Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Häiritsevään katukaupusteluun puututtava

Jätän tänään 13.9.2012 hallituksen vastattavaksi seuraavan kirjallisen kysymyksen koskien häiritsevän katukaupustelun kitkemistä pois Suomesta:


Häiritsevään katukaupusteluun puuttuminen

Julkisuudessa on ollut esillä lukemattomia tapauksia, joissa ihmisille on aggressiivisesti kaupusteltu erilaisia tavaroita yleisillä paikoilla, kuten kaduilla ja puistoissa. Vastaavaa kaupustelua on harjoitettu myös ravintoloiden terasseilla ja yritysten liiketiloissa. Kaupustelijat yrittävät kyseenalaisin keinoin myydä tuotteitaan ja saada ihmiset jopa väkisin ostamaan niitä. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla kaupustelua on tehty myös matkaamalla asukkaiden ovelta toiselle. Moni onkin päätynyt tukemaan kaupustelijoiden toimia vain päästäkseen heistä eroon, mikä saa kaupustelijat vain jatkamaan toimintaansa. Häiritsevä kaupustelu vähentää ihmisten viihtyvyyttä yleisillä paikoilla sekä aiheuttaa turvattomuuden tunnetta ja häiriötilanteita, joihin joudutaan puuttumaan välillä myös viranomaistoimin.

Esimerkiksi vuoden 2012 kesällä poliisille tuli useita ilmoituksia häiritsevästä katukaupustelusta muun muassa Hollolan ja Lahden alueelta. Tuolloin poliisi kehotti ihmisiä ilmoittamaan vastaavista tapauksista suoraan hätäkeskukseen ja välttämään asiointia kaupustelijoiden kanssa. Poliisin mukaan vastaavia kaupustelijaryhmiä oli tavattu Päijät-Hämeen alueella aiempinakin kesinä.

Häiritsevä katukaupustelu ei ole yleensä laillisen yrityksen tai yhdistyksen toimintaa, vaan asialla ovat usein romanikerjäläiset tai muut järjestäytyneet ulkomaalaisryhmät. Tällöin kaupustelun tuotoista ei myöskään makseta valtiolle veroja. Lisäksi jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus ja mahdollisuus nauttia yleisillä paikoilla liikkumisesta tulematta häirityksi esimerkiksi katukaupustelijoiden toimesta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin häiritsevän katukaupustelun kitkemiseksi pois Suomesta?

Helsingissä 13 päivänä syyskuuta 2012
Olli Immonen /ps.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän pelimannet kuva
Kyösti Roth

Jos sulla ei ole tärkeämpiä asioita hoidettavana kansanedustajana kuin tämä, suosittelisin sulle eläkkeelle menoa.

Käyttäjän immonen kuva
Olli Immonen

Mikä sitten on kenenkin mielestä tärkeä asia. Minun mielestäni nimenomaan tämä on tärkeä asia.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Kai tähän häiritsevään kaupusteluun kuuluu myös se pimputteleva, jäätelöllä lastattu auto?

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Minua ei ole yksikään katukaupustelija ikinä häirinnyt,kantiksien puhelinmyyjät sitäkin enemmän! Mitä eduskunta aikoo tehdä asialle?

Käyttäjän immonen kuva
Olli Immonen

Minua ja monia muita katukaupustelijat ovat kuitenkin häirinneet. Puhelinmyyjät lopettivat häiritsemästä minua sen jälkeen, kun hankin puhelimeeni telemarkkinointikieltopalvelun: https://www.telemarkkinointikielto.fi/

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Älä jaksa,yritysnumerolle ei telemarkkinointikieltoa saa kirveelläkään. Kun kuukaudesta pari päivää raivoat puhelinmyyjille niin se tekee menetettynä työaikana vuodessa pitkän siivun yrittäjän vuosipalkasta. Ymmärrän ettei tällaiset asiat kiinnosta eduskunnassa kun kansan veroeurot kilahtaa säännöllisesti tilille mutta meillä jotka joudumme ansiotulon eteen jotain tekemään on tilanne aivan toinen!

On järkyttävää ja ihan itkuksi pistää että kansanedustaja ottaa noin huolettoman kannan vakavaan asiaan!!! Mutta laitetan asia korvan taakse,puolue meni vaihtoon,enkä varmasti äänestä enää ikinä perussuomalaisia!!

Käyttäjän pelimannet kuva
Kyösti Roth

Jari-Petri Heino: nykyisten lakien mukaan mennään joten tämä avaus on aivan turhaa. Meillä on laki ja järjestyssäännöt jotka ovat kaikille samat. Siis olkaamme onnellisia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Voi pyhät hyttyset sentään. Maailmassa on paljon asioita,ilmiöitä ja ihmisiä, joista en pidä. Niinpä vaadinkin eduskuntaa kieltämään kaikki ikävät asiat omasta maailmastani. Ja kyse on minun maailmastani, joka ei kuulu kellekään muulle!

Toimituksen poiminnat