Olli Immonen Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta

Kerjäämisongelmaan puututtava

Jätin kahden kansanedustajakollegani kanssa ennen eduskunnan kesäistuntotaukoa lakialoitteen kerjäämisen kieltämiseksi Suomessa. Ulkomailta tulleiden kerjäläisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa. Sisäasiainministeriön työryhmän 2010 julkaiseman muistion mukaan erityisesti vuoden 2008 jälkeen kerjääminen on saanut aggressiivisempia piirteitä. Kerjäläisistä suuri osa kuuluu Bulgarian ja Romanian romanivähemmistöihin.

Romanikerjäläisten Suomessa kerjääminen on organisoitua toimintaa. Rikollisliigat lainaavat romaneille korkeakorkoista matkarahaa, mikä pakottaa heidät muun muassa katusoittajiksi, kerjäläisiksi ja prostituoiduiksi. Ministeriön mukaan näin saadut rahat menevät valtaosin järjestäytyneille rikollisjärjestöille. Kerjäämisen organisoinnissa on hyväksikäytön lisäksi selviä järjestäytyneen rikollisuuden ja ihmiskaupan piirteitä. Oheisrikollisuudesta kertoo, että poliisin mukaan romanialaisia epäillään vuosittain noin 2 500 rikoksesta: varkauksista, pahoinpitelyistä ja seksuaalirikoksista.

Kerjäämiseen liittyvät myös asumisolosuhteiltaan ihmisarvon vastaiset leirit. 
Maahamme saapuvilla kerjäläisillä on siten huomattava kielteinen vaikutus kaupunkiemme turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Kerjääminen ei kuulu suomalaiseen elämänmuotoon. Sen lieveilmiöistä on runsaasti huonoja esimerkkejä myös muualta maailmasta.

Kerjäämisen salliminen Suomessa ei millään tavoin vähennä romanivähemmistöjen ongelmia, köyhyyttä ja syrjintää lähtömaissa, vaan pikemminkin lisää niitä altistamalla heidät monenlaiselle hyväksikäytölle maassamme. Romanian ja Bulgarian romanien oleskelu Suomessa jättää nämä ihmiset kaikkien maiden viranomaisjärjestelmien ulkopuolelle ja vapauttaa lähtömaiden kansalliset hallinnot vastuistaan. Romanian ja Bulgarian hallitusten velvollisuus on huolehtia maansa kansalaisista.  Tämän velvollisuuden hoitamista ei millään tavoin helpota, että sallimme kerjäämiseksi naamioidun järjestäytyneen rikollisuuden Suomessa. Romanivähemmistöjen syrjäytyminen vain jatkuu Suomen maaperällä.

Järjestyslain tarkoituksena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta yleisillä paikoilla. Nykyinen järjestyslaki mahdollistaa vain häiritsevään kerjäämiseen puuttumisen. 
Sisäasiainministeriön 2010 asettaman työryhmän yksi toimenpide-ehdotus oli, että kerjääminen julkisella paikalla itseään elättääkseen tulee kieltää järjestyslailla. Tätä ehdotusta tulisi täsmentää siten, että kerjääminen julkisella paikalla myös muiden, tässä tapauksessa lähtömaan rikollisliigojen elättämiseksi, on kiellettävä. Nykytilanteessa edellä esitettyihin syihin vedoten kerjäämisen täyskielto on jälleen perusteltua.

Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu
www.olliimmonen.net

 

(Kolumni julkaistu 5.7.2012 Forum24-lehdessä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Kaisa Jalis

Kirjoitin juuri omaan blogiin:

Ajoin Vantaan/Keravan tuntumassa Lahden moottoritiellä ja koukkasin levähdyspaikan kautta. Samassa huomasin auto- ja ihmislauman tien molemmin puolin. Oli ilta ja näky hätkähdytti. Laitoin popin hiljemmalle, koska ajattelin, että kyseessä oli nuoriso hengailemassa, enkä kaivannut heihin kontaktia sivutiellä.

Lähentyessäni huomasin, että autoja oli yhä enemmän ja ihmisiä nojaili autoihin: romaneja. Yhtäkkiä tielle ampaisi lapsi leikkitraktorinsa kanssa ja nainen käveli hitaasti perässä. Ihmettelin, oliko tarkoitus, että hiljentäisin autoni vauhtia. Muistin, ettei autoni ovia saa lukkoon ja kiihdytin vauhtia. Nainen huomasi sen ja ryntäsi lapsen perässä pois tieltä. Mitähän olisi tapahtunut myöhään yöllä, jos olisin joutunut pysäyttämään autoni? Olisivatko halunneet myydä minulle koruja - ja mitä sitten, kun ei olisi rihkama kelvannut? Laukku takapenkiltä viety? Ihmeelliseksi Suomi on muuttunut.

Seuraavana päivänä soitin poliisille. Olivat tietoisia porukasta ja kehottaneet heitä poistumaan alueelta useita kertoja. Miksi heille ei saada poliisiautosaattuetta Tallinnan lauttaan lukuisista järjestyshäiriöistä johtuen? Ymmärrän heidän vaikean elämäntilanteensa, mutten jaksa sympatiseerata tällaista elämänasennetta, mikä romanikulttuuriin on vuosisatoja liittynyt.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei kerjuuta tule kieltää. Huomenna omat lapsemme ovat kerjuulla kun Suomen takaukset pankeille ja gryndereille pistetään maksuun.
Täytyyhän sitä jotenkin elää. Mieluummin kerjäten kuin varastaen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jos kerjääminen kielletään, miten määritellään leipäjonot maassamme?

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Yrittäkää saada Romanian ja Bulgarian mierolaisille viisumipakko.

Käyttäjän pelimannet kuva
Kyösti Roth

Kirjoitit näin: "Romanikerjäläisten Suomessa kerjääminen on organisoitua toimintaa. Rikollisliigat lainaavat romaneille korkeakorkoista matkarahaa, mikä pakottaa heidät muun muassa katusoittajiksi, kerjäläisiksi ja prostituoiduiksi. Ministeriön mukaan näin saadut rahat menevät valtaosin järjestäytyneille rikollisjärjestöille." Mitään todistetta asiasta ei ole Immonen, puhut pelkkää mutu tuntumaa. Kyseessä ei ole nimenomaan millään tavalla organisoitunut rikollinen toiminta. Olen itse mukana auttamassa näitä romaneja ja romanina itse tiedän että suomalaiset eivät ymmärrä romanikulttuuria joka osaltaan selittää hyvin paljon näitä luuloja. Jos kerran asia on todisteellista, miksi asioita ei ole viety oikeuteen? No siksi tietenkin koska tällaista toimintaa ei ole. Immonen ei tiedä asiasta todellisuudessa yhtään mitään.

Sakari Lehtonen

Romanisutenööri sai juuri tuomion. Romanivarkaita saadaan kiinni päivittäin ja jopa lapset pakotetaan varastelemaan. Naiset ja nuoret miehet ryöstelevät väkivaltaisesti vanhoja puolustuskyvyttömiä vanhuksia. Mummot kerjäävät ja istuskelevat kusitolpilla. Koko romanikulttuuri ei ole muuta kuin toisten hyväksikäyttöä.

Hyvin puetut miehet käyvät tyhjentämässä kerjäläisten mukeja pitkin päivää organisaatiolle. Todista sinä Kyösti Olli Immosen olevan väärässä.

Hävettää ja oksettaa kun sallitaan näiden piruparkojen hyväksikäyttö. Mitä hyvää romanikulttuurilla on tarjota meille Kyösti_

Lauri Korhonen

Ehkä suomalaiset eivät ymmärrä romaanikulttuuria.

Mutta suomalaiset ymmärtävät mitä tarkoittaa häiritsevä kerjääminen. Aika moni ymmärtää periaatteen mikä on toisen siihen älä puutu myös.

Suomalaiset ymmärtää vähintään karkealla tasolla mitä oikeudenkäynnit maksaa. Suomalaiset ymmärtää valtion tarjoaman oikeusavustajan lakimiehen ja varattoman varkaan ylläpidon maksavan valtiolle menetettyinä verotuloina.

Suomalaiset ymmärtävät ennaltaehkäisyn merkityksen.

Suomalaiset ymmärtävät että kukkahatut tykkäävät.

Käyttäjän janilaaksonen kuva
Jani Laaksonen

Kyllä asiasta on paljonkin todisteita. Niin Suomen kuin muidenkin maiden poliisiviranomaisilla. Mm. Bulgariassa ja Romaniassa romanien omien etujärjestöjen edustajat ovat yrittäneet vedota Euroopan maiden kerjäämiskieltoihin - turhaan.

Britanniassa organisoituneiden kerjäämisrinkien lieveilmiöt ovat menneet niin pitkälle, että suurkaupungeissa amputoitujen kerjäläisten määrä on lisääntynyt huomattavasti. Kun ihmiset nimenomaan oppivat ymmärtämään itäeuroopan romanien tilannetta ja näiden kulttuurien erityispiirteitä paremmin, tarvitsevat klaanipomot uusia ideoita kyynistyneiden valkolaisten hiipuneiden empatian- ja säälintunteiden uudelleen sytyttämiseksi.

Jari Jokinen

Sanot että ihmiskauppa pakottaa osan romaneista "katusoittajiksi, kerjäläisiksi ja prostituoiduiksi". Miksi haluat puuttua näistä kolmesta nimenomaan kerjäämiseen?

Helsingissä katukuvaa heikentävät lähinnä agressiivisesti käyttäytyvät päihdeongelmaiset, joiden aiheuttamia uhkaavia tilanteita joutuu jokainen kaupungilla liikkuva todistamaan lähes päivittäin. Heihin verrattuna kadun kulmassa kuppi kädessä istuvat kerjäläiset eivät ole mikään ongelma.

Keijo Räävi

Kerjäämiskielto ei yksistään auta mitään vaan täydellinen porttikielto romaneille. Ainoastaan töihin tai opiskelemaan tulevat ovat tervetulleita.

Suomen oma romaniväestö aiheuttaa jo aivan tarpeeksi ongelmia joten kerjäläisromanit vain pahentavat tilannetta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lopettakaamme kauppaan mennessä euron antaminen kerjäläiselle. Ostakaamme kilon pussi perunoita ja antakaamme se kaupasta ulostullessa tarvitsevalle..
Tehdään tästä oikein kansanliike kun eduskuntakin on nyt lomilla eikä heti uutta lakia saada aikaiseksi.

Lauri Korhonen

Kilon pussista riittää monelle yksi.

Toimituksen poiminnat