Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Velkaantuminen hallintaan

Ohessa otteita eilen eduskunnassa pitämästäni puheenvuorosta koskien hallituksen esitystä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2013:

 

Hallituksen tuoreessa valtion talousarvioesityksessä on kyse Suomen kaikkien aikojen suurimmasta budjetista. Suomen valtio tulee kuluttamaan ensi vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin maamme historiassa.

Vuoden 2008 lopussa Suomella oli velkaa vähän yli 54 miljardia euroa, kun taas ensi vuoden loppuun mennessä velan määrä kasvaa jo noin 96 miljardiin euroon. Vuonna 2008 Suomen velka oli 33,9 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun vuonna 2011 osuus oli jo 48,6 prosenttia. Vuonna 2009 yhdysvaltalainen televisiokanava CNBC suhteutti eri valtioiden ulkomaisen velan kyseisten maiden kokonaistuotteeseen. Suomella ulkomaista velkaa oli peräti 116 prosenttia vuotuisen kokonaistuotannon arvosta. Suomi sijoittui tuolloin kolmannelletoista sijalle eniten velkaantuneiden maiden vertailussa.

Kataisen hallitus jatkaa samalla velkaantumisen tiellä kuin maamme aiemmat hallitukset. Valtiojohtoa ei näytä yhtään huolettavan se, että lasku tämän päivän mässäilystä ja yli varojen elämisestä tulee kaatumaan tulevien sukupolvien maksettavaksi. Velkojen takaisinmaksua ei tule ainakaan helpottamaan edessämme oleva suuri eläkepommi ja syrjäytyneiden nuorten armeija. Myöskään uutta Nokiaa ei ole näköpiirissämme. Nyt olisi jo korkea aika varautua tulevaan ja laittaa stoppi holtittomalle velkaantumiskehitykselle.

Suomessa erityisesti perinteiset vasemmistopuolueet ja vuoron perään oppositiossa istuneet puolueet ovat esittäneet aina välillä väitteitä, joiden mukaan suomalaista hyvinvointivaltiota oltaisi ajamassa alas. Nämä väitteet eivät pidä kuitenkaan paikkaansa. Suomalaista hyvinvointivaltiota ei ole suinkaan ajettu alas vaan sen sijaan paisutettu jatkuvasti. Julkisen sektorin osuus, veroaste ja julkiset menot eivät ole pienentyneet vaan päinvastoin kasvaneet viimeisten vuosikymmenien aikana.

Ylivelkaantuminen on yhdistetty yleensä erityisesti sosiaalidemokraattien johtamiin valtioihin. Lähes samalla tavalla ylivelkaantumiskehitystä ovat olleet Suomessa tukemassa suurista puolueista kuitenkin myös kokoomus ja keskusta. Sosiaalidemokraattinen politiikka näyttääkin olevan pesiytynyt vahvasti sekä Suomen poliittisen kentän vasemmalle että myös niin sanotulle oikealla laidalle.

Suomen hurjasta velkaantumiskehityksestä huolimatta päättäjillä näyttää riittävän halua jakaa rahaa jopa Suomen omien rajojen ulkopuolelle muun muassa kehitysavun ja erilaisten ilmastotukien muodossa. Kyseiset rahahanat tulisi laittaa välittömästi kiinni vähintään siihen asti, kunnes Suomen valtion oma talous saadaan tasapainoon ja velkaantuminen hallintaan. Valitettavasti tulee kestämään kuitenkin vielä pitkään ennen kuin velalla turmeltu Suomen kansantalous saadaan käännettyä taas paremmalle tolalle.

Suomi elää tällä hetkellä yli varojensa. Tästä syystä en tule tekemään ainoatakaan omaa henkilökohtaista talousarvioaloitetta, joka lisäisi valtion menoja. Sen sijaan tulen tekemään aloitteita, jotka läpi mennessään toisivat säästöjä valtion menoihin.

 

___________________

www.olliimmonen.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Markku Nieminen

Aivan poikkeuksellista toimintaa kansanedustajalta! Yleensähän poliitikot yrittättävät varta vasten tuhlata mahdollisimman paljon kansalta kupattua rahaa!

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Olen miettinyt, olisiko järkevää kokeilla budjetin rakentamista aivan alusta: ensin listaan tärkeimmät kuten terveydenhuolto, koulutus, infrastruktuuri, poliisi, pelastuslaitos, puolustusvoimat jne. Sen jälkeen kuorrutettaisiin kakkua yritystuilla ja vastaavilla. Lopuksi kirsikkana kaikki maailmaa syleilevät rahareiät jos rahaa enää olisi jäljellä.

Nykymeno vaikuttaa siltä että viilaillaan sieltä täältä ja kustannusrakenteen turhat lenkit ovat ja pysyvät.

Mika Virtanen

Suosittelen Immoselle, että tutustutte miten rahaa luodaan maailmaan. Tuo prosessi on nimittäin yksityistetty voittoa tavoitteleville liikepankeille, jotka lainaavat rahaa ihmisille ja valtioille. Lainojen huono puoli on se, että ne pitää maksaa takaisin, eli velkaantumisesta tulee jatkuva prosessi. Kun lainoja maksetaan, niin rahajärjestelmässä olevan rahan määrä supistuu ja se on myös haitallista.

Rahajärjestelmä on ongelma, tässä järjestelmässä täytyy jonkun aina velkaantua, jotta muut voivat maksaa velkojansa pois. Velkaantuminen on pahasta ja velkojen maksaminen on pahasta, kertakaikkiaan järjetön systeemi ja koko homma pankkiirien käsissä.

Yli varojen eläminen toki vaikuttaa, mutta tässä järjestelmässä on myös kysyttävä, että velkaannutaanko tahallaan, jotta kierrossa oleva rahamäärä ei alkaisi supistumaan?

Suosittelisin tutkimaan Kataisen hallituksen tekemiä lisämenoja, ovatko ne todella olleet tarpeellisia ja onko niistä ollut mitään hyötyä. Velkaantuminen on Kokoomuksen kelkassa ollut aivan järkyttävää, lähes kaksinkertaistaneet velan todella lyhyessä ajassa.

Toimituksen poiminnat