Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Euroalue on hajotettava

MTV3:n tekemän kyselyn mukaan joka toinen suomalainen haluaisi euroalueen hajoavan ainakin osittain. Vain noin joka kuudes suomalainen on puolestaan sitä mieltä, että EU:n olisi kehityttävä tiiviimmän talousliiton eli liittovaltion suuntaan. Nämä kansan mielipiteet eivät näytä euroeuforiassa piehtaroivaa hallitusta hetkauttavan, vaan hulluuden riemumarssi kohti Suomen kansantalouden lopullista tuhoa jatkuu.

Nykyistä kehitystä tarkasteltaessa näyttää siltä, että EU-eliitti on hivuttamassa Eurooppaa kohti pysyvää tulonsiirtounionia. Tämä tarkoittaisi Suomen aseman muuttumista Etelä-Euroopan elättimaiden ja niiden suurimman tukijan Ranskan vakituiseksi luotottajaksi.

On täysin selvää, ettei yksikään Euroopan velkamaa pysty antamaan täysiä reaalivakuuksia lainoille, joten tässä mielessä SDP:n vakuusteatteria on ollut varsin turhauttavaa seurata. Esimerkiksi Kreikan osalta Suomi sai salatun vakuussopimuksen lisäksi todella heikot vakuudet. Nämä vakuudet eivät tasan tarkkaan turvaa suomalaisten saatavia. Espanjan kohdalla vakuudet ovat vain 40 prosenttia pääomasta, mutta kun otetaan huomioon ERVV:n 165 prosentin ylitakaus, ovat vakuudet vain reilut 20 prosenttia tästä kokonaissummasta. Suomi ei siis saa täysimääräisiä vakuuksia.

Mielestäni paras ratkaisu tässä tilanteessa olisi nykyisen euroalueen hajottaminen. Etelä-Euroopan heikkojen velkamaiden ja pohjoisen vahvojen kansantalouksien tulisi siirtyä omiin valuuttoihinsa, jolloin kansallisten valuuttojen arvo vastaisi kyseisten maiden reaalista kansantaloudellista tilaa.

Eurosta eroamista on pidetty aiemmin tabuna, josta ei sovi puhua. Onneksi tämä tabu alkaa kuitenkin pikkuhiljaa murtua, sillä ovathan useat tunnetut talousasiantuntijat tyrmänneet nykyisen tukipakettipolitiikan ja varoittaneet siitä Suomelle koituvista massiivisista kustannuksista. Olisikin näin tärkeää, ettei eurosta eroamista tyrmättäisi suoralta kädeltä eikä hysteerisesti maalailtaisi tuomiopäivän kuvia niistä seurauksista, joita syntyisi paluusta kansalliseen omaan valuuttaan. Espanjan todennäköinen maksukyvyttömyys sekä Italian liittyminen samaan elättikerhoon hyvin varmasti hajottaisi euron kokonaan. Hallituksen olisikin nyt syytä varautua tähän laatimalla toimintasuunnitelma Suomen markkaan palaamisesta.

Eurosta eroamista on helppo puolustaa ja perustella Suomen talouden terveellä pohjalla ja sillä, että oman valuutan turvin elävät maat, kuten esimerkiksi EU-jäsenet Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia, pärjäävät erittäin hyvin. Vapaasti kelluva kansallinen valuutta myös säätelee työvoiman hintaa muihin maihin nähden pitämällä työvoiman kustannustason kilpailukykyisenä. Eurossa pysymistä on puolestaan perusteltu euro-valuutan vakaalla arvolla ja kansaa on peloteltu täystuholla, mikäli eliitille rakas europrojekti epäonnistuisi. Kuitenkin katsottaessa taaksepäin maamme taloushistoriaan, huomataan, ettei markan kelluessa valuutan arvo vaihdellut yhtään sen enempää kuin euronkaan aikana.

Duo Katainen ja Urpilainen tullaan muistamaan rahanlapioimispolitiikkansa myötä oliivimaissa suurina hyväntekijöinä. Valitettavasti Suomen tulevat sukupolvet vain joutuvat tulevaisuudessa tämän maailmaa syleilevän solidaarisuuden maksumiehiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mihin perustat näkemyksesi, että Iso-Britannia pärjää erittäin hyvin??

James Hirvisaari

Tivaavat puolueen kantaa asiaan. Oman kantani olen ilmaissut: irti eurosta, irti EU:sta.

Pekka Roivanen

Yksi ratkaisu kriisiin on, että ylivelkaantuneet maat erotetaan eurosta. Nehän rikkovat euron sääntöjä.

Kun erotetuilla on uusi oma valuutta, ne alkavat painaa seteleitä, jolla velat pyhitään pois. Tätä ehdottivat Merril Lynchin ekonomistit.

Taloudellista turbulenssia siitä tietenkin syntyy. Se on selvä.

Tämä nykyinen yhteisvastuu kuitenkin lopulta johtaa samaan, mutta laajemmassa mittakaavassa. Se tarkoittaa, että kriisi paisuu isommaksi ja koskee suurempaa joukkoa maita ja talouksia.

Jukka Pelkonen

Mielestäni vain täydellisen tyhmä ihminen voi haluta euron romahtamista

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Vain täydellisen tyhmä ihminen voi kannattaa nykyistä rahan mättämistä näihin tukipaketteihin. Se on valtiollista itsemurhaa, kuten myös liittyminen EVM:n. Itsenäinen Suomi rupeaa olemaan kova sana kansalaisten keskuudessa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kansainvälisessä maailmassa näitä ns. itssenäisiä maita löytyy Iranin kaltaisten maiden joukosta sitä ei pahemmin muut maat määrää eikä välitä kansainvälisistä sopimuksista.

Suomen etu on jäädä pois kaikesta vai?

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Mihin perustuu väitteesi Tanskan erinomaisuudesta?

Ainakin OECD'n mukaan Suomi on paljon paremmassa kunnossa, kuten niin monet muutkin euromaat.
http://www.oecd.org/document/0/0,3746,en_2649_3373...

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tanska ei ole euromaa, se on se peruste.

Veikko Vitikainen

Olet ilmeisesti Hämeestä kotoisin kun kellosi jätättää.

Arvo Kuusela

"Kuitenkin katsottaessa taaksepäin maamme taloushistoriaan, huomataan, ettei markan kelluessa valuutan arvo vaihdellut yhtään sen enempää kuin euronkaan aikana."

Markka-aikana markan arvo ajelehti kaikkiin Euroopan eri valuuttoihin nähden. Tänä päivänä valuuttamme euron arvo ajelehtii ainoastaan muihin Euroopan valuuttoihin nähden.

Jos tarkastellaan Euroopan muita valuuttoja, kuten Ruotsin kruunua, se on saavuttanut euron ansiosta sen edun että Ruotsinkin osalta niiden valuuttoken määrä joiden suhteen kruunun arvo ajelehtii on ratkaisevasti pienentynyt. On vain se suuri ja vahva eurovaluutta ja muutama muu valuutta, joiden suhteen kruunun arvo ajelehtii.

On aivan itsestään selvä asia että ihannetilanne olisi jos Euroopassa olisi vain yksi valuutta, jonka arvo sitten heiluisi muita suuria valuuttoja vastaan, kuten dollaria ja jeniä vastaan. Päinvastainen tilanne palauttaisi Euroopan menneiden päivien valuuttakaaokseen.

Eurovaluutan hajoittamista ei kertakaikkiaan puolla yksikään rationaalinen peruste. Kaikki perusteet ovat tunnepohjaisia.

Tunnepohjaisten mielipiteiden perusteleminen rationaalisilla argumenteilla on vähän sama asia kuin fundamentalistiuskovaisten yritykset todistella uskoaan tieteellisin perustein. Se on kaikki näennäistiedettä ja silmänkääntötemppuilua.

.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

LOL

ja voi, voi, sinua Arvo.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Jos halutaan säilyttää yhteinen valuutta on hyväksyttävä tulonsiirrot korkeamman tuottavuuden alueilta matalamman tuottavuuden alueille (kuten suomessa). Tämä vaatii käytännössä liittovaltion ja vahvan sellaisen. On kuitenkin vaikea kuvitella että tällainen solidaarisuus kehittyy näinkin erilaisien kulttuurien välille. Tätä toki tullaan yrittämään ja yritetään jo massiivisella media operaatiolla. Esteenä on kuitenkin se että aina jossain on kriittistä mediaa.

Tuntematon tekijä vahvassa liittovaltiosa on se millaiseksi talouspolitiikka muotoutuu. Todennäköisesti talouskulttuuri alkaa lähestyä "luokan heikomman tasoa" eli liike on ennemmin kohti "luovaa kulttuuria" kuin "pedanttia kulttuuria".

Toimituksen poiminnat