiellettävä, koska jos on yksikin rikkinäinen ikkuna, niin heti kohta kylän väki rikkoisi kaikki muutkin. Wiki: Rikkinäisen ikkunan teoria:
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/42027-rikkinaiste...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kati Sinenmaa sanoo kommentissa numero 17. jo kaiken oleellisen tosin virkamiehet eivät niitä lakeja säädä vaan poliitikot. Mitä enemmän lakeja vuosi vuodelta säädetään sitä enemmän virkamiehiä tarvitaan. 40 vuoden jälkeen systeemi on aivan sairas paperinpyörittäjä armeijan lisäksi lait, säädökset ja pykälät vaativat tolkuttoman määrän väkeä tekemään sitä niiden vaatimaa perustyötä joka ei voi joustaa mihinkään suuntaa, koittaa järkeistää toimintaansa, lakien, säädöksien ja pykälien takia.

Matti Jalagin

Koneisto ruokkii itse itseään niin töiden kuin velaksi otetun rahankin suhteen eikä sitä mikään pysäytä, koska se kontrahoi itse itseään.

Tai pysäyttää, mutta vasta velkarahan loppuminen.

Pekka Iiskonmaki

Jossain vaiheessa rahahana menee kiinni tai sitten alkaa hervoton inflaatio, jossa palkat liukuu vain yhteen suuntaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Jossain vaiheessa rahahana menee kiinni tai sitten alkaa hervoton inflaatio, jossa palkat liukuu vain yhteen suuntaan."

Niin, ja hinnat, ja pörssikurssit, ja vuokrat, ja kaikki.

Konkursseja tulee niin, että vain muutama prosentti yrityksistä jää pystyyn.
Yksi niistä on Oy Alko Ab

Kuokat tulevat taas suosioon, ja oppi lantun kasvattamisesta.

...Että semmoista...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ennen kuin kuokat taas ovat suosiossa, on käyty kevyt henkilöharvennus ja on sitä tilaa kaikkien kuokkia.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #223

Alkon voi siirtää pulloautomaatteihin Coca-Colan ja Fantan tapaan. K-plussakortti tai S-etukortti riittää sekä sosiaali- ja terveysministeriön lausunto tietokantaan. Samoi myös promillemittaripuhallus automaatilla.

Kaisa Jalis

Lisää hulluja kaduille?

Vaihda kokoomukseen: habitus ja jutut tuntuvat tulevan sieltä suunnalta.

Kaisa Jalis

vuokrat alas, siitä koko hyvinvointi lähtee liikkelle, kun saadaan arkeen vaikuttavat ahneet kuriin.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Olen samaa mieltä, mutta olisitko sinä valmis laittamaan omistamasi asuntosi halvemmalla vuokralle vai hakisitko samaa hintaa kuin markkinoilta on saatavissa? Siis ihan rehellinen kysymys.

kati sinenmaa

Minä ainakin olen valmis polkemaan hintoja, koska juuri sitähän kapitalismi on; jos joku ei pysty elämään vuokranantajana, niin silloin hän saa ihan omatoimisesti etsiä vaikka ojankaivuutta, mutta mun mielestä kenenkään "ammattina" ei saisi olla vuokrista eläminen.

Nythän vuokrat ja asunnot ovat kalliita, koska on valtavasti laiskoja ihmisiä, jotka väittävät, että heidän pitää pystyä elämään vuokratuloillaan. Kyse on aivan samasta pelkotilasta, jonka vallassa ovat niin turkistarhaajat kuin poliitikotkin;

Ei turkistarhaustakaan saa lopettaa, koska turkistarhaaja ei pysty mihinkään muuhun ammattiin. Ja sama poliitikoilla; Heidän pitää saada yhden edustajuuden jälkeen täyseläke, koska heillä on niin vaikeeta sopeutua tavalliseen elämään -- politiikka ei siis ole elämää!

Kaikkein pahiten ovat addiktituneita rikkaat; he vaativat itselleen kultaisia kädenpuristuksia, koska he pelkäävät hirvittävästi elämää. Ihmisestä tulee rikas silloin, kun hän syrjäytyy elämästä. Samoin politiikka on työnpelkoa; politiikkaan menevät vain työkammoiset.

Ennen muinoin raavaat miehet hankkiutuivat palomiehiksi, koska he tiesivät, että pääsevät eläkkeelle 45 vuotiaina. Nyt, kun se ikä nostettiin 65:teen, niin nousi valtava poru; Raavat miehet vollottavat, että heiltä on viety koko elämä; että he eivät osaa eivätkä pysty tekemään mitään muuta.

Vielä on jäljellä lentäjät; Jotkut ylimielisyyttä potevat miehet menevät lentäjiksi, koska he tietävät, että he pääsevät täydelle eläkkeelle 45 vuotiaina.

Tästä huomataan, että kun ihminen täysin tahallaan valitsee jonkun ammatin (poliisi, palomies, lentäjä, poliitikko, herra), niin silloin häntä pitää kohdella silkkihansikkain, mutta auta armias, jos joku elämänkulun mukana on joutunut johonkin työhön, niin sellaisia pitää rankaista viimeisen päälle.

Petri Virtanen

Kunnia persulle silloin kun siihen on syytä:

Tämä blogi on täyttä asiaa!!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kävikö siis selville, monta turhaa ihmistä on julkisissa palveluissa?

Matti Jalagin

Täsmälleen niin paljon, että budjetti on pysyvästi miinuksella.

Mutta koska kukaan ei osaa yhden tarkkuudella herra Gröhnille lukumäärää kertoa, niin mitään leikkaustarvetta maamme menoissa ei ole.

Kyllä teillä vanhemmilla tiedemiehillä on aukoton logiikka.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #239

Minulle riittää kun edes se tyyppi, joka ilmoitti, että liikaa on 200000 työntekijää, haarukoisi ne vaikka 10 000 ihmisen tarkkuudella

. suvituuli

Jokaisessa yksityisessäkin organisaatiossa on 10 prosenttia työntekijöistä "kuollutta puuta" (dead wood).

Julkisella sektorilla tämä on ainakin kaksinkertainen, eli vastaus on - vähintään 20 prosenttia työntekijöistä.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #247

Eli jokaisessa päiväkodissa on vähintään 20 prosenttia liian paljon työntekijöitä.

Käyttäjän immonen kuva
Olli Immonen
Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kerrankin palstoilla nuoriherra Olli Immonen avaa julkisen sektorin merkityksen kansalaisten tarpeisiin kuten se aikoinaan on rakennettu. Tuskimpa lie yllätys, että tämä puheenvuoro on kotoisin perussuomalaisten nuoren älymystön taholta.

Kaikki muut, jo lähes sadat pystyyn p....tut vanhoilliset broileri-kivettymät jaksavat urputtaa omia liturgioitaan tyhjän päiten. Se mitä Immonen esittää, on juuri valtakunnan onnettominta todellisuutta! Suohon mennään, ellei tästä nykyhallituksen sexpack-loiskiehunnasta päästä eroon mahdollisimman pian.

Petri Haapa

Immonen ei esitä yhtään mitään, kunhan vaan vaikertaa ja päivittelee julkisen sektorin kokoa.

Käyttäjän immonen kuva
Olli Immonen

Malttia malttia Petri, sillä kyllä sekin aika vielä koittaa, kun tulen lyömään konkreettisia esityksiä pöytään. Tässä kirjoituksessani olikin ainoastaan tarkoitus tuoda esille se, että julkinen sektorimme on tällä hetkellä ylipaisunut ja jotakin sen korjaamiseksi tulee tehdä. Ja kuten kirjoitukseni lopussa totean, tulen julkaisemaan usean kirjoituksen sarjan, jossa pureudun laajemmin sekä samalla yksityiskohtaisemmin Suomen ongelmiin ja selviytymisvaihtoehtoihin.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #294

Sitä on odotettu, että joku joskus jotain, mutta kun kukaan koskaan ei mitään kummiskaan...

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Valtaosa täälläkin remakoivista typeryksistä ei lue pätkääkään juuri niitä kommentteja tai alkuperäistä blokia, joita nimenomaan heidän kuuluisi lukea. He poiminevat ainoastaan yksisilmäisesti juuri niitä omia kivettyämiään vastaan olevia houreita, voidakseen latoa typeryyksiään.

Tämä on luultavasti parasta näissä blokeissa, että kansalaiset näkevät pikkuhiljaa juuri tämän iänkaikkisen vellovan loiskiehunnan idioottimaisen todellisuuden vähän kerrassaan.

Punavihreästalinistinen, ateistinen, vapaa-ajatteleva populismi onneksi on ajamassa itseään päin realistisen arkielämän betoniseinää. Sori vaan esim. Markku Tyry ja Lauri Gröhn. Eetoksenne valitettavasti ovat minulle täydellistä mystiikkaa, mutta todennäköisesti väitätte tätäkin vastaan ;-)

Kaikkea hyvä teillekin... silti.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Valtaosa täälläkin remakoivista typeryksistä ei lue pätkääkään juuri niitä kommentteja tai alkuperäistä blokia, joita nimenomaan heidän kuuluisi lukea. He poiminevat ainoastaan yksisilmäisesti juuri niitä omia kivettyämiään vastaan olevia houreita, voidakseen latoa typeryyksiään".

Kaikkea hyvää sinullekin Matti.

Pekka Heliste

Helpoin tapa sopeuttaa budjetti on tehdä kuten Virossa: Leikataan virkamiesten palkkoja n 30 % .Julkisen sektorin palkkamenot ovat n 27 miljardia ja 30 % on 8,1 miljardia,joten velanmaksuvaraakin jää.

Ja leikkausta ei tarvitse edes tehdä yhdellä kertaa,enisn n 5-10 % leikkaus ja sen jälkeen palkkojen jäädyttäminenkin hoitaa asian 5-8 vuodessa.

Matti Jalagin

Pekka helistelee konkretiaa ja siitä kiitos.

Toinen mahdollisuus on asettaa eläkkeille katto. Joku osannee laskea (Pusa?) sen merkityksen paremmin.

Mutta yhtä kaikki olemme tilanteessa, jossa olisi aika niidenkin kantaa yhteiskuntavastuuta, jotka suoraan verovaroista palkkansa saavat.

Vähintä tässä tilanteessa olisi pidättäytyä kokonaan julkisen sektorin palkankorotuksista,sillä niiden vaatiminen lähentelee makaaberiutta.

Pekka Heliste

Meillä on n 50000 eläkkeensaajaa ,joiden eläke on yli 3000 euroa. Jos katto on 3000 euroa niin kulu on n 1 miljardi.
Mutta katon myötä tulee myös maksuihin katto ja katon hyöty jää vähäiseksi
Eik katto estä firmaa ostamasta erillistä lisäeläkettä huväpalkkaisille

Käyttäjän HeikkiHyyr kuva
Heikki Hyyrö

Tässä taisi tulla ainakin seuraavat ajatusvirheet:

1) Mainitsemasi 27 miljardia (jos on pätevä luku) koskee pakosti koko julkista taloutta. Valtion palkkamenot ovat suuruusluokaltaan jossain 6 miljardin tienoilla. Tässähän kuitenkin "velanmaksuvaralla" viittasit varmaankin valtionvelkaan etkä koko julkisen sektorin velkaan?

2) Jos esim. valtion palkkamenoja leikataan 30%, ei valtiolle kerry läheskään vastaavaa säästöä, koska leikkaus samalla vähentää kyseisten henkilöiden maksamien verojen (ja vastaavien, mitä muita valtiolle tulevia sivukuluja palkoissa onkaan) määrää.

Eipä silti, kyllä mielestäni Suomessakin olisi varaa palkkamalttiin ja mahdollisesti palkkojen leikkauksiinkin. Itse julkisen sektorin työntekijänä olisin sinänsä valmis palkkaleikkaukseen, jos se olisi kohtuullisesti mitoitettu ja koskisi oikeudenmukaisella tavalla kaikkia julkisen sektorin työntekijöitä (mukana tavisten lisäksi myös esim. presidentti, kansanedustajat ja ministeriöiden korkeimmat virkamiehet/-naiset).

Pekka Iiskonmaki

Pekka Heliste 18.12.2012 23:47
Pekka puhuu ihan asiaa. Virkamiesten elakkeet ovat muodostuneet toisten verovaroista, joten niihin reipas leikkaus.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Joopa, joo. Yhteiskunnan toiminnot pitäisi siis lopettaa kaikin osin, vai mitä? Mihin sitä yhteiskuntaa sinun mielestäsi tarvitaan? Voisitko kertoa montako tarpeetonta virkamiestä Suomessa on ja keitä he ovat...

Foorumin keskustelujen taso laskee vuosi vuodelta ...

Pekka Heliste

Minä puhuin palkkojen leikkaamisesta, se leikkaa myös tuleviaeläkkeitäkin

Jukka Palo

Eläkeiän nostaminen siten, että eläkettä jää karttumatta yksityisen sektorin työttömyyden vuoksi vuosia, on tehokas tapa leikata eläkettä. Juuri kukaan ei kestä 58-68 -vuotiaaksi, ellei ole jollain puoluemandaatilla julkishallinnossa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #301

Niinpä eläkeikää voisikin korottaa vain julkisella sektorilla.

Siellähän voi hiihdellä dementikkonakin käytäviä pitkin

Käyttäjän RaimoHakkarainen kuva
Raimo Hakkarainen

Erittäin hyvä kirjoitus,selkeä ja hyvin ymmärettävästi tulkittu. Ne ihmiset jotka seuraavat näitä asioita ovat varmmaan olleet tietoisia epäkohdista jo kauan,mutta puuttumiskynnystä ei jostain syystä ole ylitetty.Se,että miksi ? niin voi olla ,että on ollut oma lehmä samassa ojassa. Nyt valtiovalta on pakon edessä joutunut paneutumaan näihin epäkohtiin, ja luulempa,että siihen on painostettu EU:sta. Onkin hyvä kysymys,että montako A:ta putoaisi pois jos Eu määräisi jonkunlaisen komission valvomaan julkiseten toimintojen päällekkäisyyksiä karsimista/toteuttamista.

Toimituksen poiminnat